Πέρασε στην επίθεση, άφησε την αντίσταση ο Δ. Κουτσούμπας

Επιθετικούς τόνους, με ισχυρές δόσεις αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας έδωσε ο νέος γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του χτες στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικό ήταν το κλείσιμο της τοποθέτησης, όπου ο νέος γραμματέας τροποποίησε με εύγλωττο τρόπο το γνωστό σύνθημα επί το …επιθετικότερο: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ επίθεση και πάλη», είπε καταλήγοντας, αφήνοντας κατά μέρος τη λέξη «αντίσταση», που τη χαρακτηρίζει η αμυντικότητα.

Ως προς την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ως θεμέλια μιας φιλολαϊκής διεξόδου από την κρίση να έχει «ο λαός, η κυβέρνησή του, η εξουσία του» τα εξής «εργαλεία» στα χέρια: «Αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μονομερή διαγραφή του χρέους και των μνημονίων, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, επιστημονικό πανεθνικό σχεδιασμό, εργατικό λαϊκό έλεγχο για να ικανοποιηθούν διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, να προωθηθεί η αμοιβαία επωφελής ισότιμη συνεργασία με άλλες χώρες.»

Παράλληλα, επιχείρησε να απαντήσει στην αριστερή κριτική που ασκείται στο ΚΚΕ ότι παραπέμπει όλες τις λύσεις στη «δευτέρα παρουσία» της λαϊκής εξουσίας: «Το ΚΚΕ λέει καθαρά, αποφασιστικά, κατηγορηματικά», υπογράμμισε: «Μπορούμε να καθυστερήσουμε επώδυνα αντιλαϊκά μέτρα, μπορούμε να φρενάρουμε άλλα, κυρίως μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές αύριο». Ενώ παρακάτω είπε: «Η επίθεση στην πολιτική του ΚΚΕ στόχο έχει το ΚΚΕ να βάλει το σοσιαλισμό στο εικονοστάσι. Γιατί θέλουν να πείσουν ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι για το τώρα, δεν είναι επίκαιρος, δεν είναι αναγκαίος, είναι για τη «Δευτέρα Παρουσία». Ε, αυτό το χατίρι δεν θα τους το κάνουμε. Ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε, σήμερα, τώρα. Ο σοσιαλισμός έδωσε και μπορεί να δώσει πρωτόγνωρες κατακτήσεις στην εργατική τάξη, στο λαό μας».

Για την απεργία των καθηγητών και τη στάση που τήρησαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ, ο γ.γ.  του κόμματος εξήγησε ότι «η πρόταση της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ για απεργία διαρκείας μέσα στις πανελλήνιες εξετάσεις, ήρθε ύστερα από μια μεγάλη ουσιαστικά περίοδο αγωνιστικής ανομβρίας μέσα στο σχολείο» και χαρακτήρισε το χρόνο της απεργίας  «μια στιγμή που δυστυχώς λαθεμένα θεωρείται ως η πιο κρίσιμη μάχη της ζωής των γονιών και των παιδιών τους, καθώς αρκετοί βλέπουν ως μια λύση για το μέλλον να πάρει ένα πτυχίο το παιδί». Προσπέρασε έτσι τις επιφυλάξεις του ΠΑΜΕ και τις επιπτώσεις από τη στάση του στην ΟΛΜΕ υπογραμμίζοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι οι μορφές πάλης, αλλά πώς αυτές οι μορφές και οι πιο ανεβασμένες από αυτές χρησιμοποιούνται».

Πολλά σημεία της ομιλίας του αφιέρωσε ο Δ. Κουτσούμπας στον ΣΥΡΙΖΑ. Βασική αιχμή της επίθεσης στην αξιωματική αντιπολίτευση ήταν ότι αποτελεί ένα «δίπολο» με τη ΝΔ. «Η διαμόρφωση του δίπολου ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να δημιουργείται στη φάση αυτή, μπορεί να εξυπηρετήσει τους βασικούς σχεδιασμούς της αστικής τάξης για χειραγώγηση του λαϊκού κινήματος», είπε χαρακτηριστικά. Προέκτεινε όμως την επίθεση και στο (υπό ίδρυση) «Σχέδιο Β'» του Αλέκου Αλαβάνου, σημειώνοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες λειτουργούν σαν «δορυφόροι για να απορροφούν τους κραδασμούς, να μαζεύουν τις απώλειες από το δίπολο». Για άλλη μια φορά, ο επικεφαλής του ΚΚΕ μπέρδεψε στο ίδιο τσουβάλι τα αριστερά επιχειρήματα κατά της Ευρωζώνης με τα αντιδραστικά και δεξιά: «Τέτοιο ρόλο μπορούν να παίξουν και οι κινήσεις τύπου Αλαβάνου με το Σχέδιο Β, αλλά και διάφορα άλλα που ξεπηδούν, βλέπε κόμμα της δραχμής με κινήσεις τύπου Γκρίλο στην Ιταλία, αλλά και το κόμμα των βιομηχάνων στη Γερμανία για έξοδο από το ευρώ», είπε.

Όλο το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας του Δ. Κουτσούμπα εδώ: ομιλία ΔΚ
Δείτε όλη την ωριαία ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Θεσσαλονίκη:  

 

Απάντηση