Κατίδης: Δεν χαιρέτισα απλώς ναζιστικά, αλλά φώναζα και «εγέρθητω» (βίντεο)

   Σκηνοθετημένη και στιλιζαρισμένη μέχρι αηδίας η συνέντευξη-αγιογραφία του ποδοσφαιριστή Γιώργου Κατίδη στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές του Mega».  O Κατίδης αναμασάει στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνέντευξης τις ίδιες ατάκες, ο Σ. Θεοδωράκης βάζοντας για άλλη μια φορά το κάρο μπροστά από το άλογο, (τη φόρμα πάνω από το περιεχόμενο),  σε καμιά περίπτωση δεν σπάει την εκνευριστική φόρμα της μανιέρας του για να εκμαιεύσει κάτι άλλο από απαντήσεις-κονσέρβα. Ήξερε ακριβώς τι έκανε ο Γιώργος Κατίδης όταν επί ένα λεπτό σήκωνε το χέρι του σε ναζιστικό χαιρετισμό και φώναζε προσταγές που είχε αποστηθίσει από τα βίντεο της Χρυσής Αυγής;  Μάλλον όχι.  Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τόσο «αθώος» όσο εμφανίζεται.  Όπως δηλώνει στον Θεοδωράκη μετά το γκολ που πέτυχε δεν χαιρέτισε απλώς ναζιστικά αλλά φώναζε και «εγέρθητω» (ένας τυπος της προστακτικής παθητικού αορίστου του ρήματος «εγείρομαι» που δεν υπάρχει πουθενά πέρα από το βίντεο της Χρυσής Αυγής). Παραδέχθηκε ότι το «εγέρθητω» του γυάλισε από το βίντεο της Χρυσής Αυγής με τον Καιάδα να δίνει προσταγές στους δημοσιογράφους μόλις μπήκε στην αίθουσα ο Μιχαλολιάκος. Στο συγκεκριμένο βίντεο δεν υπάρχει ναζιστικός χαιρετισμός, οπότε ο ποδοσφαιριστής μάλλον το είδε σε κάποιο άλλο βιντεάκι.

Παραδέχτηκε ακόμα ότι είπε πολλά ψέματα μετά τον χαιρετισμό (ότι αφιερώνει το γκολ σε άρρωστο συμπαίκτη του) γιατί έτσι τον συμβούλεψαν παράγοντες της ομάδας.  Ας θυμηθούμε τι είχε δηλώσει εκείνη την ημέρα: «Πανηγύρισα με αυτό τον τρόπο γιατί ήθελα να μας βοηθήσει περισσότερο ο κόσμος. Για μένα δεν σημαίνει τίποτα αυτό. Ήταν ένας πανηγυρισμός που παραπέμπει σε αυτό το κόμμα, τη Χρυσή Αυγή, και το έκανα για να πανηγυρίσει πιο έντονα ο κόσμος μαζί μας…».

Προφανώς ο Κατίδης λοιπόν μπορεί να μην είχε ιδιαίτερη συμπάθεια για τους ναζί τους Χίτλερ αλλά είχε πολύ θετική γνώμη για ένα νεοναζιστικό κόμμα. Ακόμα να σημειώσουμε πως ο Κατίδης έχει «μπλοκάρει» στο twitter σχεδόν όλους τους  λογαριασμούς που του άσκησαν κριτική –ακόμα και ήπια- μετά την αισχρή ενέργεια του.

Στη συνέντευξη στους Πρωταγωνιστές καμιά ερώτηση δεν έγινε για τη Χρυσή Αυγή, για το φαινόμενο του ρατσισμού, την κοινωνική κατάσταση στη χώρα κλπ.  Σε μια στιγμή ο Γ. Κατίδης λέει ότι «αν ήμουν πραγματικά νεοναζί θα υπερασπιζόμουν αυτή την ιδεολογία και δεν θα χρειαζόταν να δώσω λογαριασμό σε κανέναν» ενώ τελειώνει με το παράπονο ότι «η κοινωνία δεν συγχωρεί ούτε τους 20χρονους».

Είναι εύκολο να βάλεις τον Κατίδη με την πλάτη στον τοίχο και να τον τσακίσεις, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο μαύρος συμβολισμός της ενέργειας του είναι πιο σημαντικός από τον ίδιο τον Κατίδη.  Το θέμα δεν είναι το πρόσωπο αλλά το πως ο φασισμός –υπόγεια και φανερά- νομιμοποιείται και ενισχύεται μέσα στην κοινωνία.

Απάντηση