Από το «Σύννεφο με παντελόνια» στον «υπουργό με παντελόνια»

Όπου λαλούν πολλές γυναίκες «υπουργίνες, αναπληρώτριες και υφυπουργίνες», αργεί να ξημερώσει. Αυτό φαίνεται να υποστηρίζει ο Δημήτρης Καμπουράκης στην ιστοσελίδα liberal.gr που φέρει τον τίτλο «Δεν είναι μια αφελής Αμερικάνα…» και ασχολείται με την υπόθεση Ράνια Αντωνοπούλου. Αυτό που έφταιξε για το γνωστό φιάσκο, πέρα από τις φιλοδοξίες και την προσωπικότητας της ίδιας  της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, είναι το ότι δεν εφαρμόστηκε μια βασική αρχή management, δηλαδή ότι ποτέ δεν πρέπει να αφήνεις πολλές γυναίκες μόνες σ’ έναν εργασιακό χώρο, δίχως να βάλεις ανάμεσα τους κάποιον (ταλαίπωρο) άντρα που λειτουργεί εξισορροπητικά».  Βλέπετε, οι γυναίκες έχουν την τάση να «πλακώνονται» μεταξύ τους «για γελοίους ανταγωνισμούς και η δουλειά να πηγαίνει κατά διαβόλου».

Πώς θα καταπολεμηθεί η επιβλαβής γυναικοκρατία; Ο Δ. Καμπουράκης απαντά: «Τώρα λοιπόν που άδειασε μια θέση στο υπουργείο εργασίας, ας χώσει εκεί ο Πρωθυπουργός κάποιο αρσενικό», ώστε να πάψει η γελοία πολεμική κατάσταση…»

σύνθημα γραμμένο σε τοίχο της Ομόνοιας μετά από αντιμνημονιακό συλλαλητήριο του 2011 

Δεν έχουμε καμία διάθεση να υπερασπιστούμε την Αντωνοπούλου ή τις άλλες γυναίκες που είναι στελέχη της κυβέρνησης. Όμως είναι απαράδεκτο να επικρίνονται οι «κυβερνητικές, που υπουργοποιήθηκαν με ταγάρια κι τώρα είναι μέσα στο εισαγόμενο συνολάκι και το μπότοξ…» Καταρχάς, το ταγάρι, σαν γυναικείο αξεσουάρ, έχει καταργηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες ενώ η υποτίμηση των γυναικών που κατέχουν κυβερνητική θέση φανερώνει βαθιά φαλλοκρατική, λαϊκιστική και συντηρητική αντίληψη. Αν είναι να επικριθούν οι γυναίκες που είναι στελέχη της κυβέρνησης, ας επικριθούν για την πολιτική και τις απόψεις τους και όχι για την ενδυματολογική τους διαδρομή.

Το «Σύννεφο με παντελόνια», ένα από τα ωραιότερα και πιο γνωστά ποιήματα του Μαγιακόφσκι, γίνεται πλέον «υπουργός με παντελόνια». Οι πετυχημένοι υπουργοί θα μπορούν, ακολουθώντας το πρόσφατο παράδειγμα του Πάνου Καμμένου, να επαίρονται «εγώ τιμώ τα παντελόνια μου», ενώ οι γυναίκες, που φαίνεται ότι έχουν τη συνήθεια να μαλλιοτραβιούνται για ασήμαντη αφορμή, δεν έχουν παρά «να τιμήσουν το ταγάρι τους».

Απάντηση