Ανοιχτό για τον ΣΥΡΙΖΑ το αν θα ψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων

Μάλλον αρνητικές δείχνουν οι πιθανότητες σε αυτή τη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει θετική ψήφο στην πρόταση νόμου που δημοσιοποίησε το ΚΚΕ για «κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015 και των εφαρμοστικών τους νόμων – καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των μνημονίων», τουλάχιστον στη μορφή που έχει σήμερα, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο τελικής του υπερψήφισης υπό τον προϋπόθεση ότι θα γίνουν τροποποιήσεις.

Όπως είπε στο mao.gr ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, «περιμένουμε να δούμε την τελική διατύπωση. Αν στο αιτιολογικό του νομοσχεδίου υπάρχουν σημεία που διαφωνούμε, δεν θα το ψηφίσουμε». Ποια είναι τα σημεία αγκάθια; Πρώτον, η μονομερής καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, δεύτερον, η μονομερής διαγραφή του χρέους, τρίτον το ζήτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ και τέταρτον, η απόρριψη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω μάλιστα, καταγγέλλοντας το ΚΚΕ για καθυστερημένη παραδοχή της διαχωριστικής γραμμής που έθεσε το Μνημόνιο: «Αν το ΚΚΕ είχε υιοθετήσει ανάλογη στάση προεκλογικά  και είχε ανταποκριθεί στο ενωτικό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ για τη διαμόρφωση ενός πλατιού ενωτικού αντινεοφιλελεύθερου – αντιμνημονιακού μετώπου, σήμερα η κυβέρνηση της αριστεράς θα ήταν πραγματικότητα», επισημαίνει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν συνεργαζόταν ο Περισσός με τον ΣΥΡΙΖΑ τότε τα μνημόνια θα ήταν παρελθόν (χωρίς διαγραφή του χρέους; χωρίς καταγγελία των δανειακών συμβάσεων;).

Η επίσημη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει, χωρίς να καθορίζει τη στάση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία: «Θα πορευτούμε μετεκλογικά με την ίδια συνέπεια, μέσα και έξω από τη Βουλή, διεκδικώντας την ακύρωση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με στόχο την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους  του στo πλαίσιo μια ευρωπαϊκής συνολικής λύσης».

7 thoughts on “Ανοιχτό για τον ΣΥΡΙΖΑ το αν θα ψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων

 • 13 Ιουλίου 2012 at 15:10
  Permalink

  το μελλον μας δεν ειναι ο σοσιαλισμος, ειν’ οι αυταπατες κι ο ρεφορμισμος

  Reply
 • 13 Ιουλίου 2012 at 17:14
  Permalink

  Vlepo na peftoun vrohi oi patates ..ta sintrofia tou kolotoumpo SYRIZA petagan giaourtia,alla tha trone teis patates omes apo oti fenete….Ftani pia oi m@l@kies apo tous Tsiprakides…..

  Reply
 • 14 Ιουλίου 2012 at 15:10
  Permalink

  για’σας που κάνετε κριτική εκ του ασφαλούς..
  Καλό θα ήταν να μάθετε ότι το ένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου του ΚΚΕ αναφέρεται σε έξοδο από την ΕΕ!..
  Μήπως λέω μήπως αυτό η αποδέσμευση από την Ε.Ε. μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ταξική πάλη…?
  Μήπως λέω μήπως η κίνηση της κατάθεσης του εν λόγω ν/σ από το ΚΚΕ ήταν πυροτέχνημα..? Αλλιώς γιατί να φτιάξει ένα ν/σ που περιέχει όλες τις διαχωριστικές γραμμές που τραβάει το Κόμμα από τον ΣΥΡΙΖΑ και να μην διαλέξει να πολεμήσει (έστω τώρα που κατάλαβε ότι είναι και αυτό κάπως σημαντικό) συγκεκριμένα την πολιτική επιλογή του μνημονίου και της λιτότητας? Και ειδικά όταν το ίδιο το ΚΚΕ πριν από κάμποσο καιρό, μάς έλεγε ότι η έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ θα είναι καταστροφική.
  Αναρωτιέμαι πότε κάποιοι θα έρθουν στο ύψος των περιστάσεων και θα σταματήσουν να απομονώνονται…

  Reply
 • 16 Ιουλίου 2012 at 11:28
  Permalink

  Ενώ δεν είναι πυροτέχνημα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή κάθοδο στις μονοεδρικές, για ενότητα γενικά κξαι αόριστα της αριστεράς και μάλιστα στο ελάχιστο κοινό πλαίσιο δηλαδή στο δικό του. Το ΚΚΕ είναι όντως σεχταριστικό, αλλά και ο οπορτουνισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι το κάτι άλλο αδελφέ μου.

  Reply
 • 18 Ιουλίου 2012 at 09:46
  Permalink

  Δηλαδή το να κατεβάζεις πρόταση νόμου που ξέρεις οτι δεν έχει κανένα νόημα αφού μόλις γίνανε εκλογές και η πλειοψηφία στη βουλή είναι υπέρ του μνημονίου, δεν είναι οπορτουνισμός, αλλά σοβαρή πολιτική ε;

  Reply

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: