Λαμπηδόνα των κατοίκων, όχι των επιχειρηματιών

Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην προσπάθεια διάλυσης του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα διοργανώνουν οι κάτοικοι που το πλασιώνουν και όχι μόνο, αντιδρώντας στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής να εκμισθώσει το χώρο του αναψυκτηρία Λαμπηδόνα σε ιδιώτες. Η συγκέντρωση ξεκινά την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στις  7 μ.μ. στο χώρο της Λαμπηδόνας (άλσος Αγ. Τριάδας). Επίσης, παράσταση διαμαρτυρίας για την ακύρωση του διαγωνισμού για την εκμίσθωση του αναψυκτηρίου της Λαμπηδόνας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου και ώρα 8.30 πμ μπροστά από το Δημαρχείο Βύρωνα (επί της Καραολή και Δημητρίου).

Το Κοινωνικό και Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα στεγάζεται και δραστηριοποιείται στον δημόσιο χώρο της Λαμπηδόνας και έχει ως σκοπό την ανάπτυξη δομών αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο, για τη λαϊκή αυτοοργάνωση και για να βοηθηθεί ο λαός του Βύρωνα στη δύσκολη εποχή που διανύουμε. Το Κοινωνικό και Πολιτιστικό Κέντρο είναι τέτοια δομή αλληλεγγύης και όλες του οι δραστηριότητες είναι χωρίς κανένα αντίτιμο ή «ανταποδοτικό όφελος» (όπως αυτά που χρεώνει η δημοτική αρχή ακόμα και για τις πιο βασικές υποχρεώσεις του δήμου προς τους κατοίκους) κι ελεύθερα προσβάσιμες από κάθε κάτοικο. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο ανέπτυξε δράση που καλύπτει ανάγκες της γειτονιάς και δημιουργεί νέες κοινωνικές σχέσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται :

· Ενισχυτική διδασκαλία σε μαθήματα σχολείου σε μαθητές / μαθήματα ξένων γλωσσών
· Οργάνωση δράσεων για την υπεράσπιση του Κέντρου Υγείας Βύρωνα
· Σεμινάρια και πανεπιστημιακού επιπέδου μαθήματα
· Μαθήματα ζωγραφικής και δημιουργικής γραφής
· Μουσικές εκδηλώσεις
· Κοινωνικό καφενείο και συλλογική κουζίνα
· Δημιουργική απασχόληση παιδιών και παιδικό θέατρο
· Δράσεις αλληλεγγύης προς αγωνιζόμενες ομάδες εργαζομένων
· Στέγαση πλήθους εκδηλώσεων από φορείς και συλλογικότητες της γειτονιάς μας

Κυρίως, όμως, το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, μαζί με τους κατοίκους, διέσωσε το δάσος της Αγ. Τριάδας και τη Λαμπηδόνα από τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το κράτησε ζωντανό, σε μία πόλη που την έχουν πνίξει τα τσιμέντα των εργολάβων, οι καφετέριες και τα τραπεζοκαθίσματα των μαγαζατόρων. Κράτησε ζωντανή την καθημερινή μας ζωή και τον αγώνα ενάντια σε κάθε τι που μας υποτιμά και πιστεύει ότι στις πλάτες του κόσμου της δουλειάς και του μεροκάματου μπορεί να χτίζει αριθμούς και δείκτες, βάρβαρες δημοσιονομικές πολιτικές.

Ηλεκτρονική αλληλογραφία: koinonikokentrovirona@gmail.com
Ιστότοπος: politistikokentrovirona.blogspot.com
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6984146037

Απάντηση