Το Κάπα, η Αριστερά και τα εισαγωγικά

Με αφορμή την εμμονή του ΚΚΕ να γράφει την Αριστερά σαν  «αριστερά» με μικρό γράμμα αντί για κεφαλαίο που υποδηλώνει πολιτικό χώρο και πάντα εντός εισαγωγικών (διαβάστε σχετικά) θυμηθήκαμε ένα παλαιότερο -με χιουμοριστική διάθεση κείμενο- που διαβάσαμε στο ιστολόγιο «Το σπίτι του Λαού»

Το Κάπα και τα εισαγωγικά

ΚΚΕ ή «Κ»ΚΕ;

Συνηθισμένη πρακτική σε ορισμένες εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις υπήρξε να τοποθετείται το πρώτο Κ απ’ το αρκτικόλεξο ΚΚΕ (κομμουνιστικό) εντός παρενθέσεως. Δηλώνεται έτσι και οπτικά η αμφισβήτηση για το χαρακτήρα του: Το αντιρεβιζιονιστικό ρεύμα ισχυρίζεται ότι το ΚΚΕ και τα αδερφά του κόμματα παγκοσμίως απώλεσαν την κομμουνιστική τους φυσιογνωμία, μετά το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1956. Τα εισαγωγικά στο Κάπα του ΚΚΕ για πολλά χρόνια χαρακτήρισαν την κριτική του μ-λ χώρου στο κόμμα του Περισσού. Ανάλογη στάση κράτησε και η ΟΑΚΚΕ, χωρίς να υιοθετεί τα εισαγωγικά, κάνοντας όμως λόγο για «ψευτο-ΚΚΕ».

Τα έμπειρα μάτια των συντακτών του sparila πάντως εντόπισαν μια μετατόπιση στην αδιάλλακτη μέχρι τώρα στάση αυτών των οργανώσεων. Αίφνης, τα εισαγωγικά εξαφανίστηκαν τόσο από την εφημερίδα (Προλεταριακή Σημαία) όσο και από τα κείμενα του ΚΚΕ (μ-λ). Αδιευκρίνιστοι παραμένουν ακόμα οι λόγοι γι’ αυτή την υποχώρηση. Σε κείμενα των Μ-Λ ΚΚΕ και ΕΚΚΕ δεν υπάρχουν πουθενά εισαγωγικά.

Πηγαίνοντας πιο παλιά, θα δούμε ότι τα εισαγωγικά εκτοξεύονταν αδιακρίτως. Στην εφημερίδα της ΟΚΜΛΕ Επανάσταση, τον Οκτώβριο του 1982, διαβάζουμε: «Η μικροαστική οπορτουνιστική καθοδήγηση της ΣΑΚΕ συμπαρατάσσεται και ενώνεται αντικειμενικά μ’ όλους τους ντόπιους προδότες ρεβιζιονιστές («Κ» ΚΕ, «Κ»ΚΕ εσ. «Κ»ΚΕ Μ-Λ, Μ-Λ «Κ»ΚΕ ανασυγκρ., Μ-Λ «Κ»ΚΕ, ΕΚΚΕ).

Η μετεξέλιξη της ΟΚΜΛΕ, Κίνηση για Ενιαίο ΚΚΕ, νέρωσε όμως το κρασί της. Στην εφημερίδα της Φωνή της Αλήθειας (φύλλο 41, 15-31/8/1995) γράφει: «Το «Κ»ΚΕ καθοδηγείται στο ζήτημα του σοσιαλισμού, ως γνωστόν, από τις αντιμαρξιστικές απόψεις του χρουτσωφικού ρεβιζιονισμού. Το ίδιο και η ΣΑΚΕ. Το ΚΚΕ(μ-λ), Μ-Λ ΚΚΕ, ΕΚΚΕ, ΟΑΚΚΕ καθοδηγούνται από ορισμένες ρεβιζιονιστικές απόψεις του Μάο Τσε Τουνγκ».

Σήμερα, μόνο η Κίνηση για την ανασύνταξη του ΚΚΕ (1918-55) τοποθετεί εντός εισαγωγικών το πρώτο Κάπα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Κομμουνιστόμετρο δεν έχει ακόμα εφευρεθεί. Πάντως, αν βάλουμε σε εισαγωγικά το πρώτο Κάπα του ΚΚΕ, τότε θα ήταν δίκαιο να βάλουμε σε εισαγωγικά το δεύτερο Κάπα για όλους τους υπόλοιπους.

Απάντηση