Τι κυβέρνηση θέλει το ΚΚΕ;

Βήματα αποσαφήνισης της τακτικής του πρότασης κάνει το ΚΚΕ. Η παλιά «θολούρα» της λαϊκής εξουσίας κάπως ξεκαθαρίζει, αν και με αρκετά ζητήματα άλυτα ακόμα να εγείρουν ερωτήματα. Χτες σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Real FM η Αλέκα Παπαρήγα είπε χαρακτηριστικά πως «εμείς σε άλλη κυβέρνηση που θα εκφράζει τα λαϊκά συμφέροντα, όχι μόνο θα είμαστε, θα είμαστε βασική δύναμη και στη δουλειά και στις θυσίες και στα βάρη», φράση που έδωσε και έναν σχοινοτενή τίτλο δισέλιδου στον σημερινό Ριζοσπάστη.

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη δεν επεκτάθηκε η γ.γ. του κόμματος, όμως την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε πιο σαφής: Από την Πάτρα η Αλέκα Παπαρήγα προχώρησε στην ομιλία της σε μια λεπτομερή περιγραφή της κυβερνητικής πρότασης του ΚΚΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων της κρίσης και των λαϊκών αναγκών είναι αυτή που προχωρά στη μονομερή διαγραφή του χρέους, στην καταγγελία και ανατροπή του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, αποδεσμεύει την Ελλάδα από την ΕΕ και κάνει το λαό το μοναδικό αφεντικό του πλούτου που έχει δημιουργήσει και υπάρχει στην Ελλάδα».

Διευκρινίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι του λαού και όχι του κομμουνιστικού κόμματος, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι «αυτή την κυβέρνηση θα την έχει αναδείξει ο λαός μέσα από πρωτοφανείς σε μαζικότητα και μαχητικότητα λαϊκές κινητοποιήσεις, θα είναι αποτέλεσμα μιας ώριμης συνειδητής κοινωνικής εξέγερσης του λαού που δεν θα αναθέσει σε κάποιους αντιπροσώπους να του λύσουν τα προβλήματα, αλλά θα είναι ο ίδιος την εξουσία». Επιπρόσθετα, περιέγραψε ένα «κοινοβούλιο» που βγαίνει από τους τόπους δουλειάς και για «βουλευτές» που θα εκλέγονται από κάθε παραγωγική μονάδα. Με άλλα λόγια, η ηγεσία του ΚΚΕ σε φραστικό τουλάχιστον επίπεδο απέκρουσε τις εξ αριστερών κατηγορίες ότι το κόμμα δεν μιλά για επαναστατική ανατροπή αλλά μόνο για κοινοβουλευτική (χρησιμοποίησε ίσως για πρώτη φορά τη φράση «κοινωνική εξέγερση») και περιέγραψε ταυτόχρονα αντι-θεσμούς που να εκφράζουν τη λαϊκή βούληση σε διάκριση με τη σημερινή Βουλή.

Ολόκληρη η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στην Πάτρα εδώ.

Απάντηση