Ένας είναι ο εχθρός: ο λαϊκισμός

Ζουν ανάμεσα μας

Το κλαδί της (ιταλικής) Ελιάς έτεινε σε ΔΗΜΑΡ και Οικολόγους Πράσινους ο Βαγγέλης Βενιζέλος στη χθεσινή παρωδία συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ. «Ανασυσταμένη» σούπα η όλη διαδικασία.  Η ρητορική Βενιζέλου περί … «αυτοοργάνωσης», εθελοντισμού και… αντι-οργάνων απλά επιχειρούν να καλύψουν την προεδρική δικτατορία που έχει επιβληθεί στο ΠΑΣΟΚ.  Ωστόσο όσον αφορά τη χάραξη στρατηγικής για την επόμενη μέρα και αλλαγής πολιτικής ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την ανάκτηση της εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται περί άλλων να τυρβάζει.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αφού χαιρέτισε τις αντιπροσωπείες της ΔΗΜΑΡ και των Οικολόγων Πράσινων συγκεκριμενοποίησε την πολιτική πρόταση αναδιάταξης της κεντροαριστεράς μέσα από έναν συνασπισμό κομμάτων τύπου «Ελιάς».  Συγκεκριμένα τόνισε: «Απευθυνόμαστε σήμερα στις πολιτικές δυνάμνεις που κινούνται εκ των πραγμάτων στον ίδιο ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό και αξιακό χώρο και τους καλούμε να ανοίξουμε άμεσα έναν έντιμο, ισότιμο, προγραμματικό και πολιτικό διάλογο αξιοποιώντας τη θετική εμπειρία άλλων χωρών, όπως αυτή της ΕΛΙΑΣ στην Ιταλία».   Το παιχνίδι του κεντροαριστερού στέμματος ωστόσο μόλις άρχισε. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το σύστημα θα επενδύσει πάνω σε ένα καμένο χαρτί όπως είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Τι είναι αυτό ωστόσο που ενώνει ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Οικολόγους εκτός από την αποδοχή της λογικής του  μνημονίου; (για να είμαστε δίκαιοι οι Οικολόγοι έχουν κρατήσει κάποιες αποστάσεις).  Απέναντι λοιπόν στο πολύχρωμο αντιμνημονιακό ρεύμα οι δυνάμεις του «δημοκρατικού (βλ. δημοκρατία των αγορών) σοσιαλισμού» προτάσσουν το αντιλαΪκιστικό μέτωπο.

Στην προσωπική ιστοσελίδα του Ευ. Βενιζέλου το κεντρικό μήνυμα είναι: Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει ο τόπος μας, μια περίοδο πρωτοφανούς δημαγωγίας και έντονου λαϊκισμού, καλούμε τον πολίτη να αναλάβει την ευθύνη για τη σωστή ενημέρωση.

Από τη χθεσινή ομιλία Βενιζέλου στη συνδιάσκεψη

«Ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τραγικά διλήμματα: Εθνική ολοκλήρωση ή εθνικιστικός λαϊκισμός» και « έδωσα σκληρούς αγώνες στη Βουλή, χωρίς να ενδώσω σε προεκλογικές ευκολίες και λαϊκισμούς».

Ο Σπ. Λυκούδης της ΔΗΜΑΡ συμφώνησε στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη παράταξη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, δημοκρατική, σοσιαλιστική, που θα απαλλαγεί από τα διαχρονικά βαρίδια του λαϊκισμού».

Αλλά και ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς τόνισε την ανάγκη να απομονωθούν «λαϊκιστικές και επικίνδυνες πολιτικές δυνάμεις που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το παραμικρό» κλπ.

Όπως είχε γράψει ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου στο δοκίμιο του «λαϊκισμός και εργατική ηγεμονία»  οτιδήποτε παραπέμπει στις σκοτεινές λέξεις «λαός» και «ισότητα» λοιδορείται αμέσως ως λαϊκισμός, ο οποίος, με τη σειρά του, στηλιτεύεται όχι απλώς ως πολιτική δημαγωγία, αλλά, κάτι πολύ σοβαρότερο, ως πρωτεϊκός ολοκληρωτισμός.

One thought on “Ένας είναι ο εχθρός: ο λαϊκισμός

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: