Στάθης Κουβελάκης: Ελικρίνεια, η προϋπόθεση για να αποφευχθεί η οριστική ήττα

Η συμφωνία στην οποία σύρθηκε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της Παρασκευής συνιστά κατά κράτος υποχώρηση της ελληνικής πλευράς. σημειώνει σε σημερινό άρθρο του στο  the Press Project ο Στάθης Κουβελάκης.  Συνοπτικά θεωρεί ότι η συμφωνία συνιστά:

α) παράταση της μνημονιακού καθεστώτος,

β) αναγνώριση της δανειακής σύμβασης και του συνόλου του χρέους και

γ) παράταση του καθεστώτος «εποπτείας», δηλαδή της τροϊκανής κηδεμονίας με άλλο όνομα

Εξηγεί τους λόγους  λόγους για τους οποίους η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό . Θεωρεί ότι το να παρουσιάζεται όμως μια ήττα ως «επιτυχία» είναι κάτι ίσως πολύ χειρότερο από την συγκεκριμένη ήττα και ζητεί από την ηγεσία να δείξει το θάρρος να παραδεχτεί αυτό που όλος ο κόσμος το’χει τούμπανο. Η ειλικρίνεια σημειώνει είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφευχθεί η οριστική ήττα.

Συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Εαν θέλουμε λοιπόν να αποφύγουμε μια δεύτερη, και αυτή τη φορά οριστική ήττα, που θα τερματίσει, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνία και την Αριστερά εντός και εκτός της χώρας μας, το ελληνικό αριστερό πείραμα, πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα και να μιλήσουμε την γλώσσα της ειλικρίνειας. Η συζήτηση για την στρατηγική πρέπει επιτέλους να ξανανοίξει, χωρίς ταμπού και στη βάση των συνεδριακών αποφάσεων του Σύριζα που εδώ και καιρό έχουν μετραταπεί σε ακίνδυνο εικόνισμα. Αν ο Σύριζα έχει ακόμη λόγο ύπαρξης ως πολιτικό υποκείμενο, ως χώρος παραγωγής πολιτικής και συμβολής στον αγώνα των υποτελών τάξεων, δεν μπορεί παρά να συνίσταται σ’αυτό, στην σε βάθος ανάλυση της παρούσας κατάστασης και στον τρόπο υπέρβασής της.

Η αλήθεια είναι επαναστατική όπως έχει πει ένα διάσημος ηγέτης που ήξερε καλά για τι μιλούσε. Και μόνο η αλήθεια είναι επαναστατική, μπορούμε να συμπληρώσουμε με την ιστορική εμπειρία που έχουμε έκτοτε αποκτήσει»

 

Διαβάσε στο TPP ολόκληρο το κείμενο του Στάθη Κουβελάκη: