Κουτσούμπας: Έξω απ’ την ΕΕ, όχι από το ευρώ

Τη θέση του ΚΚΕ για συνολική αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και παράλληλα την απόρριψη της αλλαγής νομίσματος, επανέλαβε ο Δημήτρης Κουτσούμπας με συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Στην ερώτηση αν ο νέος γραμματέας του ΚΚΕ πιστεύει πως πρέπει «να φύγουμε από την ευρωζώνη» απάντησε:

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να φύγουμε απ’ την ΕΕ, αποδέσμευση απ’ την ΕΕ, φυσικά με άλλους όρους και προϋποθέσεις. Δηλαδή χρειάζεται μια κυβέρνηση, μια εξουσία η οποία να έχει και να πάρει στα χέρια της εργαλεία. Για παράδειγμα αν αφήσεις άθικτους τους μονοπωλιακούς ομίλους, αυτούς που έχουν τη μεγάλη κερδοφορία και αυτούς που είναι κλάδοι και επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας για την οικονομία της χώρας, δεν θα έχεις αυτά τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να σχεδιάσεις την οικονομία, να κατανείμεις πόρους, να κατανείμεις εργατικό δυναμικό, να λύσεις προβλήματα ανάπτυξης, έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Άρα, αυτά είναι δέσμη μέτρων, να το πω έτσι απλά, είναι προϋποθέσεις απαραίτητες για να μπορέσεις να κάνεις αυτά. Αν φύγεις και πας σε ένα άλλο νόμισμα, δραχμή ή όπως ονομαστεί, δεν λύνεις το πρόβλημα αυτό. Η έξοδος απ’ την ευρωζώνη δεν σου λύνει, αντίθετα μπορεί να χειροτερεύσει και θα χειροτερεύσει για ένα χρονικό διάστημα κατά πολύ και το βιοτικό επίπεδο του λαού και το πρόβλημα της ανεργίας και βεβαίως θα μένουν σε ισχύ και όλα αυτά τα μέτρα που υπάρχουν. Αρα άμα αυτό το δεις ξεκομμένο, δεν λύνεις κανένα πρόβλημα. Άλλωστε, αυτά τα ζητήματα συζητούνται ακόμα και σε κύκλους της αστικής τάξης, των βιομηχάνων, της ΕΕ, είναι πιθανά σενάρια και ανάλογα τις εξελίξεις καθόλου δεν αποκλείεται και να ωθήσουν την Ελλάδα άλλες χώρες σε έξοδο απ’ το ευρώ, απ’ την ευρωζώνη».

Μια ενδιαφέρουσα απάντηση έδωσε επίσης και σε ερώτημα για τη μετεκλογική στάση του ΚΚΕ, σε περίπτωση που αναδειχτεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέση του Περισσού είναι πως καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει λύση, μόνο η λαϊκή συμμαχία μπορεί. Ολόκληρη η σχετική απάντηση:

«Οποιαδήποτε κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, έτσι όπως είναι η κατάσταση σήμερα, όπως είναι οι συσχετισμοί των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, δεν είναι λύση. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι εντελώς διαφορετική απ’ αυτή που προτείνουν άλλες δυνάμεις, όπως κι αν ονομάζονται αυτές. Εμείς μιλάμε γιατί πρέπει σήμερα να οικοδομηθεί μια λαϊκή συμμαχία. Η λαϊκή συμμαχία είναι κατά τη γνώμη μας η πιο ρεαλιστική και η πιο πλατιά ενωτική πολιτική που υπάρχει σήμερα από πολιτική δύναμη στη χώρα μας. Εδώ χωρούν οι πάντες, αρκεί να είναι εργαζόμενοι, εργάτες, άνεργοι, μικροβιοτέχνες, επαγγελματίες, φτωχά λαϊκά στρώματα, αγρότες, γυναίκες, νέοι. Δεν μπορεί να καθορίζεις και να χωρίζεις τον ελληνικό λαό σε αριστερούς, σε δεξιούς και σε κεντρώους, να χωρίζεις σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, δήθεν, όπου χωρούν εδώ οι πάντες. Δεν είναι λύση στο πρόβλημα. Και μετά φτιάχνεις μια σούπα, μια κυβέρνηση η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, χωρίς να υπάρχει καμία άλλη προϋπόθεση για παράδειγμα σαν αυτές που σας ανέφερα πριν».

Απάντηση