Η πρεμιέρα του ΚΚΕ στον κυβερνοχώρο

Με μια ιστοσελίδα συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών ξεκίνησε χτες το ΚΚΕ την άρση του εμπάργκο που είχε για χρόνια στο διαδίκτυο και τα νέα μέσα. Στην ιστοσελίδα δηλώνεται από κάθε ενδιαφερόμενο η στήριξή του  στην πρόταση νόμου που κατέθεσε το κόμμα για την κατάργηση των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και των δανειακών συμβάσεων και βρίσκεται στη διεύθυνση: katargisimnimonion.kke.gr ή km.kke.gr.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τους μαζικούς φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος, κάθε έναν και κάθε μια που θέλει να συμβάλλει στην κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, να στηρίξουν έμπρακτα την πρόταση νόμου του ΚΚΕ».

Στην ίδια ιστοσελίδα θα δημοσιεύονται οι αποφάσεις που έχουν λάβει μαζικοί φορείς για τη στήριξη της πρότασης νόμου, καθώς και δηλώσεις στήριξης της πρότασης νόμου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την πρώτη ημέρα δημοσίευσης της είδησης, τη Δευτέρα, μόλις 62 υπογραφές είχαν μαζευτεί. Μέσα σε λίγες ώρες, την Τρίτη το πρωί, είχαν ξεπεράσει τις 1.000, αλλά είναι φανερό ότι πρόκειται περισσότερο για μια στενά κομματική υπόθεση που αφήνει λίγα περιθώρια κριτικής στήριξης της πρότασης από ένα ευρύτερο κοινό που θα ήθελε με έναν απλό τρόπο να δώσει τη συγκατάθεσή του στη θετική αυτή πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του εσωκομματικού διαλόγου που άνοιξε μετά τις εκλογές του Ιουνίου, η σχέση του κόμματος με το διαδίκτυο και τα νέα μέσα είχε ιεραρχηθεί ψηλά στα ζητήματα αυτοκριτικής. Στο τότε κείμενο συμπερασμάτων από τις εκλογικές μάχες που έδωσε τον Ιούλιο στη δημοσιότητα η ΚΕ του ΚΚΕ σημειωνόταν χαρακτηριστικά: «Υποτιμήθηκε επίσης ο ρόλος του Διαδικτύου στην πληροφόρηση της νεολαίας αλλά και ως όργανο επίθεσης στο Κόμμα«.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε πάντως ότι η μορφή που επέλεξε ο Περισσός για να κάνει την αρχή στο διαδίκτυο είναι σχετικά ξεπερασμένη, στο βαθμό που πρόκειται για μια στατική ιστοσελίδα δημοσίευσης πληροφοριών και όχι έναν δυναμικό χώρο που να επιτρέπει διαδραστικότητα, σχολιασμό και ανατροφοδότηση με τους χρήστες. Κατ’ αυτό τον τρόπο, το km.kke.gr δεν ξεφεύγει από το πρότυπο της ιστοσελίδας του Ριζοσπάστη, η οποία ναι μεν ανανεώνεται τακτικότατα και με άψογα επαγγελματικό τρόπο, όμως δεν εντάσσεται στο πνεύμα των νέων μέσων.

Σε πολιτικό επίπεδο, η πρωτοβουλία αυτή δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ως προς τον χαρακτήρα της. Η πρόταση του ΚΚΕ διατυπώθηκε με θεσμικό τρόπο εντός κοινοβουλίου. Με ποιο σκεπτικό καλούνται άραγε οι εργαζόμενοι να υποστηρίξουν μια κοινοβουλευτική πρωτοβουλία ενός κόμματος; Δεχόμαστε ότι είναι ένας εύσχημος τρόπος διάδοσης των θέσεων του ΚΚΕ. Όχι όμως κάτι παραπάνω.

Απάντηση