Κώστας Κάππος: «Ο ορισμός του ήθους της Αριστεράς»

Ο Κώστας Κάππος το Λακκί της Λέρου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 16 χρόνων (2021) από το θάνατο του Κώστα Κάππου στις 10 Σεπτέμβρη του 2005.

Συντάκτης: Γιώργος Πετρόπουλος από την Εφημερίδα των Συντακτών 

Να ξεχωρίσει κάποιος στην Αριστερά του 20ού αιώνα -και μάλιστα στην κομμουνιστική- για τους αγώνες, την ανιδιοτέλεια και το ήθος του δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Οχι, γιατί υπήρχαν λίγοι τέτοιοι αγωνιστές στις τάξεις της, αλλά -αντιθέτως- γιατί υπήρχαν πολλοί. Πάρα πολλοί.

Ενας από αυτούς που ξεχώρισαν ήταν ο Κώστας Κάππος. Ο άνθρωπος που εξέφρασε στη σύγχρονη εποχή, με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, με λόγο και με πράξη, το πρότυπο του αγωνιστή, του ανυποχώρητου και σκληρά δοκιμαζόμενου για τις ιδέες του κομμουνιστή.

Ενα πρότυπο που σμιλεύτηκε στους σκληρούς αγώνες δεκαετιών και δεκαετιών για τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα του λαού και κυρίως σε περιόδους διώξεων, όπου οι έννοιες της Αριστεράς και του κομμουνισμού ισοδυναμούσαν ακόμη και με θάνατο για όποιον επέλεγε να τις υπηρετήσει.

Δεν έλειψε ούτε στιγμή…

Πέρασαν δέκα χρόνια από τη 10η Σεπτεμβρίου του 2005, όταν ο Κώστας Κάππος άφησε την τελευταία του πνοή. Κι όμως δεν φαίνεται να έλειψε ούτε στιγμή. Ισως, γιατί οι άνθρωποι με τις δικές του αξίες και τις δικές του αρχές να λιγοστεύουν. Ισως, γιατί το δικό του πρότυπο είναι αναγκαίο όσο ποτέ.

Ισως, γιατί υποχώρησαν πολύ τα ιδανικά, πάνω στα οποία οικοδομούνται προσωπικότητες σαν τη δική του. Ισως, γιατί η Αριστερά χρειάζεται να ανατρέξει σε όλα εκείνα που την έφεραν ώς εδώ, αν θέλει να προχωρήσει. Ισως -τέλος- γιατί η κοινωνία, για την οποία αγωνίστηκε ο Κάππος, παραμένει επιτακτικά το ζητούμενο.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Κώστα Κάππου θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες -σε επιμέλεια του γιου του Θανάση- το βιβλίο «Ο κοινοβουλευτικός Κώστας Κάππος (πιο επίκαιρος από ποτέ) 1974-1989». Το βιβλίο εκδίδεται με την ευγενική χορηγία των ΕΛΤΑ. Ποσό 2 ευρώ από την πώληση κάθε αντιτύπου θα προσφέρεται ισομερώς στη Μονάδα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» και στο ίδρυμα κατά της κακοποίησης του παιδιού «ΕΛΙΖΑ». Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη:

■ Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει κρίσεις για τον Κώστα Κάππο από συντρόφους και κυρίως από πολιτικούς αντιπάλους του που σφράγισαν τη μεταπολιτευτική Ελλάδα.

■ Το δεύτερο μέρος έχει ομιλίες-παρεμβάσεις του Κώστα Κάππου στη Βουλή και το τρίτο φωτογραφικό αρχείο της οικογένειάς του. Την έκδοση προλογίζει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

Η μεγαλύτερη -λένε- αναγνώριση για έναν κομμουνιστή, έναν αριστερό, έναν λαϊκό αγωνιστή έρχεται από τους απλούς ανθρώπους, για τους οποίους αφιέρωσε τη ζωή του. Η αναγνώριση όμως από τους πολιτικούς του αντιπάλους, το γεγονός ότι κέρδισε την εκτίμηση και τον σεβασμό τους γι’ αυτό που ήταν, είναι ίσως η μέγιστη επιβεβαίωση της αξίας του. Ας παρακολουθήσουμε, σε προδημοσίευση, από τις σελίδες του βιβλίου τι λένε για τον Κ. Κάππο οι πολιτικοί του αντίπαλοι…

Απάντηση