Μεγάλη ταύτιση απόψεων ΚΚΕ και ΑΚΕΛ;

 Για ευρύτερη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με αφετηρία τα κόμματα της αριστεράς μίλησε ο Κυπριανού

Είναι γνωστό ότι το ΑΚΕΛ παρά την αντιδραστική του μετάλλαξη, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίας παραμένει –τυπικά- αδελφικό κόμμα με το ΚΚΕ.   Κανείς δεν ζητάει από το ΚΚΕ να κάψει γέφυρες, να  διαγράψει μια μεγάλη ιστορία κοινών αγώνων… «δρόμων και κάμπων που βάφτηκαν (ή θάφτηκαν;) με αίμα» που λέει και το τραγούδι.  Από την άλλη όμως παρατηρείται μια αντίφαση.  Από τη μια ο Δημήτρης Κουτσούμπας ισχυρίζεται ότι η πρόταση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς για έξοδο από το ευρώ (και την ΕΕ) αποτελεί μια συγκαλυμμένη πρόταση συμμετοχής σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης: «όλοι αυτοί κλείνουν απλώς το μάτι σε μερίδα του κεφαλαίου που προετοιμάζεται ή καλοβλέπει μια ενδεχόμενη αποχώρηση από το ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του την Δευτέρα.   Από την άλλη όταν όμως χαρακτηρίζεις τυχοδιώκτη στην υπηρεσία του κεφαλαίου σύσσωμο τον εγχώριο ενδοαριστερό ανταγωνισμό είναι επιεικώς αντιφατικό να αποκαλείς αγαπημένο σύντροφο τον γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού που ψήφισε το Μνημόνιο και να μην τολμάς να διατυπώσεις την παραμικρή κριτική για την άθλια στάση του ιστορικού κόμματος της κυπριακής Αριστεράς και την πλήρη υποταγή του στο κεφάλαιο. Το ΑΚΕΛ διαπραγματεύτηκε –έστω και με το πιστόλι στον κρόταφο- και ψήφισε το Μνημόνιο. Συμφώνησε σε μέτρα που αναμένεται να οδηγήσουν σε κοινωνικό ολοκαύτωμα τον κυπριακό λαό τα επόμενα χρόνια.  Σε αντίθεση με τον εγχώριο «οπορτουνισμό», οι  επικοινωνιακοί του ελιγμοί τώρα και η αντίθεση στο Μνημόνιο και στο Ευρώ κατόπιν εορτής, στην περίπτωση του ΑΚΕΛ, όντως ταυτίζονται με τις επιδιώξεις μεγάλου τμήματος του κυπριακού κεφαλαίου μετά την τραπεζική κατάρρευση.  Αυτό δεν πρέπει να το πει το ΚΚΕ στον λαό;  Δεν καλλιεργείς αυταπάτες όταν μιλάς για κοινούς αγώνες, φιλία, συνεργασία, δημιουργική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με ένα κόμμα που παρά το αγωνιστικό του παρελθόν ψήφισε το Μνημονίου στην Κύπρο και δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο με αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα που αν μη τι άλλο πολιτικά βρίσκονται πιο κοντά σου από ότι το μεταλλαγμένο ΑΚΕΛ;

Άραγε αν κάποιοι κομμουνιστές εντός του ΑΚΕΛ σήμερα αποχωρήσουν και ιδρύσουν νέο κομμουνιστικό φορέα ποιος θα είναι ο οπορτουνιστής, αυτοί που έμειναν ή έφυγαν;  Είναι το ίδιο να «εγκαταλείπεις το κόμμα σε δύσκολες στιγμές» όπως είπε ο Κουτσούμπας με το να έχεις φύγει στις εποχές των παχιών αγελάδων όταν μοιράζονταν θέσεις σε υφυπουργεία και υπουργεία;

 

Συγκεκριμένα η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα που δεν περιέχει το παραμικρό ψήγμα κριτικής για τη στάση του ΑΚΕΛ:

«Υποδεχθήκαμε στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη βουλή τον σύντροφο Άντρο Κυπριανού ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, κόμμα με το οποίο έχουμε παραδοσιακά σχέσεις φιλίας, συνεργασίας, δημιουργικής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων. Ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή χρειάζεται ένταση της αλληλεγγύης, της κοινής πάλης των δύο λαών, γενικότερα των λαών της Ευρώπης ενάντια στην αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ που φέρνει μνημόνια, αντιλαϊκά μέτρα, αντιλαϊκούς νόμους και στις δύο χώρες αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ, που πλήττουν το λαϊκό εισόδημα, δικαιώματα και κατακτήσεις πολλών δεκαετιών των εργαζομένων.

Χρειάζεται κοινή πάλη των λαών μας ενάντια στα σχέδια που εξυφαίνονται με τη δράση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή, ιδιαίτερα έχοντας σαν στόχο τον ενεργειακό πλούτο που υπάρχει στη Μεσόγειο, που υπάρχει στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στο Αιγαίο. Και βέβαια σε μια εποχή που εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί δυνάμεων για το μοίρασμα και τη διανομή αυτού του πλούτου.

Η θέση του ΚΚΕ είναι σταθερή. Απαιτούμε Κύπρο κυρίαρχη, ανεξάρτητη, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με το λαό κυρίαρχο στη χώρα του, μακριά από επεμβάσεις, μακριά από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

 

Από την πλευρά του, ο Άντρος Κυπριανού διαπίστωσε μεγάλη ταυτότητα απόψεων και προσεγγίσεων μεταξύ ΚΚΕ και ΑΚΕΛ, η οποία πηγάζει «από τη διαλεκτική ανάλυση των ζητημάτων» (είδαμε τη μαύρη διαλεκτική του ΑΚΕΛ στη ψήφιση του Μνημονίου) και την προσπάθεια να καταλήξουν σε αποφάσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λαών και όχι άλλων ιμπεριαλιστικών ή διεθνών συμφερόντων.

 

Είμαστε υποχρεωμένοι, δήλωσε, να διαμορφώσουμε και να θέσουμε μια εναλλακτική επιλογή (έξοδος από το ευρώ;) ενώπιον του κυπριακού λαού, αλλά και της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, ώστε να υπάρξει ο ευρύτερος δυνατός προβληματισμός.

Χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, λέγοντας ότι η προσπάθεια του ΑΚΕΛ έγκειται στο να υπάρξει αυτός ο προβληματισμός με αφετηρία τα κόμματα της αριστεράς και ευρύτερα.

Βίντεο και φωτογραφία από τον 902

Απάντηση