Εμπρός της φυλακής οι κολασμένοι

Mια ιστορία διαχρονικής φρίκης: από το φρούριο του Ρίου στο νοσοκομείο κρατουμένωντου Κορυδαλλού

Μια συγκλονιστική περιγραφή των φυλακών του Ρίου πριν από έναν περίπου αιώνα δίνει ο Εμμανουήλ Λυκούδης (1849-1925) στο μυθιστόρημά του Το σπητάκι του γιαλού. Η φυλακή αυτή, όπως και της Πύλου και του Παλαμηδιού ήταν ένα βενετσιάνικο φρούριο «όπου οι Βενετοί, πρώτης τάξεως οχυρωματικοί, τα έχτιζαν απόρθητα με χονδρά τείχη , με βαθειαίς αποθήκαις για πολεμοφόδια και για τροφαίς, απλησίασταις από τον ήλιο και από το φως».

Κρεβάτια δεν υπήρχαν. Οι κατάδικοι ξάπλωναν και κάθονταν στο χωμάτινο δάπεδο, «στον πηλό τον παχύ, το γλιστερό, τον απροσδιόριστο εις χρώμα, καμωμένο από την αρμονική συνεργασία της βρώμας και της υγρασίας». (Διατηρούμε την ορθογραφία του κειμένου.)

Σε μια γωνιά του θαλάμου, την πιο σκοτεινή, βρίσκονταν οι μελλοθάνατοι: όχι οι βαρυποινίτες, αλλά οι άρρωστοι. Ίσως η περιγραφή να μας θυμίζει κάτι:

«…στης γωνιαίς σαν ξαπλωμένοι δυο τρεις φθισικοί, στο έσχατο στάδιον με τα μάγουλα σκαμένα από το χρόνιο πυρετό, με το χαρακτηριστικό σαν χωματένιο χρώμα, που απλόνει στη μορφή η φυματίωσις, με τα μάτια να λάμπουν από τον πυρετό βουλιαγμένα μέσα στης κόγχαις, με την εναγώνιο αναπνοή όπου προσπαθούσαν να ρουφούν το μολυσμένο, το φαρμακερό αέρα του θαλάμου. Ήταν και ένας γέρος που δεν μπορούσε να σηκωθή στα πόδια του από μαρασμό, ένας με γενική παράλυσι και αφασία και δύο τυφικοί».

Κάθε ομοιότητα με το αίσχος που επικρατεί σήμερα στο νοσοκομείο των φυλακών του Κορυδαλλού ΔΕΝ είναι συμπτωματική. Τότε η φυματίωση, ο τύφος, η μηνιγγίτιδα. Άρρωστοι και υγιείς ανακατεμένοι. Το ίδιο και σήμερα: ασθενείς που πάσχουν από μεταδοτικές ασθένειες δεν βρίσκονται σε απομόνωση αλλά συνυπάρχουν με όλους τους άλλους.

«Δεν υπάρχουν στρώματα κάτω στο πάτωμα και όποιος θέλει μπορεί απροειδοποίητα να επισκεφθεί τον χώρο να το διαπιστώσει», δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου.

Ακούσαμε καλά; Όποιος θέλει; Εδώ δεν επέτρεψαν στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την είσοδο στο νοσοκομείο, γράφει στο twitter o Δημ. Παπαδημούλης.

Και το αποκορύφώμα του αίσχους: η άσκηση πειθαρχικής διώξης στον κρατούμενο Γ.Κ., που πάσχει από λευχαιμία, επειδή τράβηξε με κινητό τις γνωστές φωτογραφίες της ντροπής και τις δημοσιοποίησε στο twitter. (Η επιβολή πειθαρχικής ποινής στον Γ.Κ. σημαίνει ότι θα στερηθεί το δικαίωμα της άδειας και επίσης δε θα μπορεί να κάνει αίτηση για τη μείωση της ποινής του. Η δίκη ήταν για σήμερα, αλλά αναβλήθηκε για αύριο.)

Σήμερα συμπληρώνονται τρεις εβδομάδες που οι ασθενείς κρατούμενοι κάνουν αποχή από φαγητό και φάρματα. Ένα από τα «εξωφρενικά» τους αιτήματα είναι να υποβληθούν όλοι σε εξετάσεις για τον ιό της φυματίωσης…

Χαρακτηριστικά είναι τα μηνύματα στο twitter των κρατουμένων από το νοσοκομείο (στο λογαριασμό ((ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ) είναι χαρακτηριστικά του τρόμου:

«ΖΗΤΑΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ 180 ΑΠΕΡΓΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ,ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΙ,ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟΙ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ»,

«ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ ΨΩΡΑΣ ΣΤΟ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΚΑΝΤΕ FOLLOW ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ 180 ΑΠΕΡΓΟΙ ΒΟΗΘΕΙΑ 6 ΜΕΡΕΣ»,

«ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΡΩΝ ΑΡΩΝ ΟΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ»

«ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ»

 

 

 

Οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης προκαλούν ανατριχίλα. Αν λέει αλήθεια, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι κάποιοι ασθενείς κρατούμενοι σκηνοθέτησαν τη στρωματσάδα στη Γρανάδα -συγγνώμη, στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος. Γιατί να το κάνουν; Από μίσος στο κράτος; Γιατί είναι διψασμένοι για δημοσιότητα; Είναι πολιτικά υποκινούμενοι; Καμία λογική δεν μπορεί να στηρίξει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς που είναι άλλο ένα ράπισμα στο πρόσωπο των κρατουμένων, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 

Απάντηση