Ποια συνιστώσα δολοφόνησε τον Καποδίστρια;

Μαθήματα για τις ολέθριες επιπτώσεις της βίας έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση μομφής. Χαρακτήρισε τη βία «βιαστή της ιστορίας» (πάλι καλά που δεν καταδίκασε και τον Κολοκοτρώνη σαν βιαστή)  και υποστήριξε ότι η χώρα θα ήταν διαφορετική αν δεν είχαν πέσει θύματα της βίας ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Γρηγόρης Λαμπράκης και ο… Κώστας Μπακογιάννης. (Παύλος, ήθελε να πει, αλλά μες στο ρητορικό του οίστρο μπερδεύτηκε. Ο Κώστας Μπακογιάννης ζει και βασιλεύει ή μάλλον δημαρχεύει στο Καρπενήσι.)

Αλήθεια, ποια συνιστώσα δολοφόνησε τον Καποδίστρια; Μπορεί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είχε ιδρυθεί, όμως οι «συνιστώσες του κακού» φαίνεται ότι υπήρχαν.  Και μπορεί ο Γρηγόρης Λαμπράκης να χώρεσε στο σχήμα του Κεδίκογλου για διατήρηση των ισορροπιών αλλά φυσικά σε αυτό δεν υπήρχε θέση για άλλα θύματα της Δεξιάς και του αστικοδημοκρατικού τόξου και βέλους όπως ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Σωτήρης Πέτρουλας, ο Αλέκος Παναγούλης, ο Σιδέρης Σιδηρόπουλος, ο Μιχάλης Καλτεζάς, ο Νίκος Τεμπονέρας και ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

 

Η έμμεση ταύτιση των λαϊκων κινητοποιήσεων, π.χ., έξω από το κτίριο της ΕΡΤ, με τις δολοφονίες πέρα από το ότι είναι ύβρις δεν φανερώνει ιδιαίτερη πολιτική σοφία. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχασε όσον αφορά την ψηφοφορία, αλλά η συγκυβέρνηση τού πρόσφερε ένα ανεκτίμητο δώρο: τον χαρακτήρισε εμπνευστή και υποκινητή όλων των «ενοχλητικών» λαϊκών αγώνων από το πρώτο λουκέτο της ΕΡΤ και μετά. Ασχέτως αν, όπως είπε ο Σαμαράς, δεν του βγήκαν οι δρόμοι κι έτσι διάλεξε τους διαδρόμους… Βέβαια, έτσι η κυβέρνηση εσκεμμένα υποτιμά και τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις , μικρές ή μεγάλες, που βάζουν το λιθαράκι τους σ’ αυτούς τους αγώνες.

Απάντηση