ΔΗΜΑΡ: Με συνταγή Καμίνη – Μπουτάρη στις τοπικές εκλογές

Με κεντροαριστερά στελέχη που δεν αμφισβητούν την κυβερνητική πολιτική θα κατέβουν εκ νέου τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς στις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου χρόνου. Αυτό αποφασίστηκε το Σάββατο σε Πανελλαδική Σύσκεψη του τομέα αυτοδιοίκησης του κόμματος.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση μετά τη σύσκεψη, «οι ανεξάρτητες δημοτικές κινήσεις ενεργών πολιτών που υποστηρίξαμε την προηγούμενη φορά στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλους Δήμους, και αναδείχτηκαν ως δημοτικές αρχές, θεωρούμε ότι απέδωσαν για τις τοπικές κοινωνίες και συνέβαλαν στην ανανέωση των αντιλήψεων για την τοπική αυτοδιοίκηση».

Η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ως βασική κατεύθυνση ότι «οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αποτελούν επιβράβευση ή αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής ούτε και δημοψήφισμα κατά του μνημονίου».

Στο ίδιο πνεύμα θα κινηθεί και στις περιφέρειες, καθώς όπως επισημαίνει, «επιδίωξή μας είναι να συμμετέχουμε σε συνεργατικά σχήματα, που στο πρόγραμμα και στην επιλογή των προσώπων θα αποτυπώνουν μια προοδευτική πρόταση περιφερειακής διαχείρισης και ανάπτυξης, θα αναβαθμίζουν τη συμμετοχή των πολιτών στις περιφερειακές υποθέσεις και θα ευνοούν την καλλιέργεια της περιφερειακής συνείδησης».

 

Για την ευρύτερη ενημέρωση σας παραθέτουμε και το σχετικό σχόλιο του Αντώνη Ζήβα: 

ΔΗΜΑΡ και πάλι με τους «βλαχοδήμαρχους του ΠΑΣΟΚ» στις αυτοδιοικητικές

Ενίσχυση του μοντέλου της συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ και με άλλες μνημονιακές δυνάμεις -που ακολούθησε στους περισσότερους Δήμους το 2010- αποφάσισε η Δημοκρατική Αριστερά. Το περιεχόμενο της απόφασης της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Τομέα Αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΑΡ, αποτελεί στην ουσία μια παραλλαγή της κυρίαρχης κατεύθυνσης για τις αυτοδιοικητικές που υπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ: Απόπειρα υποβάθμισης της πολιτικής σημασίας των εκλογών και επιχείρηση μετατροπής τους σε μια παρέλαση λαμπερών «υπερκομματικών» (θεωρητικά) υποψηφίων πλήρως υποταγμένων στην κεντρική πολιτική κατεύθυνση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα στους Δήμους και τις περιφέρειες.

 

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αποτελούν επιβράβευση ή αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής, ούτε και δημοψήφισμα κατά του μνημονίου, αλλά αντίθετα αποτελούν ένα πεδίο συναινέσεων και προγραμματικών συγκλίσεων, για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό περιεχόμενο» αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση. Η διαφορά είναι ότι το 2010 σε αρκετές Νομαρχίες η ΔΗΜΑΡ είχε αποφασίσει αυτόνομη κάθοδο, (με πενιχρά αποτελέσματα). Με τη νέα απόφαση ανοίγει ο δρόμος όχι μόνο για επανάληψη των συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ του 2010 (Καμίνης-Μπουτάρης) αλλά για επέκταση αυτής της λογικής σε όλες τις νομαρχίες με μόνα κριτήρια την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων και την «προοδευτικότητα». Η νέα διατύπωση αφήνει ανοιχτό το δρόμο για συνεργασία και με υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας (πέραν γραφικών περιπτώσεων τύπου Ψωμιάδη).

 

Ο Τομέας Αυτοδιοίκησης των κομμάτων της ανανεωτικής Αριστεράς για χρόνια αποτέλεσε τρανή απόδειξη του δόγματος πως «η εξουσία διαφθείρει» και ίσως το πιο δεξιόστροφο τμήμα τους. Είναι γνωστές οι δυσκολίες που για χρόνια αντιμετώπισε και ο Συνασπισμός με την αυτοδιοικητική του καμαρίλα, φιλόδοξους δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους οι οποίοι –μαθημένοι αλλιώς- αρνούνταν να συμμορφωθούν με την κεντρική πολιτική κατεύθυνση της «μη συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ». Οι συσχετισμοί και τα κεντρικά πρόσωπα αλλάζουν. Οι «τοπικοί άρχοντες» δεν έχουν τη δύναμη και τους πόρους που απολάμβαναν παλιότερα αλλά οι παλιές συνήθειες κόβονται δύσκολα.

 

 

 

 

 

Απάντηση