Όταν ο Κωστόπουλος «ξεβλάχευε» τους Έλληνες

Μια νέα λέξη προστέθηκε στο ελληνικό λεξιλόγιο: το ρήμα «ξεβλαχεύω» που η πατρότητά του ανήκει στον Πέτρο Κωστόπουλο, o oποίος τη διατύπωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του. Η ρίζα της είναι το μη καταγεγραμμένο στα λεξικά ρήμα «βλαχεύω». Το πρώτο σημαίνει «ήμουν βλάχος και γίνομαι άνθρωπος» και το δεύτερο «ήμουν άνθρωπος και γίνομαι βλάχος».

Η χρυσή εποχή του «ξεβλαχέματος» του Έλληνα (ας μας επιτραπεί άλλος ένας νεολογισμός) ήταν η δεκαετία του ’80 όταν τα περιοδικά του Κωστόπουλου είχαν γίνει συνώνυμο του λαϊφστάιλ –μόνο που τα υπολείμματα της βλαχιάς το βάφτισαν «γκλαμουριά». Η αποθέωση της κακογουστιάς, της κομπλεξικής ξενομανίας, του καταναλωτισμού και του νεοπλουτισμού ήταν το ξεβλάχεμα που πέτυχε ο Πέτρος Κωστόπουλος.

Μόνο που τα τελευταία χρόνια οι ξέβλαχοι ή οι αποβλαχοποιημένοι Έλληνες έπεσαν στα βράχια της κρίσης και επέστρεψαν στα μαντριά της φτώχειας από τα οποία είχαν γλιτώσει. Ο Κωστόπουλος φαίνεται αδύναμος να μας ξεβλαχέψει για δεύτερη φορά. Ποιος θα αναλάβει αυτό το έργο; Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας που πλέον έχει μάθει να μη λέει «μαντάμ Μέρκελ», να μη μιλά για νταούλια και ζουρνάδες αλλά για «assets» και να πετά με αυτοπεποίθηση τις αγγλικούρες του. Μπορεί τάχα να μας ξεβλαχέψει ένας πολιτικός που χαϊδευτικά τον λένε Κούλη ή μια πολιτικός που τη λένε Φώφη; Χλωμό το βλέπουμε.

Η λέξη «βλαχιά» χρησιμοποιείται με διπλή έννοια. Αφενός την εθνολογική, αφετέρου τη μεταφορική. «Βλάχος» (κακώς) θεωρείται ο άξεστος, ο άκομψος, ο ακατέργαστος, ο μπανάλ. Μα υπάρχει μεγαλύτερη βλαχιά από τα τηλεοπτικά σόου στα οποία ανεπιτυχώς προσπάθησε να διαπρέψει ο κ. Κωστόπουλος και δεν τα κατάφερε όχι γιατί δεν ήταν αρκετά βλάχος, αλλά γιατί αποδείχτηκε τρομερά βαρετός;

Η μεγαλύτερη τιμωρία για τον Κωστόπουλο, για την έπαρση και τη ρηχότητά του, θα ήταν να τον προσλάβουν σαν κράχτη στα Βλάχικα, στις χασαποταβέρνες της Βάρης. Να φορέσει φουστανέλα, να κρατά και μια γκλίτσα για να μαζεύει πελάτες. Εξάλλου, και όταν εξέδιδε το «Κλικ» και τα άλλα περιοδικά του, πάλι γκλίτσα κρατούσε για να καθοδηγεί το κοπάδι αφού σε ανεγκέφαλο κοπάδι επιχειρούσε να μετατρέψει τη νεολαία –με το αζημίωτο βέβαια.

 

Διαβάστε ακόμα:

Απάντηση