Οι Κόκκινες απολύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Στο ταμείο ανεργίας έστειλε την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018 τρεις εργαζόμενους η διοίκηση του ραδιοσταθμού Στο Κόκκινο, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για τους Γιάννα Αθανασίου, Αλέξανδρο Ζέρβα και Ελένη Ηλιοπούλου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κλήθηκε και τέταρτος εργαζόμενος ο οποίος όμως έλειπε εκτός Αττικής, αποφεύγοντας προσωρινά την επίδοση της απόλυσής του.

Την επομένη των απολύσεων, γενική συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα 22/1 με αίτημα την ανάκλησή τους, θέση που υιοθέτησε και η γενική συνέλευση των εργαζομένων της Αυγής, οι οποίοι επίσης προκήρυξαν απεργία για τη Δευτέρα.

Έχει τη σημασία του -για το μήνυμα που εξέπεμψε η διοίκηση- ότι δύο από τους απολυθέντες είχαν ήδη προσφύγει στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, καταγγέλλοντας τη μη καταβολή δεδουλευμένων τους αλλά και τις εκτός νομιμότητας προτάσεις της διοίκησης για συμβιβαστική επίλυση των διαφορών.

Σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, η εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε στις 19 Ιανουαρίου, μία μέρα μετά τις απολύσεις, αναφερόταν σε «σχέδιο επιβίωσης των κομματικών μέσων» το οποίο «περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ουσιαστική στήριξη του κόμματος στην Αυγή και στον 105,5 Στο Κόκκινο και συντονισμένες ενέργειες για την αναβάθμισή τους και την ενίσχυση του δημοσιογραφικού και πολιτικού τους στίγματος».

Πώς άραγε οι λέξεις «στήριξη», «αναβάθμιση» και «ενίσχυση» κατέληξαν σε απολύσεις; Φαίνεται ότι η «διπλή γλώσσα» έγινε δεύτερη φύση των κυβερνώντων.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος δήλωσε με παρρησία ότι στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ «δημιουργήθηκαν 320.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία μειώθηκε σχεδόν 7 μονάδες».

Πάντως στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 20 το ίδιο σχεδόν διάστημα!

Μια ομάδα εργαζομένων έκανε παρέμβαση στο σώμα, μετά από διαπραγματεύσεις με την αστυνομία και τους κομματικούς ιθύνοντες που αρχικά κράτησαν τους διαμαρτυρόμενους εκτός της αίθουσας.

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων, Μπούλικα Μιχαλοπούλου, υπογράμμισε από μικροφώνου την ουσία: «Αν θέλετε πραγματικά τα ΜΜΕ, δεν μπορεί να μη θέλετε τους ανθρώπους τους» είπε στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και έλαβε μάλιστα και χειροκρότημα. Από τον γραμματέα πάντως Πάνο Ρήγα έλαβε αποκαρδιωτική απάντηση:

«Το κόμμα δεν έχει λεφτά και κάνει όσα μπορεί».

Αυτή είναι η αναμενόμενη απάντηση κάθε ιδιώτη εργοδότη στα χρόνια της κρίσης. Είναι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη θέση;

Καμία ιδιωτική επιχείρηση της χώρας δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με τα εξωφρενικά ποσά που εισπράττει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ (και προφανώς οι προκάτοχοί του στην εξουσία κατά το παρελθόν).

Μια ματιά στα Οικονομικά Στοιχεία της Βουλής αρκεί για να διαπιστώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη εισπράξει μόνο για το 2017 ποσό άνω των 6,4 εκατομμυρίων ευρώ. Λεφτά επομένως υπάρχουν και μάλιστα με το τσουβάλι. Απλώς στις προτεραιότητες του κόμματος δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι των δικών του ΜΜΕ.

‘Αλλωστε, από στοιχεία που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας, αποδεικνύεται ότι όταν θέλει το κυβερνών κόμμα να στηρίξει ένα μέσο ενημέρωσης, όσο μικρό ή ανυπόληπτο και αν είναι αυτό, βρίσκει τον τρόπο:

Ο Νίκος Παππάς χρηματοδοτούσε άμεσα το portal.gr, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του site Άρη Δαβαράκη, ενώ η Ρένα Δούρου βρήκε τρόπο να ενισχύσει έμμεσα το thefaq.gr όπως αποκαλύφθηκε πολύ πρόσφατα.

Αυτά γνωρίζουν άριστα οι …παροικούντες την Ιερουσαλήμ και κυκλοφορεί η εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στραγγαλίζει το Κόκκινο για χάρη του Δ. Μάρη«, του επιχειρηματία δηλαδή που ξεκίνησε με τον αποχωρήσαντα από τον σταθμό Κώστα Αρβανίτη το φιλοκυβερνητικό «Ραδιόφωνο 24/7».

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι απολύσεις ήταν η κορυφή μιας πολύμηνης αντιπαράθεσης της διοίκησης του σταθμού με τους εργαζόμενους. Τελευταία πρόταση της κομματικής εργοδοσίας, την οποία απέρριψαν συλλογικά οι εργαζόμενοι, ήταν μειώσεις 20% στους μισθούς τους και επ’ αόριστον παρακράτηση δύο μισθών που δεν είχαν καταβληθεί.

Η πρόταση της διοίκησης ήταν του στιλ «take it or leave it», δεν επιδεχόταν δηλαδή βελτιώσεις και μάλιστα κατατέθηκε με την κατηγορηματική επισήμανση ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική», ένα κλασικό πλέον κυβερνητικό επιμύθιο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το σοβαρό αυτό ολίσθημα του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάστηκε καυστικά από εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν διακρίνονται για τις θέσεις τους υπέρ της καταργηθείσας εργατικής νομοθεσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη πληρώνει ακριβά τις κόκκινες απολύσεις στο ραδιοσταθμό του. Μια επιχείρηση η οποία προφανώς εκτιμούσε ότι λειτουργεί με πειθήνιους φίλους της γραμμής του, ενώ στην πραγματικότητα στελεχώνεται από ευσυνείδητους και μαχητικούς επαγγελματίες.

Απάντηση