Ο Περισσός απαντά στους διαφωνούντες

Το βαρύ πυροβολικό της Κεντρικής Επιτροπής πήρε θέσεις μάχης για τον προσυνεδριακό διάλογο που ακόμη διεξάγεται από τις στήλες του Ριζοσπάστη. Πρώτα η Αλέκα Παπαρήγα και έπειτα ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Παναγιώτης Μεντρέκας, με γραπτές τους παρεμβάσεις απάντησαν με βαρείς χαρακτηρισμούς στα άρθρα κριτικής που έχουν δημοσιοποιηθεί. Δεν είναι μικρή λεπτομέρεια το γεγονός ότι η ηγεσία απαντά από περισσότερο προβεβλημένες σελίδες με την ένδειξη «Πολιτική» και όχι «Διάλογος». Πέρα από την ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης, οι παρεμβάσεις των ηγετικών στελεχών χαρακτηρίζονται από πολύ οξείες εκφράσεις, σε μια προσπάθεια προφανώς απομόνωσης και καταγγελίας των διαφωνούντων.

Η Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της σε Συνδιάσκεψη τη ΚO Θεσσαλίας που δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη (ολόκληρη εδώ) χαρακτήρισε «οπορτουνισμό» τις απόψεις που δημοσιοποιήθηκαν στον τωρινό προσυνεδριακό διάλογο λόγω κακού εκλογικού αποτελέσματος, ενώ υπήρχαν από πριν. Περαιτέρω, απέδωσε «αγραμματοσύνη» στα στελέχη που διατυπώνουν άλλη άποψη σχετικά με το χαρακτήρα του ελληνικού καπιταλισμού. Είπε συγκεκριμένα: «Δηλαδή βλέπει κανείς, σύντροφοι, τι συμβαίνει, όταν στελέχη είμαστε και αγράμματα. Και τα στελέχη δε δικαιολογούμαστε να είμαστε αγράμματα, να είμαστε μάλιστα μέλη της ΚΕ μερικά χρόνια και να είμαστε αγράμματοι! Εντάξει, πιο συγκαταβατικά μπορεί να το δει κανείς και να μη φαίνεται η αγραμματοσύνη μας στις σχετικά εύκολες στιγμές, αλλά όταν επέρχεται ο φόβος της σύγκρουσης, η προσωπική υποχώρηση κ.λπ., τότε τι γίνεται με την αγραμματοσύνη; Γιατί, άμα έχεις και δυσκολίες και είσαι κι αγράμματος βράστα κι άστα, πού πάει το πράγμα. Γιατί δεν θεωρώ, ότι χρειάζεται εδώ να κάνω κάποια άλλη εκτίμηση συγκεκριμένη γύρω απ’ αυτά τα πράγματα».

Στο φύλλο του Ριζοσπάστη της Πέμπτης 28/3 η απάντηση ήταν ακόμη πιο συγκεκριμένη και σκληρή. Εν πρώτοις, σε άρθρο του Δ. Κουτσούμπα (ολόκληρο εδώ), από ομιλία του σε κομματική εκδήλωση στην Καλλιθέα, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου έκλεισε αποφασιστικά την πόρτα των συνεργασιών, υπερασπιζόμενος τις Θέσεις της ΚΕ: «Δεν υπάρχει βάση συνεργασίας με κόμματα που πρόκυψαν από διάσπαση οπορτουνιστική από το κόμμα μας, όπως είναι σήμερα το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ή ο ΣΥΝ, όλος ή ένα τμήμα του, το «αριστερό ρεύμα», ή το μέτωπο του Αλαβάνου, πιθανόν άλλα νέα κόμματα που μπορεί να προκύψουν – και δεν αποκλείεται τίποτα – από διαγραμμένους τα τελευταία χρόνια, μόνα τους ή σε συνεργασία με άλλους. Οπως το νέο σχήμα που εκκολάπτεται με ομάδες του Λαφαζάνη, του Αλαβάνου, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλων διαγραμμένων από το Κόμμα». ΚΑι λίγο παρακάτω συμπλήρωσε: «Τα νέα αναχώματα σχεδιάζονται από σήμερα, γι’ αυτό να είμαστε βέβαιοι και προετοιμασμένοι. Αλλωστε, ο οπορτουνισμός πετάει συνεχώς κεφάλια σαν την Λερναία Υδρα, ακριβώς γιατί η εμφάνισή του, η ύπαρξή του, έχει και κοινωνικά αίτια. Η πάλη μαζί τους είναι συνεχής, είτε είναι δυνατός, είτε είναι αδύνατος κατά καιρούς».

Την ίδια μέρα, ο Ριζοσπάστης φιλοξένησε άρθρο του Παναγιώτη Μεντρέκα (ολόκληρο εδώ) αφιερωμένο στα άρθρα κριτικής που γράφτηκαν στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου. Δεν θα μπούμε στο περιεχόμενο των επιχειρημάτων, αλλά στεκόμαστε στο ύφος που επιλέχθηκε γιατί και αυτό κρύβει ουσία.  Ο τίτλος του άρθρου είναι: Αρθρογραφία διαστρέβλωσης και αθλιότητας κατά των Θέσεων του 19ου Συνεδρίου». Απομονώνουμε λοιπόν λέξεις: Ανόητο, τεχνάσματα, μαγειρέματα λέξεων, αθλιότητες, τερατολογίες, θράσος, κατάντια, γελοίο.

Απάντηση