Περισσός reloaded

Πρώτη συνέντευξη Τύπου για το νέο γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, σήμερα Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013, στον Περισσό, όπου παρουσιάστηκε το κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος «για την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας, για έξοδο από την καπιταλιστική οικονομική κρίση προς όφελος του λαού». Πρώτα βγαίνει η ψυχή κι ύστερα το χούι, που λέει ο λαός, έτσι και ο νέος γραμματέας έφτασε στο φουαγιέ έξω από την αίθουσα συνεδρίων στις 12.58 για να ξεκινήσει λίγα δευτερόλεπτα μετά η προγραμματισμένη για τη 1 εισήγηση. Παρότι χαμογελαστός και κεφάτος, ακολούθησε την πεπατημένη της Αλέκας Παπαρήγα, που δεν ήθελε κανένα διάλογο σε «πηγαδάκι» με δημοσιογράφους, έτσι αποχώρησε μαζί με το μικρό ακροατήριο από στελέχη του κόμματος αμέσως μετά τη λήξη της τηλεοπτικής σύνδεσης στην ΕΤ1 που μετέδωσε απευθείας τη συνέντευξη Τύπου. Ετοιμόλογος και απλός, με το χαρακτηριστικό χρωματισμό στο «νι» και το «λι», ο Δημήτρης Κουτσούμπας αποπνέει λαϊκότητα και συμπάθεια, ένα αναμφισβήτητο προσόν για τη θέση που κατέχει.

 «Όχι» για ένα αριστερό προεδρείο στο ΕΚΑ

Αρνητικός πάντως φάνηκε ο Δ. Κουτσούμπας στο ενδεχόμενο να συγκροτηθεί ένα ενωτικό προεδρείο της Αριστεράς στο μεγαλύτερο εργατικό κέντρο της χώρας, ενώ υφίσταται αυτή η δυνατότητα. Σε ερώτηση του mao.gr ποια στάση θα κρατήσει το ΚΚΕ με δεδομένο ότι στο πρόσφατο Συνέδριο του ΕΚΑ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της Αυτόνομης Παρέμβασης και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνιστούν απόλυτη πλειοψηφία, ο γραμματέας του κόμματος απάντησε ότι «δεν είναι ζήτημα πώς θα μοιραστούν οι καρέκλες» και ότι «δεν πρέπει να μένουμε σε κορυφές και ηγεσίες». Όπως εξήγησε, το πρόβλημα στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι ότι «1.000 αντιπρόσωποι εκλεγμένοι από το σωματείο τους δεν πάτησαν το πόδι τους στο Συνέδριο» και διευκρίνισε ότι η «η ενότητα θα πρέπει να χτιστεί μέσα από την πάλη και την καθημερινή σύγκρουση». Περαιτέρω, κατήγγειλε ότι δυνάμεις της Αυτόνομης Παρέμβασης «μετέφεραν με ειδικά οχήματα αντιπροσώπους από σούπερ μάρκετ για να ψηφίσουν τους εκλεκτούς της εργοδοσίας», προφανώς για να τονίσει ότι δεν νοείται συνεργασία. Πάντως, άφησε μια χαραμάδα ανοιχτή, λέγοντας πως «το συνδικαλιστικό κίνημα θα λύσει το θέμα των συμμαχιών».

 «Δεν συμφέρει το λαό η έξοδος από το ευρώ»

«Συμφέρει τον ελληνικό λαό να βγεις από το ευρώ και να πας σε ένα πιο χαλαρό ευρώ ή δραχμή χωρίς όλα τα υπόλοιπα στοιχεία; Κατηγορηματικά, όχι», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε ερώτηση της Αυγής αν το ΚΚΕ βλέπει ως «στιγμή» την έξοδο από το ευρώ. Είπε ότι «είναι στιγμή που μένει στον αέρα και ευνοεί ούτως ή άλλως αυτούς που έχουν συμφέρον μόνο από την αλλαγή νομίσματος» και ας υιοθετούν το αίτημα αυτό «στο όνομα ανατρεπτικές και αντικαπιταλιστικές δυνάμεις».

 Οι κωλοτούμπες σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιαίτερα δριμύς ήταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ: «Συνεχείς κωλοτούμπες, παλινωδίες και καιροσκοπισμός είναι το σήμα κατατεθέν αυτού του κόμματος», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο ανέλυσε τη «ραγδαία πορεία σοσιαλδημοκρατικοποίησης». Για το Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «περιδιαβαίνει στα φόρουμ του ΣΕΒ και κλείνει το μάτι στους βιομήχανους, ενώ κάνει αυτό που όλες οι αξιωματικές αντιπολιτεύσεις κάνουν, στρογγυλεύει τα πράγματα».

Για τη Λαϊκή Συμμαχία σημείωσε ότι θα γίνει «από τα κάτω προς τα πάνω», ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος ότι «δεν υπάρχει σύμπτωση στη διεξαγωγή ενός αγώνα και στα αποτελέσματά του», τονίζοντας ότι «έχει χάσει το καπιταλιστικό σύστημα τη δυνατότητα που είχε να δίνει ένα ξεροκόμματο».

Όλη η συνέντευξη εδώ από το 902.gr

Απάντηση