ΚΚΕ: «αυθαίρετα και αυθάδικα»… και όποιος κατάλαβε κατάλαβε

Κείμενο που μας απέστειλε φίλος της σελίδας, με αφορμή την παρέμβαση του Δημήτρη Γόντικα για «ανοιχτό πόλεμο» 

Υπάρχουν δυνάμεις «που ζητούσαν από το Κόμμα να μπει στο δρόμο του συμβιβασμού  με τις οπορτουνιστικές πολιτικές και της προδοσίας των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων», λέει ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση την περασμένη Πέμπτη. Οι δυνάμεις αυτές δεν έχουν ηττηθεί, υποστηρίζει, αλλά σήμερα «συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον πόλεμο στο Κόμμα και στη στρατηγική του».

Ο πυρήνας αυτών των δυνάμεων, εξηγεί ο ίδιος, είναι πρώην μέλη και στελέχη που έχουν κατά καιρούς αποχωρήσει από το ΚΚΕ, αλλά και «αρκετά σημερινά μέλη του Κόμματος, ορισμένοι δημοσιογράφοι του “Ριζοσπάστη”, καθώς και «ορισμένα πρώην μέλη της ΚΕ που διαφωνούν με τη στρατηγική του Κόμματος και, μπροστά στο Συνέδριο, πέρασαν σε ανοιχτό πόλεμο στον ανοιχτό προσυνεδριακό διάλογο, που διεξάγεται από τις γραμμές του “Ριζοσπάστη”».

Πού πάμε χωρίς εχθρό; Και το ΚΚΕ δεν εννοεί μόνο τον προαιώνιο εχθρό, το κεφάλαιο και τα αστικά κόμματα, αλλά τον οπορτουνισμό, που μπορεί να λειτουργήσει σαν «βόμβα» μες στο εργατικό κίνημα, όπως είπε η Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της στη Θεσσαλία.

Αυτοί οι «εχθροί», σύμφωνα με τον Δ.Γ., «διαστρεβλώνουν και συκοφαντούν μεθοδικά και συνειδητά τις θέσεις και τη δράση του Κόμματος. Κάνουν πως δε βλέπουν ότι το ΚΚΕ καθημερινά διαμορφώνει μέτωπα πάλης για οξυμένα προβλήματα π.χ. εργατικό κίνημα, αγρότες, ΕΒΕ. Αυτή είναι η ουσία των θέσεών τους και της κριτικής που ασκούν».

Επιπλέον, οι περισσότεροι από αυτούς τους συντρόφους είναι σαν τους απρόσεχτους και τεμπέληδες μαθητές που δεν να προσέχουν τι λέει ο καθηγητής στην τάξη. Σύντροφος αγράμματος, ξύλο απελέκητο, που λέει και η Αλέκα. Ο Δ.Γ. δεν τους λέει αγράμματους, αλλά ανημέρωτους και πνεύμα αντιλογίας ή μάλλον αντιπολίτευσης:

«δεν παρακολουθούν τη δράση του Κόμματος, τις εξελίξεις και τις επεξεργασίες του Κόμματος. Είναι σε μόνιμη αντιπολίτευση απέναντι στο Κόμμα και την ηγεσία του».

Επιπλέον «διαχωρίζουν αυθαίρετα και αυθάδικα τον ιμπεριαλισμό από τον καπιταλισμό».

          Δεν είναι μόνο αγράμματοι, είναι αυθάδεις και αυθαίρετοι!    

Ο Δ.Γ. μιλά για «χυδαία και ύπουλη επίθεση στο Κόμμα». Πρωταγωνιστή αυτή της επίθεσης θεωρεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όμως προσθέτει ότι αυτή την «πρόστυχη επίθεση», αυτή την άποψη [δηλ. ότι το ΚΚΕ τα παραπέμπει όλα στο σοσιαλισμό] «την υιοθετούν οι διαφωνούντες και μας την παρουσιάζουν με στομφώδη τρόπο ως μαρξιστική». Και συνεχίζει: «Πρόκειται για άποψη που διαστρεβλώνει πλήρως τις θέσεις και τη δράση του Κόμματος, είναι συκοφαντική και ξεδιάντροπα προσβλητική για τα μέλη του Κόμματος, για τους οπαδούς και φίλους που δίνουν κάθε μέρα με αυτοθυσία μάχες μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους».

 

Η κομματική γραμμή των επιθέτων

Όπως και άλλα στελέχη του ΚΚΕ, ο Δ.Γ. υιοθετεί την κομματική γραμματική των επιθέτων. Δεν εννοούμε ότι δεν έχει επιχειρήματα, αλλά η χρήση βαριών χαρακτηρισμών φανατίζει, δεν φωτίζει, δεν ευνοεί καν τη λαϊκή συμμαχία την οποία το ΚΚΕ ευαγγελίζεται. Η γραμματική αυτή συσπειρώνει τους ήδη συσπειρωμένους, ενώ γυρίζει την πλάτη σε ό,τι εδώ και χρόνια ονομάζαμε «αριστερά». Η αριστερά ή μάλλον οι αριστεροί ψηφοφόροι και αγωνιστές είναι απόντες από τις ομιλίες και τα κείμενα των στελεχών του ΚΚΕ. Απλώς δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει Αριστερά, υπάρχει όμως μπόλικος οπορτουνισμός ενάντια στον οποίο καλούνται να παλέψουν τα μη αυθάδικα, τα μη αυθαίρετα μέλη του ΚΚΕ.

Σαν να διαγράφει το ΚΚΕ την Αριστερά, τις προοδευτικές και συχνά ηρωικές παραδόσεις του αριστερού κινήματος στην Ελλάδα και στον κόσμο, στη λήθη της Ιστορίας. Δεν υπάρχει άλλος Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ, δεν υπάρχει Αριστερά… υπάρχουν μόνο το ΚΚΕ από τη μια και ο οπορτουνισμός από την άλλη. Και όποιος χαρακτηρίσει αυτή τη στάση σεχταριστική, δεν είναι παρά ένας κοινός συκοφάντης.

Με αισθήματα ανησυχίας  και απογοήτευσης. Όχι χαιρέκακης ικανοποίησης.

 Προκόπης Α.

 

Απάντηση