Απαγόρευση των διαδηλώσεων προωθεί ο Καμίνης

Εγώ και εσύ μαζί...

Οι διαδηλωτές στο πεζοδρόμιο, οι διοργανωτές στο σκαμνί 

Δεν είναι μόνο η απαγόρευση των πορειών. Αυτό που τους νοιάζει είναι η αστική ευθύνη, η ποινικοποίηση των συνδικάτων, ποιος θα πληρώνει τις ζημιές. Με αυτή την πρακτική μπορεί να τεθούν εκτός νόμου εργατικές συνομοσπονδίες  επίσημες και ανεξάρτητες.

Την παρουσίαση της πρότασης νόμου για τον περιορισμό  των «υπαίθριων  δημόσιων συναθροίσεων»  έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων  Γ. Καμίνης.  Ο εκλεγμένος από τις ενωμένες μνημονιακές δυνάμεις δήμαρχος υποστήριξε ότι η πρόταση του κατοχυρώνει το συνταγματικό δικαίωμα στο «συνέρχεσθαι» (λες και δεν ήταν ήδη συνταγματικά κατοχυρωμένο), χωρίς να «νεκρώνει διοικητικά, οικονομικά και πολιτιστικά» το κέντρο της Αθήνας. Φυσικά όλα αυτά είναι δικαιολογίες.  Όπως αποδείχτηκε τα λουκέτα στις συνοικίες της Αθήνας όπου δεν έγιναν ποτέ διαδηλώσεις ήταν ακόμα περισσότερα από τα λουκέτα στο ιστορικό κέντρο.  Ο Καμίνης μίλησε αρκετά γενικόλογα ώστε να μην καταλάβεις τι ακριβώς προτείνει. Η πρόταση είναι 14 μεγάλες σελίδες η ανάγνωση των οποίων προκαλεί πονοκέφαλο, οπότε διαβάστε με δικό σας ρίσκο. Ολόκληρη η πρόταση νόμου εδώ.

Για τη σύνταξη αυτή της πρότασης, που παραδόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς, συνεργάστηκαν οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι  Αντ. Μανιτάκης, Ν.Αλιβιζάτος, Μ.Βροντάκης, Γιάννης Κτιστάκης και Θανάσης Τσιούρας.

Με βάση την πρόταση νόμου τίθεται η υποχρέωση του οργανωτή μιας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης να ειδοποιεί 24 , τουλάχιστον ώρες πριν από την πραγματοποίησή της την Αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές. Μάλιστα, αυτή η υποχρέωση συνδέεται με ευθύνη του οργανωτή σε περίπτωση που προκύψουν ζημιές.

Ο οργανωτής ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη διαδήλωση. Απαλλάσσεται από την ευθύνη αυτή εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης, είχε ζητήσει την παρουσία εισαγγελέα και αποδείξει ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημιάς!

Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόταση νόμου δίνεται η δυνατότητα απαγόρευσης επικείμενης δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης για την οποία αρμόδιος είναι ο γενικός αστυνομικός διευθυντής, με σύμφωνη γνώμη του οικείου προέδρου πρωτοδικών και απλή γνωμοδότηση του δημάρχου.

Λόγω της σοβαρότητας του μέτρου καθιερώνεται αρμοδιότητα του Συμβουλίου της Επικρατείας ώστε να υπάρχει δικαστική προστασία. Ο οργανωτής; διαδήλωσης, η οποία απαγορεύθηκε δικαιούται να ζητήσει την αναστολή της εκτέλεσης της σχετικής απόφασης από την επιτροπή αναστολών του ΣτΕ χωρίς να χρειάζεται να υποβάλει ταυτοχρόνως αίτηση ακυρώσεως.

Επίσης, επιβάλλονται περιορισμοί στις ολιγάριθμες διαδηλώσεις – στην οποία εντέχνως δεν αναφέρεται στην πρόταση αριθμός συμμετεχόντων αλλά η «αρχή της αναλογικότητας».  Στην αρχή μιλούσαν για απαγόρευση σε πορείες των πενήντα ατόμων. Μετά το νούμερο αυξήθηκε σε μερικές εκατοντάδες. Πόσες χιλιάδες είναι το όριο;

Οπως είπε ο Καμίνης αυτό αφορά τη δυνατότητα της Αστυνομίας να περιορίζει τους διαδηλωτές στην άκρη του οδοστρώματος ή στο πεζοδρόμιο ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα η Αστυνομία να κλείνει ολόκληρο το κέντρο ακόμη και σε περιπτώσεις όπου οι διαδηλωτές είναι «λίγοι».

Η κίνηση είναι αναμενόμενη καθώς αμέσως μετά τις εκλογές θα γίνουν αναδρομικές μειώσεις σε όλους τους μισθούς και τις συντάξεις.  Η πιθανότητα γενικευμένων βίαιων αναταραχών είναι πολύ μεγάλη και το μνημονιακό στρατόπεδο παίρνει τα μέτρα του.

Ο Καμίνης αποτέλεσε προσωπική επιλογή της Δημοκρατικής Αριστεράς την οποία αποδέχτηκε το ΠΑΣΟΚ , οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι νεοφιλελεύθεροι ακροδεξιοί της Δράσης του Στέφανου Μάνου.   Το κόμμα του μνημονίου είναι εδώ.

Απάντηση