Για κατασκοπία κατηγορούν οι ΗΠΑ τις κινέζικες Huawei και ZTE

 

Το ελεύθερο εμπόριο είναι μια απάτη….  Αφού οι ΗΠΑ χύσανε κροκοδείλια δάκρυα στο όνομα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών για τη διαμάχη Google και κινεζικής κυβέρνησης, τώρα η «δημοκρατική» αυτοκρατορία χρησιμοποιεί τις ίδιες αυταρχικές μεθόδους για να αντιμετωπίσει τον εμπορικό ανταγωνισμό!  Η ZTE και η Huawei (μαζί με Lenovo, Meizu και Xiaomi) αποτελούν κινέζικες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν κάνει δυναμική εμφάνιση στις δυτικές αγορές (η Xiaomi όχι ακόμα) και έχουν αρχίσει να αποσπάνε σημαντικό μερίδιο στις δυτικές αγορές κυρίως εξαιτίας των ιδιαίτερα ανταγωνιστικών τιμών και της διαρκούς βελτίωσης της ποιότητας τους. Για παράδειγμα το νέο κινητό της Xiaomi Mi-Two κοστίζει το ένα τρίτο (σχεδόν) της τιμής του νέου iphone με ανώτερα τεχνολογικά χαρακτηριστικά.

H Επιτροπή Πληροφοριών των ΗΠΑ λοιπόν θεωρεί ότι ΖΤΕ και Huawei αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας και γι’αυτό θα πρέπει να απαγορευθεί η παρουσία τους εκεί! Πιο συγκεκριμένα μετά από έρευνα ενός χρόνου οι ΗΠΑ κατηγορούν τις δύο κινέζικες εταιρείες για κατασκοπεία, δωροδοκία, διαφθορά, μεροληπτική συμπεριφορά και καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων,

Παράλληλα, εκφράστηκε η  πεποίθηση ότι οποιαδήποτε εταιρεία κυριαρχήσει στην αγορά των smartphones μπορεί επίσης να ελέγξει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας/αερίου/πετρελαίου/ύδρευσης, τραπεζικά και οικονομικά συστήματα, σιδηροδρόμους και ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Οι φόβοι της επιτροπής βασίζονται στο γεγονός ότι οι ZTE και Huawei είναι πλέον παίκτες παγκοσμίου βεληνεκούς και η ανάπτυξη τους συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, με τη Huawei να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιακών συστημάτων στον κόσμο (routers, switches κλπ.), ενώ η ZTE κατέχει την πέμπτη θέση. Στον τομέα των φορητών συσκευών, η ZTE κατέχει την τέταρτη θέση παγκοσμίως και η Huawei στην έκτη.

Απάντηση