Π. Λαφαζάνης: Αναπόφευκτη η μετεκλογική συνεργασία της Αριστεράς


«Παράθυρο» στην επομένη των εκλογών ανοίγει ο επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος του Συνασπισμού Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά την προφανώς αποτυχημένη προσπάθεια οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΚΚΕ και του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής να συσπειρωθούν σε μια ενιαία προεκλογική πλατφόρμα, όπως είχε προτείνει ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Με σημερινή συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα iskra.gr καλεί σε ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των άλλων μαχόμενων αριστερών δυνάμεων και τονίζει ότι είναι αναπόφευκτη η μετεκλογική συνεργασία «πάνω σε ριζοσπαστικές αλλά και αξιόπιστες προγραμματικές βάσεις».

κάποιοι στη ριζοσπαστική Αριστερά πρέπει να σταματήσουν το σπορ των άγονων και τις περισσότερες φορές αφοριστικών επιθέσεων

Εντύπωση προξενεί το γεγονός ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με μια σπάνια πολιτική γενναιοδωρία σημειώνει ότι πρώτιστος στόχος είναι «όχι απλώς η ήττα αλλά η συντριβή κυριολεκτικά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», και υπογραμμίζει ότι «οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες μη κοινοβουλευτικές οργανώσεις της αριστεράς) πρέπει να βγουν πανίσχυρες και ουσιαστικοί νικητές από τις κάλπες». Από το τόξο της ριζοσπαστικής Αριστεράς ο Π. Λαφαζάνης αποκλείει τους Οικολόγους Πράσινους και τη ΔΗΜΑΡ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να έχει κανένας καμία αυταπάτη ότι με την ενίσχυση για παράδειγμα της ΔΗΜΑΡ ή των Οικολόγων Πράσινων πλήττει το μνημόνιο ή τροφοδοτεί προοδευτικές εξελίξεις».

Παράλληλα, καλεί σε «παύση πυρός» τις δυνάμεις της Αριστεράς, τονίζοντας δεικτικά ότι «κάποιοι στη ριζοσπαστική Αριστερά πρέπει να σταματήσουν το σπορ των άγονων και τις περισσότερες φορές αφοριστικών επιθέσεων, ενώ κάποιοι άλλοι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χρησιμοποίηση της δημοφιλούς ιδέας της συνεργασίας της Αριστεράς μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς στόχους» προτρέποντας «να αλλάξει η σελίδα». Παρακάμπτοντας τα προφανή εμπόδια που υψώνουν οι διαφορετικές εκλογικές καμπάνιες, σημειώνει ότι «σε αυτές τις εκλογές δεν κρίνεται ποια αριστερή δύναμη θα πάρει το πρωτείο, ο στόχος των ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων πρέπει να είναι κοινός».

Ο επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος διαφοροποιείται από τα καλέσματα του Αλέξη Τσίπρα για έναν κυβερνητικό συνασπισμό εξουσίας. Συζητώντας το ενδεχόμενο μιας αντιμνημονιακής προοδευτικής κυβέρνησης σχολιάζει ότι είναι «δύσκολο να γίνει πραγματικότητα στην επερχόμενη εκλογική μάχη», εξηγώντας ότι «η Αριστερά δεν έχει προετοιμασθεί ιδεολογικά, πολιτικά, ενωτικά, οργανωτικά, προγραμματικά για ένα τέτοιο άλμα ούτε οι κοινωνικές προϋποθέσεις είναι έτοιμες, παρόλο που σημειώνονται μεγάλες θετικές κοινωνικές διεργασίες».

Απάντηση