Σαρωτική ανανέωση, τιμητικές και πρόωρες αποστρατείες στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ

Απουσιάζουν ονόματα που να συμβολίζουν τη διεύρυνση της επιρροής του κόμματος

Το ΚΚΕ χωρίς  θεατρινισμούς έδωσε στη δημοσιότητα τους υποψήφιους βουλευτές του σε όλη την επικράτεια.  Γίνεται φανερό ότι συνειδητή επιλογή του κόμματος ήταν να αποφύγει τα φτηνά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και με αυτό το σκεπτικό δεν συμπεριέλαβε καμία «λαμπερή μεταγραφή» στις λίστες του όπως στο παρελθόν.  Ωστόσο υπακούοντας στο γενικό αίτημα για ανανέωση προτάσσει το γεγονός ότι από τους συνολικά 424 υποψήφιους συμμετέχουν για πρώτη φορά σε συνδυασμούς του ΚΚΕ οι 212, δηλαδή το 50% Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση οι γυναίκες υποψήφιοι είναι 150, αριθμός που υπερβαίνει την προβλεπόμενη από τον εκλογικό νόμο ποσόστωση του 1/3.

Η ηλικιακή σύνθεση των ψηφοδελτίων είναι η εξής:

25 – 39 χρόνων: 35,3%

40 – 49 χρόνων: 26,3%

50 – 59 χρόνων: 31,6%

60 – 69 χρόνων: 6,3%

και άνω χρόνων: 0,5%

Ενδιαφέρον θα ήταν να δώσουν και τα υπόλοιπα κόμματα στοιχεία για την ηλικιακή σύνθεση των ψηφοδελτίων τους.

Η επιλογή του ΚΚΕ να προωθήσει νέα προβεβλημένα στελέχη και να στηριχτεί σχεδόν αποκλειστικά στις δυνάμεις του και στα στελέχη των μετωπικών του κινήσεων (ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ, ΠΑΜΕ, ΕΕΔΥΕ κ.τ.λ) από τη μια δείχνει μια σταθερότητα αλλά από την άλλη τονίζει την αντίληψη ότι έχει υψώσει γύρω του ένα αόρατο τείχος, ένα «δυναμικό πεδίο» που έλεγαν και τα παλιά κόμιξ της Μάρβελ, το οποίο εμποδίζει μεν τις αποσκιρτήσεις αλλά από την άλλη το κάνει πιο δυσπρόσιτο και ελιτίστικο.   Π.χ είναι σαφές ότι δεν θα έβλαπτε το προφίλ του ΚΚΕ η ανακοίνωση ονομάτων που να φανερώνουν μια διεύρυνση της επιρροής και της απήχησής του.

Αυτή η λογική συνδέεται με την αντίληψη ότι απουσιάζουν και δεν μπορούν να δημιουργηθούν άμεσα οι συνθήκες για μια συνολική αντεπίθεση των εργαζομένων αλλά ότι  σε χρονικό ορίζοντα δύο δεκαετιών θα έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια νέα εργατική τάξη με συνείδηση και γι’αυτό προτεραιότητα σε αυτή τη φάση δίνεται στη σφυρηλάτησή του κόμματος και όχι στο άνοιγμα του «στην κοινωνία».

Η επιλογή του Θανάση Παφίλη στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας -από την πρώτη ανάγνωση- βάζει ένα τέλος στη σεναριολογία για το ποιός θα είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΚΚΕ καθώς είναι ο μόνος από όσα ονόματα έχουν ακουστεί που θα βρίσκεται στην επόμενη βουλή. Ο Νίκος Σοφιανός ζήτησε να τοποθετηθεί στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας όπως έκανε ο Κώστας Λαλιώτης το 2004  με το ΠΑΣΟΚ.  Ο ιδιαίτερα δημοφιλής Νίκος Μπογιόπουλος, (που έγραψε το απόλυτο best seller της περυσινής χρονιάς «Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε»),  παίρνει την 7η (μη εκλόγιμη) θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ώστε –σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή- να μπορέσει να επικεντρωθεί ανεπηρέαστος στα υπόλοιπα κομματικά του καθήκοντα και την εκπροσώπηση του κόμματος χωρίς όριο τηλεοπτικών εμφανίσεων.  Το ίδιο ισχύει και για τον υπεύθυνο τύπου Μάκη Μαϊλη.

Συγκινημένος ανακοίνωσε την αποχώρηση από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ ο Αντώνης Σκυλλάκος. «Από τα 40 χρόνια μου στο κόμμα, τα 23 ήταν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Νιώθω ότι έκανα ότι μπορούσα. Ευχαριστώ όλους τους συντρόφους για τη βοήθεια και τη συμπαράστασή τους. Βέβαια, δεν βγαίνω στη σύνταξη. Από άλλα μετερίζια θα συνεχίσω τόσο την πολιτική, όσο και την κοινωνική δράση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκτός από τιμητικές αποστρατείες δεν λείπουν και οι πρόωρες.  Το 2007 ο 27χρονος τότε Γιάννης Πρωτούλης ήταν ο νεότερος βουλευτής του κοινοβουλίου.  Σήμερα ο τέως γ.γ της ΚΝΕ, αν και πολύ νέος για σύνταξη καταλαμβάνει μόλις τη 10η θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.  Δυσμένεια;  Μπα, όχι  θα του ανατεθούν ως είθισται νέα αναβαθμισμένα καθήκοντα…

Στη 10η θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας υποχώρησε ο 33χρονος πρώην γραμματέας της ΚΝΕ

Δείτε αναλυτικά τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ εδώ

Απάντηση