Οι τοξικές συνέπεις του «κασιδιαρισμού»

 

Θυμό και αηδία προκάλεσε η τραμπούκικη συμπεριφορά του Ηλία Κασιδιάρη στη Βουλή. Δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκε χυδαία και αντιδημοκρατική.

Ας απομακρυνθούμε όμως από τη Βουλή και ας μεταφερθούμε νοερά σε ένα μέσο ελληνικό σπίτι, σε μια οικογένεια που κάποιο μέλος της είναι ψηφοφόρος ή οπαδός της Χρυσής Αυγής ή ακόμα είναι ένας απ’ αυτούς που δεν θεωρούν τον εαυτόν τους φασίστα όμως λένε «καλά της έκανε της Κανέλλη» ή «καλά του έκανε του Δένδια».

Ας αναλογιστούμε τι αντανακλαστικά γεννά στις πολύ νεαρές ηλικίες η περιγραφή και η εξύμνηση του κατορθώματος του Κασιδιάρη στο ειρηνικό περιβάλλον του σπιτιού. Π.χ ένα αγοράκι που ακούει τον πατέρα του ή τον μεγάλο αδελφό να επιδοκιμάζει τη «λεβεντιά» του βουλευτή του. Είναι καλό πράγμα, θα σκεφτεί το παιδί, να γαμήσει μια αδελφή ή κάποιον που μοιάζει με αδελφή. Έτσι γίνεσαι άντρας. Έτσι σου λένε μπράβο. Γ ι’ αυτό και το ίδιο το παιδί ίσως να μη διστάσει, όταν ο δάσκαλος ή η δασκάλα δεν θα είναι μπροστά, να κοροϊδέψει ή και να δείρει τον συμμαθητή του με την ψιλή φωνούλα. Όπως καλό πράγμα είναι να χαστουκίζεις μια γυναίκα που σου τη βγαίνει.

Το μήνυμα που στέλνει ο «κασιδιαρισμός» στην κοινωνία είναι πιο τοξικό από τα λόγια και το υποτιθέμενο αντριλίκι του Κασιδιάρη. Και ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι της κοινωνίας, προφανώς αηδιασμένο από την υποκρισία και τις πρακτικές των κομμάτων εξουσίας, επιδοκιμάζει σήμερα αυτή τη μάτσο ψευδο-μαγκιά. Στα μάτια του παιδιού το ίδιο το σεξ γίνεται ταυτόσημο με την τιμωρία, την ταπείνωση, τον εξευτελισμό. Η σεξουαλική πράξη αποσυνδέεται από τη την ερωτική έλξη, την αγάπη και γίνεται μέσο επιβεβαίωσης της εξουσίας ανθρώπου σε άνθρωπο.

Η «ναζιστική βία στη Βουλή» είναι διακριτή και επισήμως καταδικαστέα. Όμως εξίσου επικίνδυνη είναι η βία η μουλωχτή, αυτή που σέρνεται στις γειτονιές των καταπιεσμένων, που μπαίνει στα φιλήσυχα σπίτια από τις χαραμάδες, όπως στην «Ομίχλη» του Κάρπεντερ.

Πιθανόν στον Κασιδιάρη να επιβληθούν κάποιες κυρώσεις. Όμως η οικονομική εξαθλίωση, την οποία θα εντείνει το τέταρτο μνημόνιο, γίνεται η μήτρα που γεννά και τρέφει τον κασιδιαρισμό που δεν περιορίζεται στο χώρο της ναζιστικής ακροδεξιάς.

Απάντηση