ΚΚΕ: Απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό και την επιστράτευση των εκπαιδευτικών

 «Το ΚΚΕ βρίσκεται πάντα και σε κάθε περίπτωση απέναντι στον κυβερνητικό κρατικό αυταρχισμό, όπως είναι η προσπάθεια επιστράτευσης των εργαζομένων και διαμόρφωσης κοινωνικού αυτοματισμού. Θα αντιπαλέψει το κυβερνητικό δόγμα «νόμος και τάξη» που είναι σε διαρκή εξέλιξη και εφαρμογή» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιο του για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι το κύριο πρόβλημα με τη στάση του ΚΚΕ δεν είναι οι διαφωνίες των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στην ΟΛΜΕ αλλά η κεντρική πολιτική του γραμμή.  Μια γραμμή όπως εκφράστηκε με  δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του στην τηλεόραση κατά της απεργίας μέσα στις Πανελλαδικές και με την πολιτική υποβάθμιση της σημασίας του αγώνα των καθηγητών.

Η τελευταία είναι ξεκάθαρη σε όποιον διαβάσει το σημερινό Ριζοσπάστη που είναι μια από τις δύο καθημερινές πολιτικές εφημερίδες –μη ρωτήσετε ποια είναι η δεύτερη- που δεν έκρινε ότι το ζήτημα της απεργίας των καθηγητών είναι αρκετά σημαντικό για να μπει στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας έστω κριτικά ή αρνητικά. (ούτε μέσα υπάρχουν πολλές αναφορές, εκτός αν μας διέφυγε κάτι).  Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη συνάντηση του με την αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι χρειάζεται ενότητα δράσης όλων των εργαζομένων. Ελπίδα και των περισσότερων εργαζόμενων θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι αυτό να γίνει πράξη.  Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι η απεργία των εκπαιδευτικών αποτελεί την πρώτη απόφαση από μεγάλο κεντρικό συνδικαλιστικό όργανο 6ήμερης πανελλαδικής απεργίας στον καιρό του Μνημονίου

Αναλυτικά το σχόλιο του γραφείου τύπου του ΚΚΕ:

«Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε και τα οποία οδηγούν σε μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, συνολική υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας. Έχει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση που έχει οδηγηθεί συνολικά η εκπαίδευση.

Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει τις δικές του διαδικασίες, συσσωρευμένη εμπειρία ετών και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ίδιο τον κλάδο, στους μαθητές, συνολικά στην παιδεία, σε κοινή δράση με την εργατική – λαϊκή οικογένεια που πλήττεται από την κρίση και τα κυβερνητικά μέτρα, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και το περιεχόμενο και τις μορφές πάλης που θα εξασφαλίζουν τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, την αποτελεσματικότητα, τη συνέχεια και την περιφρούρηση των αγώνων, καθώς και την προοπτική της πάλης. Αυτές τις προϋποθέσεις εξασφαλίζει η αγωνιστική πρόταση του ΠΑΜΕ που κατατέθηκε στην ΟΛΜΕ.

Το ΚΚΕ βρίσκεται πάντα και σε κάθε περίπτωση απέναντι στον κυβερνητικό κρατικό αυταρχισμό, όπως είναι η προσπάθεια επιστράτευσης των εργαζομένων και διαμόρφωσης κοινωνικού αυτοματισμού. Θα αντιπαλέψει το κυβερνητικό δόγμα «νόμος και τάξη» που είναι σε διαρκή εξέλιξη και εφαρμογή».

Απάντηση