Η σειρά των υποψηφίων στη λίστα το «φλέγον» θέμα των ημερών

Η βασική αγωνία στο πολιτικό προσωπικό των κομμάτων αυτές τις μέρες δεν είναι βεβαίως το αν θα παραμείνει η χώρα στο ευρώ ή θα χαραχθεί νέα πορεία αλλά αν οι αρχηγοί των κομμάτων αλλάξουν και με ποιο σκεπτικό τη λίστα των ψηφοδελτίων που θα κατατεθούν σε λίγες μέρες στα Πρωτοδικεία. Ως γνωστόν, στις 17 Ιουνίου δεν μπαίνει σταυρός προτίμησης, γεγονός που σημαίνει ότι θα εκλεγούν με σειρά κατάταξης οι βουλευτές που έχει προτιμήσει ο κάθε πρόεδρος.

Χτες ο Πάνος Καμμένος σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση δεσμεύτηκε σε σύσκεψη βουλευτών και πολιτευτών του κόμματος ότι η λίστα των ψηφοδελτίων θα καταρτιστεί με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου. Όπως είπε, «δεν θα αντικατασταθούν όσοι είναι πρώτοι και οι αναπληρωματικοί τους». Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων άφησε σαφείς αιχμές για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς είπε ότι «αλλού» θα γίνουν αλλαγές «με ανταλλάγματα και δοσοληψίες», εννοώντας σαφώς τις νέες συμμαχίες της λεωφόρου Συγγρού με την Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και τους πρώην βουλευτές του Καρατζαφέρη που έφυγαν από το ΛΑΟΣ.

Ανάλογη απόφαση έχει λάβει και ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι δεν θα αλλάξει η σειρά των υποψηφίων. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα είναι μάλιστα πως αν σε περίπτωση προσωπικού κωλύματος, ένας υποψήφιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να θέσει υποψηφιότητα, τότε τον αντικαταστάτη του θα τον ορίσει η συνιστώσα από την οποία προέρχεται. Σημειωτέον ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η ηγεσία του πραγματοποιούσε επαφές με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, πληροφορίες αναφέρουν πως στο «τραπέζι» είχαν πέσει προσφορές σε έδρες, στη βάση της εκτίμησης ότι ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις νέες εκλογές θα αυξηθεί σημαντικά, ειδικά βέβαια στην περίπτωση που έρθει πρώτο κόμμα και λάβει το μπόνους των 50 εδρών.

 

One thought on “Η σειρά των υποψηφίων στη λίστα το «φλέγον» θέμα των ημερών

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: