Λαπαβίτσας-Κουβελάκης: Θέσεις για τη νέα δραχμή
Μπορεί ο καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας Στάθης Κουβελάκης να προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ και στο πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι να τον είδαμε στη θέση του διερμηνέα του προέδρου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι απεμπολεί τις θέσεις του για την οικονομία. Με το νέο τους βιβλίο – μπροσούρα υπό τον τίτλο Κρίση και αριστερή διέξοδος, θέσεις για ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, (εκδόσεις Λιβάνη) ο Στ. Κουβελάκης μαζί με τον οικονομολόγο στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Κώστα Λαπαβίτσα, υπογράφουν ένα πολιτικό μανιφέστο που συνιστά έναν τρίτο δρόμο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ξεκόβει αποφασιστικά από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό στον οποίο εμμένει ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο μικρό αυτό βιβλίο που φτάνει μέχρι τις 53 σελίδες, περιγράφουν τους διεθνείς και εγχώριους μηχανισμούς που οδήγησαν στη σημερινή κρίση, περιγράφοντας μια αριστερή διέξοδο. Από τα σημεία της ανάλυσής τους που ξεχωρίζουν είναι: Πρώτον, η κριτική στην «προβληματική κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος», όπου γίνεται λόγος για «πολύπλευρη κομματική χειραγώγηση» και «μοντέλο κυβερνητικού συνδικαλισμού» αλλά και η κριτική στο μοντέλο του ΠΑΜΕ που οδήγησε σε ένα «μοντέλο συνδικάτου ως ιμάντα μεταβίβασης της πολιτικής του κόμματος». Η απορριπτική στάση των συγγραφέων κατά της ΓΣΕΕ σαφώς και ηχεί παράξενα στα αυτιά των στελεχών της Κουμουνδούρου, που ακόμη δεν υιοθετούν μια ανάλογη κριτική.
Μιλώντας για την Αριστερά, οι συγγραφείς δεν χαρίζουν κάστανα: «Η τρέχουσα κρίση καθιστά πλέον ορατή διά γυμνού οφθαλμού την πολιτική ανημπόρια και παθητικότητα που πηγάζει από τη βασική θέση του αριστερού ευρωπαϊσμού» συμπεραίνουν χωρίς περιστροφές, μετά από μια ανάλυση για το πόσο ανεδαφικό είναι να περιμένει κανείς να γίνει η ΕΕ σπίτι των λαών.
Σημείο κλειδί του βιβλίου είναι φυσικά και η θέση για το ευρώ. Σε πλήρη αντίθεση από την ευρωπροσήλωση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Λαπαβίτσας και ο Στάθης Κουβελάκης προτείνουν με σαφήνεια: «Η Ελλάδα πρέπει να προσχωρήσει σε έξοδο από την ΟΝΕ και ση δημιουργία νέας δραχμής. Πέρα από τα δομικά προβλήματα που δημιουργεί η ένταξη στην ΟΝΕ … η δυναμική που θα πυροδοτήσει η στάση πληρωμών, οι επιπτώσεις της αναμενόμενης αναμέτρησης με τους πιστωτές και την τρόικα, τα άμεσα προβλήματα χρηματοδότησης του δημόσιου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος καθιστούν αναγκαία την ανάκτηση της ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής … Η αποδέσμευση από την ΟΝΕ θα λειτουργήσει λυτρωτικά για την ελληνική οικονομία και θα της επιτρέψει νέα ανάκαμψη».