Η πρώτη απόφαση του ΚΚΕ για το αποτέλεσμα

Στη δημοσιότητα δόθηκε (από τις σπάνιες φορές) η απόφαση που ελήφθη σήμερα 18 Ιουνίου στον Περισσό από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, για τα εκλογικά αποτελέσματα. Στο 8σέλιδο αυτό κείμενο τονίζεται εξαρχής ότι το αποτέλεσμα της κάλπης είναι «αρνητικό για το λαό ο οποίος έχει δεχθεί καίρια πλήγματα από τις συνέπειες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα». Πάντως, η ηγεσία του Περισσού υιοθετεί εκ νέου το σχήμα «επιβεβαιώθηκε η πολιτική του κόμματος – δεν ανταποκριθήκαμε στα καθήκοντα όπως έπρεπε» στη θέση μιας βαθύτερης αυτοκριτικής που θα άγγιζε πλευρές τς τακτικής και της στρατηγικής του πρότασης.

Εξειδικεύοντας, η ΚΕ του ΚΚΕ βλέπει τα εξής 4 αρνητικά σημεία: Πρώτον, οι μεγάλες απώλειες του ΚΚΕ,σε αναντιστοιχία με την απήχηση των θέσεων και της δράσης του, μπροστά στις αρνητικές εξελίξεις που προβλέπονται.

Δεύτερον, η αύξηση της ΝΔ που την έφερε πρώτο κόμμα και βάση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Τρίτον, η αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ και στην δεύτερη εκλογική μάχη και ενώ αποκαλύφθηκε η διαχειριστική λογική του με το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε.

Τέταρτον, η σταθεροποίηση της εκλογικής δύναμης της φασιστικής Χρυσής Αυγής, η μετατροπή της σε κοινοβουλευτικό κόμμα.

Συμπερασματικά, το ΚΚΕ καταλήγει ότι «το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει τάση ανάσχεσης του όποιου ταξικού ριζοσπαστισμού που αναπτύχθηκε στην διάρκεια της περιόδου της κρίσης, κάτω από το ρεύμα του ανερχόμενου μικροαστικού ριζοσπαστισμού, υπό την καθοδήγηση της αστικής ιδεολογίας και προπαγάνδας».

Ως ελάχιστα σημεία κριτικής, η απόφαση αναγνωρίζει τα εξής: «Η ΚΕ και όλο το Κόμμα με ουσιαστική συζήτηση χρειάζεται να εξετάσει τους γενικότερους υποκειμενικούς παράγοντες που μεσοπρόθεσμα επιδρούν στην πολιτική διείσδυση του Κόμματος ή σε υποκειμενικές αδυναμίες κατά την προεκλογική περίοδο ανεξάρτητα από την επίδραση ή τον βαθμό επίδρασης στο εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να μας εφησυχάζει ότι η πολιτική μας επιβεβαιώνεται ως προς τις εξελίξεις. Απαιτείται να εξετάσουμε το επίπεδο ικανότητας του Κόμματος με κριτήριο πώς ανταποκρινόμαστε σε όλες τις συνθήκες». Σε άλλο σημείο τονίζεται επίσης: «Δεν αρκεί να έχεις σωστή στρατηγική και μαχητικότητα, απαιτείται να μελετήσουμε καλύτερα πως κατακτάμε την μεγαλύτερη-όσο γίνεται- επάρκεια που αντιστοιχεί στο ύψος των καθηκόντων αλλά και στην ταχύτητα των εξελίξεων».

Τέλος εκτιμά πως με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα μια  «πολυμέτωπη και πολυεπίπεδη επίθεση που θα ενταθεί σε βάρος του κόμματος».

Ολόκληρη η απόφαση εδώ

One thought on “Η πρώτη απόφαση του ΚΚΕ για το αποτέλεσμα

  • 18 Ιουνίου 2012 at 19:16
    Permalink

    «Στη δημοσιότητα δόθηκε (από τις σπάνιες φορές) η απόφαση που ελήφθη σήμερα 18 Ιουνίου στον Περισσό από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, για τα εκλογικά αποτελέσματα» Είναι φανερά λάθος αυτό που γράφεις. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση η πρώτη εκτίμηση του ΚΚΕ δίνεται στη δημοσιότητα την επόμενη μέρα. Δες για παράδειγμα και τις προηγούμενες εκλογές (7 Μάη δόθηκε στη δημοσιότητα).

    Reply

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: