Νέο επεισόδιο στον εμφύλιο ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ


Αντάλλαξαν βαριές κουβέντες και πυροδότησαν ένα νέο γύρο της ενδοαριστερής αντιπαράθεσης πριν τις εκλογές ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη διαπραγμάτευση συλλογικής σύμβασης στο εμπόριο. Ο Περισσός κατηγόρησε τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ ότι από κοινού με την ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας «ερήμην των εργαζομένων του κλάδου, παζαρεύουν με την εργοδοσία πόσα θα χάσουν παραπέρα οι εργαζόμενοι, καθώς αποδέχονται και προωθούν μαζί με τους μεγαλέμπορους συμφωνία με βάση τις αξιώσεις τους». Ομαδοποιώντας τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «βάζουν πλάτη να εφαρμοστούν στην πράξη τα βάρβαρα μέτρα των μνημονίων που συναποφασίζουν κυβέρνηση – ΕΕ – πλουτοκρατία» και κάνει λόγο για «συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες».

Δεν έμεινε η πρόκληση αυτή χωρίς απάντηση από την πλατεία Κουμουνδούρου: «η ηγεσία του ΚΚΕ αντί να παίζει τον ρόλο της Κασσάνδρας και να αποδίδει στους συνδικαλιστές της ριζοσπαστικής αριστεράς στην ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων τάχα υποχωρητικότητα για προεκλογική εκμετάλλευση, καλό θα ήταν να μην διασπά τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και να συμβάλει στην ανάπτυξη ενωτικών αγώνων, ώστε να εξασφαλιστεί η υπεράσπιση των συμβάσεων και να μην περάσουν σε κανένα χώρο τα εργοδοτικά σχέδια», σχολίασε η Επιτροπή Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισε ανυπόστατη την καταγγελία του ΚΚΕ.

Αν και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντά επί της ουσίας, δηλαδή τη διαπραγματευτική τακτική των στελεχών του αλλά και την ταύτισή τους ή όχι με τις θέσεις της ΠΑΣΚΕ, το ύφος και ο πολιτισμός της αντιπαράθεσης που διεξάγεται δεν είναι προς τιμήν των δυνάμεων της Αριστεράς. Δεν έχουν περάσει άλλωστε πολλές ημέρες από τότε που πρωτοσέλιδα ο Ριζοσπάστης αποκαλούσε το ΣΥΡΙΖΑ «πολιτικούς απατεώνες» με αφορμή την πρόταση για το πριμ των 50 εδρών, για να πάρει απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος σε ομιλία του στα Άνω Λιόσια απέδωσε στο ΚΚΕ «ένα παράλογο κήρυγμα απομονωτισμού, πολυδιάσπαση και ιδιοτέλεια».

Απάντηση