Γιώργος Κατρούγκαλος, Η κρίση και η διέξοδος

Έναν εξαντλητικό κατάλογο νομικών και πολιτικών επιχειρημάτων, γιατί τα Μνημόνια από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα συνιστούν μια έκνομη, αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική επιβολή εκτροπής, δίνει το νέο βιβλίο του συνταγματολόγου και καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, Γιώργου Κατρούγκαλου, Η κρίση και η διέξοδος, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Όπως επιχειρηματολογεί ο Γ. Κατρούγκαλος, «οι αντισυνταγματικότητες των σχετικών ρυθμίσεων δεν είναι μόνο σημειακές, δεν υπονομεύουν δηλαδή ορισμένες μόνο πλευρές της προστασίας των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά θέτουν πλέον σε αμφισβήτηση συνολικά τον χαρακτήρα της ελληνικής Πολιτείας ως κοινωνικού κράτους και την παραδοσιακή προστατευτική λειτουργία του εργατικού δικαίου».

HKrisiKaiHDiexodosEx_Layout 1Το βιβλίο που είναι μια επεξεργασμένη σε μια νέα ενότητα και επικαιροποιημένη συλλογή γραπτών παρεμβάσεων του συγγραφέα στον ημερήσιο και νομικό Τύπο, επισημαίνει συχνά την «υπεροχή του πολιτικού και κοινωνικού στοιχείου έναντι του νομικού». Όπως γράφει ο Γ. Κατρούγκαλος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η μεγαλύτερη αντίφασή της είναι πως «ενώ η νομισματική ένωση δεν έχει μέλλον χωρίς το μετασχηματισμό της σε οικονομική, η μοναδική πρόταση στο τραπέζι προς την κατεύθυνση αυτή, αν εφαρμοστεί, θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κρίση, ενισχύοντας στο έπακρο τα αδιέξοδα των σημερινών νεοφιλελεύθερων πολιτικών».

Ως προς τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν χαρίζεται. Ποτέ δεν άσκησε την αρμοδιότητά του για αναπομπή νομοσχεδίου υποστηρίζει ο συγγραφέας, «λες και δεν υπήρξαν κραυγαλέες περιπτώσεις τυπικής αντισυνταγματικότητας νόμων», την ίδια στιγμή που «αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα κάθε πρόταση πρόωρης διάλυσης της Βουλής για υποτιθέμενη αντιμετώπιση «εθνικού θέματος», όσο προδήλως αστήρικτη και αντισυνταγματική και να ήταν η πρόταση αυτή». […] «Σε στιγμές κατάφωρης παραβίασης του Συντάγματος από τις μνημονιακές πολιτικές, ο Κ. Παπούλιας αντέδρασε με κοινότοπες ηθικολογίες, ξοδεύοντας το όποιο πολιτικό κεφάλαιο αντιπροσώπευε».

Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση αποτελεί η εκτίμηση ότι ενισχύεται το βάρος της δικαστικής εξουσίας και αυξάνεται η πολιτικοποίησή της: «Η νέα «δικαστοκρατία» καταλαμβάνει απλώς το χώρο που της αφήνει η εγκατάλειψη από τις δύο άλλες εξουσίες της ευθύνης για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων: εξαιτίας της γενικευμένης κρίσης αξιοπιστίας που διέρχονται παγκοσμίως τα όργανα των τελευταίων, συχνά προτιμούν να μεταβιβάσουν μέσω της απραξίας τους σε ευαίσθητα θέματα, την τελική ρυθμιστική αρμοδιότητα στα δικαστήρια», επισημαίνει σε ένα χαρακτηριστικό σημείο.

Αν και δεν αποτελεί πολιτικό εγχειρίδιο οικονομικών ή θεσμικών μέτρων, το βιβλίο του Γ Κατρούγκαλου σκιαγραφεί μια θεσμικού τύπου λύση: «Η διέξοδος από την κρίση ή ακόμα και ο βραχυπρόθεσμος έλεγχος των συνεπειών της θα ακολουθήσει, αναγκαστικά, έναν από τους δυο δρόμους: αυταρχική καταστολή ή μια ριζικά διαφορετική πολιτική, με λαϊκή συμμετοχή στην άσκηση εξουσίας», σημειώνει.

Δείτε εδώ πρόσφατη συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στην εφημερίδα Πριν, σχετική με το βιβλίο και τις πολιτικές εξελίξεις.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013, στις 19:30, στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιώργος Κασιμάτης, Ομότιμος Καθηγητής, Γιάννης Πανούσης, Καθηγητής-Βουλευτής, Αλέξης Μητρόπουλος, Καθηγητής-Βουλευτής, Γιώργος Μπήτρος, Ομότιμος Καθηγητής, Γιάννης Τόλιος, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης.

Απάντηση