Στην επέτειο Ολοκαυτώματος του Κορωπίου έρχεται η Μέρκελ!

Ακούγεται απίστευτο αλλά η ημέρα που διάλεξε η καγκελάριος της Γερμανίας να επισκεφτεί την Αθήνα είναι και η 68η μαύρη επέτειος του ολοκαυτώματος της πόλης του Κορωπίου, στις 9-10-1944 όταν η εκδικητική μανία των ηττημένων ναζί που αποχωρούσαν από τη χώρα όπλισε το χέρι τους και άφησαν 47 νεκρούς, 400 σπίτια και κοινοτικά καταστήματα κατεστραμμένα.

Με την υπ’ αριθμόν 275/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Κρωπίας ανακηρύχθηκε σε Μαρτυρική Πόλη. Στο πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης συγκροτήθηκε μάλιστα η ανοιχτή επιτροπή έργου «Κορωπί-Μαρτυρική Πόλη» που οργάνωσε τις εργασίες καταγραφής, διάσωσης και ανάδειξης των γνωστών ή άγνωστων ιστορικών πηγών καθώς και άλλων τεκμηρίων. Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Τρίτη διοργανώνουν σχετικές εκδηλώσεις.

Όπως αναφέρει σχετικό ψήφισμα του Δήμου Κρωπίας κατά την περσινή επέτειο, «το Δημοτικό Συμβούλιο:

Διακηρύσσει μπροστά στους απογόνους των θυμάτων της 9ης Οκτωβρίου 1944 και το λαό του Κορωπίου, την απόφασή του να θυμάται πάντα και να τιμά τη θυσία τους.
Διακηρύσσει πως εκπροσωπεί όχι μόνον τους Κορωπιώτες στο σήμερα και στην προοπτική του αύριο, αλλά και τους Κορωπιώτες που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες της πατρίδας μας για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Διακηρύσσει τη δέσμευσή του, μπροστά στη δυστυχία που βίωσε η πόλη μας, κατά τη γερμανική κατοχή, από τις αποτρόπαιες πράξεις των ναζιστικών μηχανισμών, να δώσει τη σύγχρονη μάχη για τη διεκδίκηση των ανεκπλήρωτων και απαράγραπτων δικαίων των πολιτών μας.
Δεσμεύεται, να μην αφήσει την τραγωδία της 9ης Οκτωβρίου 1944 να «στοιχειώνει» τον τόπο μας .
Διακηρύσσει την απόφασή του να περιφρουρήσει την ιερότητα της θυσίας και να προασπιστεί με θάρρος την ιστορική μνήμη για τις επόμενες γενιές».

Μπορεί να θεωρείται λίγο λαϊκίστικη ή αισθητικής …Τράγκα η παρομοίωση της σημερινής Γερμανίας και της οικονομικής κατοχής που επιβάλλει στους λαούς της Ευρώπης με τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ, όμως οι συμπτώσεις είναι πολλές και οι δραματικές σελίδες της ιστορίας ακόμη νωπές…

 

Απάντηση