Αλκίνοος Ιωαννίδης: Σαν το νερό των Σταγιατών δεν έχει! (βίντεο)

Συνεχίζονται οι χυδαίες επιθέσεις του δημάρχου Βόλου και του συστήματος που τον στηρίζει, ενάντια σε 134 καλλιτέχνες που πήραν θέση ενάντια «και» σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Ο λούμπεν Αχιλλέας Μπέος θεωρεί τους καλλιτέχνες αναρμόδιους να μιλήσουν για ένα θέμα που δεν τους αφορά άμεσα.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, στο στόχαστρο του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου βρέθηκε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, με αφορμή τον αγώνα των κατοίκων των Σταγιατών του Πηλίου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της μοναδικής πηγής, από την οποία εδώ και αιώνες υδροδοτείται το χωριό τους. Όπως δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, «έχουν έναν μαλάκα που τους συμπαραστέκεται, επάγγελμα τραγουδιστής, τι τραγουδάει δεν ξέρω».

Όμως, αυτήν την εβδομάδα, ο δήμαρχος Βόλου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον 134 καλλιτεχνών, επιστημόνων, πανεπιστημιακών και ανθρώπων των γραμμάτων, όχι μόνο επειδή συμπαραστάθηκαν στους κατοίκους των Σταγιατών, αλλά γιατί πήραν θέση για ένα οικολογικό έγκλημα: την καύση 200.000 τόνων σκουπιδιών ετησίως στις εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ, εντός του αστικού ιστού της πόλης. Καραβιές με τοξικά σκουπίδια, προερχόμενα κυρίως από την Ιταλία, αλλά και από τη χωματερή της Φυλής φτάνουν στο λιμάνι του Βόλου για να αποτεφρωθούν και στη συνέχεια ο καπνός τους να απλωθεί σε όλη την πόλη, στα σπίτια, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας και να τρυπώσει στα πνευμόνια των ανθρώπων. Δεν πρόκειται για ένα στιγμιαίο παράπτωμα, αλλά για ένα έγκλημα διαρκείας –όπως εύστοχα έχει χαρακτηριστεί– και χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση. Το γεγονός ότι ο Αχιλλέας Μπέος εκλέχτηκε δήμαρχος με μεγάλη πλειοψηφία δεν του δίνει «ελευθέρας» να παίζει επιχειρηματικά παιχνίδια, ποντάροντας την υγεία των ανθρώπων.

Όσο για το νερό των Σταγιατών, στο κείμενό τους οι καλλιτέχνες υπογραμμίζουν ότι «η πηγή του χωριού τους, από την οποία υδρεύονται 350 χρόνια τώρα, αποτελεί κύριο συστατικό της ύπαρξης της κοινότητας, των παραδόσεων, της κοινωνικής και πολιτιστικής τους ζωής». Ο δήμαρχος του Βόλου θεωρεί τους καλλιτέχνες αναρμόδιους να μιλήσουν για ένα θέμα που δεν τους αφορά άμεσα. Όπως υποστηρίζει, οι άνθρωποι αυτοί φυτρώνουν εκεί όπου δεν τους σπέρνουν, επειδή «θεωρούν, μέσα σε μια κρίση μεγαλοπρέπειας και αυτοϊκανοποίησης ότι υπερέχουν». Καθώς ο 61χρονος δήμαρχος θεωρεί ότι εκπροσωπεί τα νιάτα και το μέλλον, υποστηρίζει ότι «η πλειονότητα αυτών που υπογράφουν την ανακοίνωση ανήκουν πια στην αρμοδιότητα της αρχαιολογίας και ουδέν ενδιαφέρον παρουσιάζουν».

Αυτό που αξίζει να κρατήσουμε είναι το γεγονός ότι δεκάδες καλλιτέχνες συσπειρώθηκαν για ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα

Και αντί ο Μπέος να απαντήσει στο μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, αυτό της ρύπανσης μιας ολόκληρης πόλης, επιτίθεται στους καλλιτέχνες που το επισημαίνουν: «στρατιωτάκια του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ», «ευαισθητούληδες», «βαρέως κουλτουροπάσχοντες» κ.λπ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ο Αγγελάκας, ο Παντελής και ο Αλέξανδρος Βούλγαρης, η Μάρω Δούκα, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαμας και δεκάδες άλλοι.

Η λούμπεν αισθητική, το τραμπούκικο λεξιλόγιο και η πρακτική του δημάρχου, «επιτυχημένου» επιχειρηματία νυχτερινών κέντρων και πρώην «πρίγκιπα της παράγκας» του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Όμως, αυτό που αξίζει να κρατήσουμε είναι το γεγονός ότι δεκάδες καλλιτέχνες συσπειρώθηκαν για ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα που δεν έχει σχέση με την «καλλιτεχνία» αλλά με το περιβάλλον, την ίδια τη ζωή των ανθρώπων. Δεν πρόκειται απλώς για μια αυτονόητη και ίσως αναμενόμενη συμπαράσταση στον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι οι καλλιτέχνες δεν ζουν απομονωμένοι στον πύργο τους, αλλά αφουγκράζονται τον παλμό της κοινωνίας και ανταποκρίνονται με συγκροτημένο και υπεύθυνο λόγο. Χάρη στην κίνησή τους έδωσαν πανελλήνια διάσταση σε ένα πρόβλημα που οι περισσότεροι Έλληνες είτε το θεωρούσαν «τοπικό» είτε δεν το γνώριζαν καθόλου. Κι αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από τον παροξυσμό χυδαιότητας του Αχιλλέα Μπέου και του αξιακού συστήματος που εκπροσωπεί.

Σε λίγες μέρες, στις 5 Ιουνίου, έχουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι κάτοικοι του Βόλου, μιας πόλης με πλούσιο μουσικό παρελθόν και μεγάλη παράδοση στους εργατικούς αγώνες, θα δώσουν στον Αχιλλέα Μπέο και στην ΑΓΕΤ την απάντηση που πρέπει.

Μια εκδοχή του κειμένου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν 

Δείτε το όμορφο βίντεο του Αλκίνοου Ιωαννίδη

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου και παιδιά της περιοχής συναντήθηκαν στην πλατεία των Σταγιατών, όπου ηχογράφησαν και οπτικογράφησαν το τραγούδι. Ένα μήνυμα ευγνωμοσύνης σε όσους στηρίζουν τον αγώνα για ελεύθερα νερά!

Απάντηση