«Στη σέντρα» δηλώνει ότι θα παίξει ο Γιώργος Κιμούλης

 

Ένα τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων αφιερώνει πάνω από 20 λεπτά σε έναν καλλιτέχνη, όπως συνέβη την Πέμπτη, όταν ο Νίκος Ευαγγελάτος είχε καλεσμένο στο στούντιο του ΣΚΑΪ τον Γιώργο Κιμούλη. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Τέτοια γενναιοδωρία τηλεοπτικού χρόνου έχει να παρατηρηθεί από την εποχή της δολοφονίας του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου. Δεν πρόκειται για ξαφνική στροφή της τηλεοπτικής ενημέρωσης στις τέχνες και τα γράμματα. Η αφορμή ήταν η φορολογική περιπέτεια του κ. Κιμούλη και ο μιντιακός κανιβαλισμός που τη συνόδευσε. Και η αφορμή γι’ αυτή την περιπέτεια, όπως σαφώς υπαινίχθηκε ο γνωστός ηθοποιός, ήταν το γεγονός ότι, ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο σιωπής, είπε τη γνώμη του (προφανώς σε μια εκπομπή του Γ. Πρετεντέρη στις αρχές Ιανουαρίου) για τις δημόσιες υποθέσεις («και μετά από αυτό, άρχισε να πέφτει το ξύλο της αρκούδας»). Και η γνώμη αυτή δεν ήταν ιδιαίτερα κολακευτική για τη μνημονιακή κυβέρνηση και τους λακέδες της.

Σκοπός της σύλληψης του Γ. Κιμούλη για χρέη δεν ήταν να τρομοκρατηθούν οι ανώνυμοι οφειλέτες προς το Δημόσιο. Σκοπός ήταν να τρομοκρατηθούν όσοι έχουν δημόσιο λόγο. Περίπου δυόμισι εκατομμύρια Έλληνες χρωστούν και ανάμεσά τους πολλοί άνθρωποι της διανόησης. Όσο όμως σωπαίνουν δεν κινδυνεύουν να διασυρθούν από τα ΜΜΕ ούτε να συλληφθούν στην πλατεία του χωριού. Όσο κοιτάνε τη δουλειά τους είναι σχετικά ασφαλείς.

Αρκετά κράτησε η σιωπή μας, είπε ο κ. Κιμούλης εννοώντας τους διανοούμενους, τους ανθρώπους που διαθέτουν το προνόμιο να μην τους καταπίνει η χειρωνακτική εργασία αλλά έχουν την πολυτέλεια του χρόνου και των συνθηκών να σκέφτονται, να παράγουν πνευματικό έργο. Ένα προνόμιο, άλλοτε δοτό και άλλοτε κατακτημένο, που όμως συνεπάγεται ευθύνη και υποχρέωση απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Γι’ αυτή την ευθύνη μίλησε ο Γ. Κιμούλης δηλώνοντας ότι από εδώ κι εμπρός θα βρίσκεται «στη σέντρα», θα μιλάει και θα ακούει και θα συγκρούεται «με ό,τι κινείται ενάντια στη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια και την ισοτιμία του πολίτη».

Ένας δικηγόρος του διαβόλου θα έλεγε ότι ο Γ. Κιμούλης μυρίστηκε (συριζαϊκή) κυβερνητική εξουσία και σπεύδει να εξασφαλίσει έναν κεντρικό ρόλο στην επόμενη κυβερνητική μέρα. Ωστόσο, στο χέρι του ίδιου του καλλιτέχνη είναι να διαψεύσει αυτές τις κακόβουλες και εύκολες ερμηνείες. Η στάση του Γ. Κιμούλη δείχνει ότι μαζί με την εποχή αλλάζουν και οι συνειδήσεις και οι επιλογές των ανθρώπων και αλίμονο στην Αριστερά που δεν έχει εμπιστοσύνη σ’ αυτού του είδους την αλλαγή.

 

Υ.Γ. «Άντε, και στον Αυτιά!» ευχήθηκαν κάποιοι στον Κιμούλη επειδή επέλεξε να μιλήσει στην εκπομπή του Ευαγγελάτου. Ωστόσο, ο ίδιος εξήγησε ότι θα παίζει στη σέντρα και θα μιλά όπου μπορεί: «στο Διαδίκτυο, εδώ, σε συζητήσεις». Είτε μας αρέσει είτε όχι, κομμάτι της σέντρας είναι και ο Ευαγγελάτος, που στην ίδια συνέντευξη είπε το αμίμητο «σου λέω το ζουμί που εγώ εισέπραξα», εννοώντας μάλλον την ουσία της υπόθεσης και όχι το ρεζουμέ.

 

Δείτε το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης στο:

Απάντηση