Kommon: Από το κείμενο, στη συζήτηση και την κοινή δράση

Αναμφίβολα επιτυχημένη είναι μια εκδήλωση με θέμα “την Αριστερά και τον κομμουνισμό της εποχής μας” που γεμίζει ασφυκτικά την αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Το κάλεσμα της ιστοσελίδας kommon.gr για τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 βρήκε ανταπόκριση σε όλες τις γενιές πολιτικοποίησης και σε πολλά ρεύματα πολιτικής σκέψης.

Αφορμή για τη συγκέντρωση ήταν η παρουσίαση του “Κειμένου των 17”, το οποίο κυκλοφορεί τυπωμένο σε ένα μικρό τόμο 145 σελίδων με τίτλο “Για το παρόν και το μέλλον της Αριστεράς. Για τον κομμουνισμό και τις επαναστάσεις του 21ου αιώνα”.

Πλευρές του κειμένου και της πρότασής του παρουσίασαν ο Θανάσης Σκαμνάκης και ο Γιώργος Μανιάτης. Από το πάνελ μίλησε ακόμη ο Κώστας Μπαρδάκης από τον Σύλλογο Διάδοσης Μαρξιστικής Σκέψης Γιάνης Κορδάτος και ο Χρήστος Κατσούλας, από την “Πρωτοβουλία για μια κομμουνιστική Αριστερά”.

Το κλειδί ίσως της συγκέντρωσης ήταν αυτό που ανέφερε ο τελευταίος: “Χρειάζεται να θυσιάσουμε τη συλλογική μας υπόσταση”, προκειμένου να καταφέρουμε μια πραγματική ενότητα των δυνάμεων και των αγωνιστών που αναφέρονται στην κομμουνιστική προοπτική σήμερα.

Από τους παριστάμενους που πήραν στη συνέχεια το λόγο, άλλοι εξέφρασαν επιφυλάξεις άλλοι στήριξαν θερμά την πρωτοβουλία των “17”. Οι περισσότεροι βέβαια έχουν την απορία τι συνιστά αυτή η ενότητα γύρω από μια ιστοσελίδα, το kommon, που μπορεί να καλεί σε εκδηλώσεις και πολύ περισσότερο να επικαλείται την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα.

Πρόκειται για ένα ρεύμα ιδεών, φορείς του οποίου σήμερα δρουν στο ΝΑΡ, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή πουθενά οργανωμένα. Έξι από τους 17 υπογράφοντες είναι μέλη του ΝΑΡ”, διευκρίνισε ο Θανάσης Σκαμνάκης. “Είμαστε αυτό που καταθέτουμε στο κείμενό μας”, είπε σχετικά ο ίδιος, τονίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή δεν δρα ανταγωνιστικά με αλλά προσθετικά στους υπάρχοντες σχηματισμούς.

 

Το πνεύμα άλλωστε του κειμένου είναι περισσότερο αξιακό και στρατηγικού περιεχομένου: Κοινή δράση χωρίς μικροηγεμονισμούς, διάλογος χωρίς στεγανά, σαφής αναφορά στην κομμουνιστική προοπτική με όρους από το μέλλον και όχι από το παρελθόν.

Αυτό που έλειπε από την κουβέντα – και από το κείμενο των 17 – είναι ενδεχομένως μια σαφής αναφορά στην πολιτική συγκυρία και σε άμεσες θέσεις: Πώς αποκρούεται η επίθεση, πώς αντιμετωπίζεται η διεθνής και εγχώρια κρίση, ποιες συμμαχίες προκρίνονται στο υπάρχον σκηνικό.

Αναιμική, όπως δυστυχώς συχνά συμβαίνει, ήταν η γυναικεία παρουσία, όχι στο κοινό αλλά ανάμεσα στους ομιλητές.

Δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι όλη η πέρα του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά βρίσκεται σε φάση αναζήτησης και διεργασιών.

Το Αριστερό Ρεύμα της ΛΑΕ έκανε προ ημερών το ιδρυτικό του Συνέδριο. Την ίδια μέρα με το kommon, ανοιχτή εκδήλωση είχε η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την Πέμπτη διοργανώνει συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας την πρότασή της “για κοινό πολιτικό βηματισμό, κοινή δράση, διάλογο και πολιτική συνεργασία”.

Απάντηση