Μισθοί Βουλγαρίας ή Καμπότζης;
Εργάτριες που λιποθυμούν σαν τα κοτόπουλα
Το έπος της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας γράφεται σήμερα στην Καμπότζη, όπου το φαινόμενο των μαζικών λιποθυμιών στα εργοστάσια ενδυμάτων βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη: τουλάχιστον 3.000 εργάτριες λιποθύμησαν το 2011 σε 17 εργοστάσια της χώρας, που τα περισσότερα είναι ξένων συμφερόντων.
Πάμπολλα είναι τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, πολλά τα πορίσματα επιτροπών που διορίστηκαν είτε από τις ίδιες τις επιχειρήσεις ή κρατικούς φορείς, πολλά τα πιθανά αίτια που αναφέρθηκαν. Σταχυολογούμε μερικά: υπογλυκαιμία, υπερκόπωση, ασιτία, αποπνιχτική ζέστη, μαζική ιστορία, ακόμα και «κατοχή από πνεύματα», δηλαδή οι γυναίκες ήταν ελαφρώς δαιμονισμένες! Καθώς πολλές μαζικές λιποθυμίες συνέβησαν Δευτέρα, κάποιος τις απέδωσε στο ότι οι γυναίκες είχαν περάσει ένα κουραστικό γουικέντ.
Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι τα αίτια είναι εντελώς διαφορετικά και έχουν σχέση με τις πρωτόγονες συνθήκες εργασίας (π.χ., έλλειψη εξαερισμού, ανεπαρκής φωτισμός) αλλά και ορισμένες τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή, όπως η νονυλφενόλη (nonylphenol) που περιέχεται σε απορρυπαντικά και εντομοκτόνα και μπορεί, ακόμα και σε μικρή ποσότητα, να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές.
Στις αρχές του 2011 ο μηνιαίος μισθός στην κλωστοϋφαντουργία αυξήθηκε σε 61 δολάρια, αλλά παραμένει πολύ πιο κάτω από το κατώτατο όριο της φτώχειας που είναι 91 δολάρια το μήνα. Μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2011 οι εξάγαγε ενδυμάτων από την Καμπότζη στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 34%, όμως ο αριθμός των εργαζομένων στον κλάδο αυξήθηκε μόνο κατά 3,6%, ενω η εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγικότητας οφείλεται κυρίως στην εντατικοποίηση της εργασίας και όχι στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού.
Το 70% των ενδυμάτων που παράγονται στην Καμπότζη εξάγεται στις ΗΠΑ. Εδώ παράγονται προϊόντα για πασίγνωστες φίρμες, όπως είναι oι H&M, Puma, Gap, Adidas, Nike κ.ά. Όμως το «καμποτζιανό θαύμα» είναι χτισμένο όχι μόνο με τον ιδρώτα, αλλά και με τη θυσιασμένη υγεία χιλιάδων αφανών.
Το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα είναι βαλκανικό, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας και της δουλικής συμμόρφωσης των κυβερνώντων. Υπάρχει όμως και ένα χειρότερο μέλλον, αυτό της ΝΑ Ασίας, το οποίο κυβερνήσεις και υπερεθνικοί οργανισμοί επιδιώκουν να επιβάλουν σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.