Ελεύθεροι οι 34 προσαχθέντες φοιτητές που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας για Ρωμανό

Ο αυταρχισμός δεν πέρασε

Επίδειξη απίστευτου αυταρχισμού, η κυβέρνηση και η αστυνομία προσήγαγε το πρωί της Παρασκευής το σύνολο των συνδικαλιστών και εκπροσώπων συλλόγων και φορέων που πραγματοποιούσαν παράσταση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό, μετά από κάλεσμα της ΚΕΔΔΕ, φοιτητικών συλλόγων κ.ά.

Οι προσαχθέντες, περίπου 45 φοιτητές  και συνδικαλιστές, οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ!   Άμεση ήταν η απάντηση σωματείων και συλλόγων που προγραμμάτισαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΓΑΔΑ στη Λ. Αλεξάνδρας.

Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΔΕ και ταξικών συνδικαλιστών από την ΑΔΕΔΥ, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, την ΟΛΜΕ, το ΕΚΑ, Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και δικηγόροι, πραγματοποίησαν παράσταση στους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων.Η αντιπροσωπεία τόνισε ότι αποτελεί πρόκληση η «απαγόρευση συγκεντρώσεων» και σημείωσε τις ευθύνες κυβέρνησης και αστυνομίας που με τον αυταρχισμό και την καταστολή στρέφονται ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού. Αφού πήραν τις διαβεβαιώσεις ότι όλοι οι προσαχθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι σε λίγη ώρα, είδαν τους προσαχθέντες και αποχώρησαν.

Παρέμβαση στη ΓΑΔΑ για την απελευθέρωση των προσαχθέντων πραγματοποίησαν και βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Aνακοίνωση της ΚΕΔΔΕ για το περιστατικό:

«Η ΚΕΔΔΕ καταδικάζει στον ελληνικό λαό και στη νεολαία την κυβερνητική απόφαση να προσαχθούν φοιτητές και φοιτήτριες, μέλη φοιτητικών συλλόγων, που ζητούσαν να συναντήσουν τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να μεταφέρουν τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων, υπέρ του δίκαιου αιτήματος του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού να συνεχίσει κανονικά τις σπουδές του. Λίγο πριν τη μία το μεσημέρι 34 φοιτητές και φοιτήτριες μέλη φοιτητικών συλλόγων, καθώς και μέλη της ΚΕΔΔΕ, όσοι βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο, σε απόσταση από την είσοδο του χώρου του υπουργείου, περικυκλώθηκαν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ και οδηγήθηκαν σε κλούβα των ΜΑΤ για να οδηγηθούν στη συνέχεια στη ΓΑΔΑ. Σκοπός της συνάντησης ήταν να σχηματιστεί αντιπροσωπεία που να δει τον υπουργό Δικαιοσύνης για το δίκαιο αίτημα του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων! Την άρση της αντιδημοκρατικής απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Απάντηση μαζική και μαχητική χρειάζεται να δοθεί από τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαζικούς φορείς, τα εργατικά σωματεία. Η κυβέρνηση στήνει σκηνικό έντασης, ο λαός να είναι σε επαγρύπνηση, να καταδικάσει μαζικά τον κυβερνητικό αυταρχισμό παίρνοντας μέρος σε συλλογικές διαδικασίες, κατεβαίνοντας στο δρόμο για τα δικαιώματά του».

 

Tην προσαγωγή φοιτητών, οι οποίοι πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Συγκεκριμένα, το ΜΑΣ στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

«Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης, του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας που προχώρησε στην προσαγωγή συνδικαλιστών φοιτητών, μελών Διοικητικών Συμβουλίων Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι συνδικαλιστές πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας, διεκδικώντας να δοθούν οι εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται ο Νίκος Ρωμανός και να σταματήσει τώρα το απαράδεκτο λοκ άουτ στις σχολές του ΕΚΠΑ με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού.

Απαίτηση των συνδικαλιστών ήταν να συναντηθούν με εκπρόσωπο του υπουργείου για να παραδώσουν τα αιτήματα των Φοιτητικών τους Συλλόγων. Αντί γι’ αυτό, δυνάμεις των ΜΑΤ τους περικύκλωσαν και προχώρησαν στην προσαγωγή τους.

Το αιτιολογικό ήταν ότι βρίσκονται σε «απαγορευμένη ζώνη» συγκεντρώσεων και ότι αποτελούν κίνδυνο(!!!) για την ασφάλεια του Τούρκου πρωθυπουργού.

Η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενέργειες του τελευταίου διαστήματος που εντείνουν την τρομοκράτηση του λαού.

Το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης πάει χέρι – χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει το δικαίωμά μας στις δωρεάν σπουδές, την ολοκληρωμένη μόρφωση και τη δουλειά με δικαιώματα, που τσακίζει κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα.

Καλούμε όλους τους Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους να καταδικάσουν την απαράδεκτη προσαγωγή των φοιτητών έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Απάντηση