Γερμανικό Μπλιτζκριγκ: Κλείνει τη στρόφιγγα της ρευστότητας η ευρωτράπεζα!

Οι άμεσες συνέπειες θα πρέπει να θεωρηθούν ως περιορισμένες στο χώρο της αγοράς, αλλά τεράστιες στο πολιτικό πεδίο (Lorcan Roche Kelly-Business Bloomberg)

Εξαιρετικά σοβαρή, επιθετική και εκβιαστική ενέργεια κατά της δημοκρατικά εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνηση αποτελεί η αιφνιδιαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει να δέχεται ως ενέχυρα ελληνικά ομόλογα  με τη δικαιολογία πως η χώρα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα και δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης!

Πρόκειται για μια ξεκάθαρα απειλητική,  προκλητική και εχθρική κίνηση με την ΕΕ να απειλεί με στραγγαλισμό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο διευθυντής της εφημερίδας Το Βήμα χακτηρίζει τον Ντράγκι τζιχαντιστή που «επιτάχυνε την ημερομηνία σφαγής απο τις 28 στις 11 Φλεβάρη..»!

Η Τράπεζα της Ελλάδας για να μη δημιουργηθεί πανικός έσπευσε να διευκρινίσει πως από την απόφαση αυτή δεν υπάρχει καμία επίπτωση στη ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να χρηματοδοτούνται μέσω του ELA, η οποία είναι ακριβότερη κατά 1,50%.

Η απόφαση αναγκάζει τις ελληνικές τράπεζες να προσφύγουν μαζικά στον ακριβότερο μηχανισμό του ELA πολύ πριν από την 1η Μαρτίου. Αυτό συνεπάγεται ότι μέσα στο Φεβρουάριο η άντληση ρευστότητας από τον ELA θα εκτιναχθεί πάνω από τα 40 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα δεν ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.

Μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου μέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωησς οι εξελίξεις ενδέχεται να είναι δραματικές. η ΕΕ απέδειξε και με τον τρόπο που προχώρησε σε αυτή την εχθρική κίνηση ότι δεν αλλάζει, δεν σέβεται την εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών και η αλληλεγγύη της είναι μια απάτη. Η ΕΕ προχωρεί λοιπόν σε μονομερείς ενέργειες. Το ερώτημα είναι αν και πότε θα τολμήσει και η ελληνική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο.

Επικοινωνία Ντράγκι με Τσίπρα  Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μετά τον πανικό που ακολούθησε η ανακοίνωση της απόφασης και τις φήμες περί #grexit να φουντώνουν επικοινώνησε με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μόλις αυτός επέστρεψε στην Αθήνα και τον ενημέρωσε για την απόφαση της ΕΚΤ. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές του  ισχυρίστηκε ότι αυτή δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας καθώς ανανεώνει τη ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA.   Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός τον άκουσε με προσοχή και του επισήμανε ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί κοινή συμφωνία με τους ευρωπαίου εταίρους. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του (με στόχο τον καθησυχασμό της αγοράς) ισχυρίζεται ότι η «απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας» και πως η ΕΚΤ «ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γρήγορα σε νέα συμφωνία» Οι εξελίξεις αυτές έρχονται λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε και τις δηλώσεις του πρώτου πως «Η ΕΚΤ είναι και δική μας τράπεζα».   H ελληνική κυβέρνηση γνώριζε ότι το Βερολίνο θα επιχειρήσει την τρομοκράτηση της νέας κυβέρνησης μέσω της απειλής της ΕΚΤ για «κλείσιμο των ΑΤΜs» αλλά δεν περίεμενε ότ αυτό θα συμβεί τόσο γρήγορα. Ενδιαφέρον έχει να δούμε την αντίδρασή της.    

Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών: 

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.

Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας».