Η «διαγωγή κοσμία» βρικολακιάζει

Αποκρουστική, αντιπαιδαγωγική, αντιδημοκρατική και απάνθρωπη είναι η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να επαναφέρει τον χαρακτηρισμό και την αναγραφή της διαγωγής στο απολυτήριο. Πώς είναι δυνατόν ένας έφηβος, όσο ζωηρός κι αν ήταν στα μαθητικά του χρόνια, να στιγματίζεται σε όλη του τη ζωή λόγω της «κοσμίας» ή «επίμεμπτης» διαγωγής του; Ποιος εργοδότης θα τον προσλάβει; Μήπως η διαγωγή θα αναγράφεται σε κάποιο ψηφιακό μητρώο ή θα θεωρείται προσωπικό δεδομένο;

Αυτό μας θυμίζει τον «Φάνη» από το γνωστό τραγούδι των αδελφών Κατσιμίχα που βγήκε από τη φυλακή έχοντας «κίτρινο χαρτί» και όπου πήγαινε ζητώντας δουλειά, τον διώχνανε σαν το σκυλί καθώς «αυτό το χρώμα φέρνει αλλεργία». Τώρα θα λέμε «αυτή η διαγωγή φέρνει αλλεργία».

Επαναφορά μιας σκοταδιστικής και αυταρχικής πρακτικής και, ταυτόχρονα, μια επιχείρηση τρομοκράτησης της μαθητικής νεολαίας και ένα σχέδιο φακελώματος είναι οι στόχοι της κυρίας Κεραμέως και της κυβέρνησής της που ευχόμαστε και πρέπει να ναυαγήσει σαν το περίφημο «point system» που είχε γίνει προσπάθεια να εισαχθεί στη δεκαετία του ’90.

Το να κολλάς σε ανήλικα παιδιά διά βίου έναν αρνητικό χαρακτηρισμό είναι μια πράξη που φανερώνει απύθμενη μοχθηρία και σκοταδισμό.

Απάντηση