Λαυρεντιάδης: Η τρόικα μου έκλεψε την τράπεζα

Tην άσκηση ποινικής δίωξης για πέντε κακουργήματα σε βάρος του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων 27 προσώπων, που εμπλέκονται στην υπόθεση των επισφαλών δανείων τα οποία είχε χορηγήσει η Proton Bank σε εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία, παρήγγειλε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης. Σε ανακοίνωση του ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι « Άρπαξαν μια τράπεζα από τα χέρια χιλιάδων Ελλήνων μετόχων και έστησαν την πρώτη τράπεζα ιδιοκτησίας τρόικας. Στο πλαίσιο αυτό προσέφυγα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κατέθεσα αίτηση ακυρώσεως κατά της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για την «τροϊκοποίηση» της τράπεζας.

Δεν συμβιβάζομαι με καμιά νοσηρότητα και δεν εκβιάζομαι. Δεν συμβιβάστηκα ούτε καν με την ασθένειά μου. Είμαι μαχητής, διότι για μένα η νίκη είναι συνήθεια».

Ο αντιμνημονιακός τραπεζίτης βρίσκεται ήδη στο εξωτερικό δίνοντας την ευκαιρία στα παπαγαλάκια του μνημονίου να αναπαράγουν τις θεωρίες περί «σπείρας της δραχμής» που επιχειρεί να μας βγάλει από το ευρώ.  Την Proton άλλωστε την στήριξαν όλες οι δυνάμεις του μνημονίου.        Μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚυπερψήφισαν επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο αντιδραστικό μνημονιακό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, γνωστό και ως νομοσχέδιο Βενιζέλου το οποίο με ειδική τροπολογία μεταξύ άλλων θέτει υπεράνω του νόμου τη διάθεση των αποθεματικών του κράτους στη στήριξη των ιδιωτικών τραπεζών ως μέρος της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου.

Πιο αμφιλεγόμενο σημείο της τροπολογίας παραμένει η περίφημη τροπολογία η οποία καλύπτει αναδρομικά από το 1997 την τοποθέτηση διαθέσιμων του ελληνικού Δημόσιου στις τράπεζες.  Η τροπολογία ξεκίνησε με αφορμή τη σκανδαλώδη στήριξη της τράπεζας «proton» με τα χρήματα του ελληνικού λαού καθ’ υπέρβασιν του κανονισμού του Γενικού Λογιστηρίου, αλλά επεκτείνεται σε όλες τις αδιαφανείς και παράνομες τοποθετήσεις τεράστιου μέρους των διαθέσιμων του ελληνικού Δημοσίου την εποχή της «ισχυρής Ελλάδας» στην τραπεζοκεντρική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα όπως προβλέπει η τροπολογία: «Οταν συντρέχουν λόγοι γενικού συμφέροντος και ειδικότερα λόγοι σχετικοί με τη συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να τοποθετεί για τον αναγκαίο χρόνο τα διαθέσιμα κατά τρόπο που να διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».

Πλήρη στήριξη στους χειρισμούς Βενιζέλου πρόσφερε τότε ο εταίρος της κυβέρνησης Γ. Καρατζαφέρης ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν είναι η Proton το πρώτον αλλά να διασώσουμε το τραπεζικό σύστημα». Προχωρώντας ακόμα περισσότερο έφτασε να υποστηρίξει ότι οι τράπεζες είναι το σύνολο του ελληνικού λαού και οι καταθέσεις του».

Απάντηση