Μετά τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ προτείνει «απλή αναλογική»

Ποιος είπε ότι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση θα είναι περίπατος; Μετά τη ΔΗΜΑΡ που σαν λαγός ανακίνησε πρώτη θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο (εδώ σχετικό ρεπορτάζ) τώρα και το ΠΑΣΟΚ πιάνει το νήμα για προετοιμάσει το έδαφος των δρομολογούμενων αλλαγών στο εκλογικό σύστημα, που αν συγκεντρώσουν 200 ψήφους, τότε ισχύουν άμεσα από την επόμενη αναμέτρηση.

Σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9,84, ο Πάρις Κουκολόπουλος τόνισε:

Αν αγαπάμε την πατρίδα , οφείλουμε να κατευθυνθούμε σε ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα, προκειμένου να μην υπάρχουν τέτοια διλήμματα. Δεν είναι η απάντησή μου αυτή στο ενδεχόμενο της πόλωσης. Θα σας πω καθαρά. Η εμπειρία των τριών τελευταίων ετών απέδειξε ότι το μπόνους που δίνει ο εκλογικός νόμος είναι ένα πρόσκαιρο καταφύγιο για την κυβερνητική πλειοψηφία. Γιατί μέχρις ότου βγει η Ελλάδα από την κρίση, πρέπει να υπάρξουν πλειοψηφίες στην κοινωνία… Η Ελλάδα, επί μια δεκαετία περίπου, πρέπει να κατανοήσει – και εδώ είναι καθοριστικός ο ρόλος των πολιτικών δυνάμεων – ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τα συναινετικά σχήματα.

Δημοσιογράφος: Θα προτείνετε κι εσείς, μαζί με τον κ. Κουβέλη, την απλή αναλογική;

Π. Κουκουλόπουλος: Ναι. Και πρέπει να δούμε σοβαρά και την ψήφο των μεταναστών και των αποδήμων.

Δημοσιογράφος: Την απλή και άδολη αναλογική χωρίς 3%;

Π. Κουκουλόπουλος: Ένα όριο πρέπει να υπάρχει, προκειμένου να αποφευχθεί ο πολυκερματισμός που δεν ευνοεί την υγιή δημοκρατία… Ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο σχέδιο. Υπάρχει και μια εκδοχή για ύπαρξη ενός μικρού μπόνους που θα παίρνει η συνεργασία των κομμάτων η οποία καταλήγει σε κυβερνητικό συνασπισμό. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές που μπορούν να βοηθήσουν τα πράγματα να πάνε μπροστά.

Συμπέρασμα: Μόνο μέλημά τους είναι το μπόνους και η δυνατότητα που μπορεί να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιθανή πρωτιά να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το «μπαλάκι» τώρα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει με ποιο σκεπτικό θα καταψηφίσει τη συγκεκριμένη πρόταση [εδώ η πρώτη αρνητική απάντηση] (με την οποία προγραμματικά συμφωνεί) αλλά και τι πρόκειται να πει η ΝΔ.

Απάντηση