ΝΑΡ: Οι καθηγητές έχουν δίκιο. Να τους στηρίξουν όλοι οι εργαζόμενοι!

Από την ιστοσελίδα του Νέου Αριστερού Ρεύματος:  

Απεργία στις 15 Μάη και 5-ήμερη απεργία από τις 20 Μάη αποφάσισε η ΟΛΜΕ, απαντώντας στα σκληρά μέτρα των απολύσεων και υποχρεωτικών μεταθέσεων χιλιάδων καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Ήδη, τα παπαγαλάκια του συστήματος και της κυβέρνησης έχουν αρχίσει τη λυσασμένη επίθεση ενάντια στους καθηγητές. Στόχος τους να στρέψουν τους εργαζόμενους, κυρίως τους γονείς και μαθητές, ενάντια στους εκπαιδευτικούς. Γνωστή συνταγή: κοινωνικός αυτοματισμός, ατομισμός, υποταγή στον κυρίαρχο-πόλεμος με τον «διπλανό» μας. Αυτό θέλουν να πετύχουν με την μάυρη προπαγάνδα τους. Και αν δεν το πετύχουν, θα χρησιμοποιήσουν την γνωστή μέθοδο: καταστολή και επιστράτευση.

Αλήθεια, είναι τα πράγματα όπως τα παρουσιάζουν οι τροικανοί-μνημονιακοί αστέρες της συγκυβέρνησης; Η αλήθεια είναι μία: Οι εκπαιδευτικοί ξεκινάνε την απεργία για να σώσουν το δημόσιο σχολείο απο τα αρπακτικά χέρια της τρόικας και της άθλιας συγκυβέρνησης. Τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ψηφίσει πρόσφατα η κυβέρνηση, θα σημάνουν πάνω απο 20.000 απολύσεις καθηγητών απο τα σχολεία. Η κυβέρνηση επέλεξε να επιτεθεί σ΄ αυτό το χρόνο, λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία, γιατί φοβάται την κλίμακα και τη δυναμική των αντιδράσεών των εκπαιδευτικών.

Ας μην υποκρίνεται λοιπόν ότι ενδιαφέρεται για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις. Φέτος, η αδιαφορία της κυβέρνησης για το αν θα κάνουν τα παιδιά μας μάθημα, ξεπέρασε κάθε όριο, όταν ακόμη και τον Δεκέμβρη σε πολλά σχολεία υπήρχαν κενά εκπαιδευτικών ακόμα και σε μαθήματα κατεύθυνσης της Γ’ Λυκείου. Τα σχολεία δουλεύουν εξαιτίας της προσφοράς των εκπαιδευτικών και όχι εξαιτίας της κυβέρνησης. Αν περάσουν τα μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ το δημόσιο σχολείο θα διαλυθεί.

Η συγκυβέρνηση κατηγορεί τους καθηγητές ότι νοιάζονται μόνο για την αύξηση του ωραρίου και “κρατάνε όμηρους” χιλιάδες μαθητές. Λένε ψέμματα. Η αλήθεια είναι ότι η αύξηση του ωράριου μαζί με τις υποχρεωτικές μετατάξεις, τις συγχωνεύσεις των σχολείων, την αύξηση των μαθητών ανα τμήμα, θα σημάνει την απόλυση 10.000 εκπαιδευτικών και τον μαρασμό του δημόσιου σχολείου. Η αλήθεια είναι ότι για δεκαετίες οι κυβερνήσεις εγκατέλειψαν την Παιδεία στην τύχη της και τώρα ζητάνε τα ρέστα απο τους εκπαιδευτικούς. Δηλαδή, αν δεν απεργήσουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, ο υπουργός θα χρηματοδοτήσει γενναία τη δημόσια εκπαίδευση για να καλύπτει τις στοιχειώδες λειτουργικές δαπάνες; Θα σταματήσουν να λιποθυμάνε οι μαθητές απο την ασιτία: Θα πάψουν εκπαιδευτικοί και μαθητές να στοιβάζονται σε μικρούς χώρους ανθυγιεινούς, και βρώμικους για να γίνει μάθημα; Θα χτιστούν νέα σχολεία;

Οι εκπαιδευτικοί και όλο το εργατικό κίνημα πάλεψαν στο παρελθόν για να έχουμε το δικαίωμα στη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Η μάχη που δίνουν σήμερα για να μην περάσουν οι απολύσεις και η συρρίκνωση των σχολείων δεν αφορά μόνο τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών αλλά όλων των εργαζομένων που χτυπιούνται από την ανεργία, τη διάλυση των εργασιακών κατακτήσεων και των συλλογικών συμβάσεων. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην επιλέξει την ποινικοποίηση του αγώνα των καθηγητών γιατί διαφορετικά θα βρεί μπροστά της όλο το εργατικό κίνημα.

Χρέος όλων των εργαζομένων, όλων των ταξικών δυνάμεων, αλλά και όλων των μαχόμενων δυνάμεων της Αριστεράς είναι να σταθούμε στο πλευρό των απεργών καθηγητών για να ανατρέψουμε την άθλια κυβέρνηση και τα μέτρα της. Να μην επιτρέψουμε την απόλυση ούτε ενός εκπαιδευτικού, τη συγχώνευση κανενός σχολείου, τη σύμπτυξη κανενός τμήματος μαθητικής τάξης.

 

Πηγή

Απάντηση