Τι απογίνονται οι «Βίλες Αμαλίας» όταν οι αρχές επιβάλλουν την…τάξη;

Κάλλιο κατάληψη παρά εγκατάλειψη

 

της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

Η εκκένωση της Βίλας Αμαλίας στις 20 Δεκεμβρίου και η αστυνομική εισβολή στην ΑΣΟΕΕ στις 28 του ίδιου μήνα ήταν τα τελευταία επεισόδια ενός σίριαλ που προβλέπεται να έχει συνέχεια. Καταλήψεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη φωτογραφίζονται με δημοσιεύματα στα ΜΜΕ ως επόμενοι στόχοι εκκένωσης, ενώ ένα παράλληλο σίριαλ εξελίσσεται σε πολιτικό επίπεδο, με ανταλλαγή πολεμικών ανακοινώσεων και δημοσιευμάτων, μεταξύ εκπροσώπων -ή υποστηρικτών- της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Οι υπέρμαχοι της τάξης και της ασφάλειας μιλάνε για εστίες ανομίας που επιτέλους ξηλώνονται και οι υπέρμαχοι των αυτοδιαχειριζόμενων χώρων μιλάνε για όξυνση της αστυνομοκρατίας και ρεσιτάλ υποκρισίας, όταν η πραγματική ανομία βρίσκεται πολύ υψηλότερα.

 

Τι απέγιναν όμως οι χώροι που εκκενώθηκαν με την αιτιολογία ότι θα αξιοποιηθούν και θα ξαναζωντανέψουν με ευθύνη της πολιτείας; Στην πλειονότητά τους παραμένουν κλειστοί και οι εξαγγελίες για αξιοποίηση παραπέμπονται σε ένα απροσδιόριστο χρονικά μέλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αγορά της Κυψέλης, η οποία κατέβασε ρολά στις 18 Αυγούστου, έπειτα από αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης.

 

Η αγορά άνοιξε προσωρινά λίγες μέρες στις γιορτές, χωρίς όμως να λειτουργήσει. «Η Αγορά της Κυψέλης δεν εκκενώθηκε», μας λέει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Βαρελάς. «Ο δήμος ανέλαβε τη διαχείριση ενός περιουσιακού του στοιχείου, και αυτό δεν είναι σε αντίθεση με τις ενέργειες των κατοίκων». Στα σχέδια επαναξιοποίησης, μας λέει, είναι «να στεγαστεί στην Αγορά η Δημοτική Αστυνομία, ενώ υπάρχει σκέψη να δημιουργηθεί ένα ΚΕΠ».

 

Τα σχέδια παραμένουν σκέψεις, καθώς για οποιαδήποτε εργασία αποκατάστασης πρέπει να γνωμοδοτήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αφού η Δημοτική Αγορά είναι διατηρητέο μνημείο. «Η Αγορά δεν μπορεί να μετατραπεί σε κτίρια γραφείων, είναι στοά που προορίζεται για μικρά μαγαζιά», μας λέει η Ευαγγελία Γεωρβασάκη, που συμμετείχε στη συνέλευση της Αγοράς ως μέλος της Ανοιχτής Πόλης. «Ο αντιδήμαρχος Βαρελάς, όταν έκλεισαν αιφνιδιαστικά την Αγορά με δύο διμοιρίες ΜΑΤ, μας είπε ψέματα ότι δήθεν θα έμπαιναν για εργασίες αποκατάστασης και ότι το επόμενο Σάββατο θα πραγματοποιούνταν κανονικά η αγορά των βιοκαλλιεργητών. Η Αγορά όμως δεν ξανάνοιξε από τότε».

 

Κλειστό παραμένει το οκταώροφο κτίριο του πρώην ξενοδοχείου ΔΕΛΤΑ στην οδό Εγνατίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο εκκενώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, με εντολή Σαμαρά. Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο οποίο ανήκει το κτίριο, κατηγορεί τους καταληψίες για φθορές ύψους 3 εκατομμυρίων, κάτι που οι ίδιοι αρνούνται. «Εχουμε ζητήσει 3,5 εκατομμύρια από το υπουργείο Παιδείας για έργα αποκατάστασης και η τεχνική μας υπηρεσία εκπονεί τη μελέτη που μας ζητήθηκε», δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κώστας Βαρσαμίδης.

 

Σκοπός, δηλώνει ο πρύτανης, είναι να ξαναγίνει το ΔΕΛΤΑ φοιτητική εστία. Ο χρονικός ορίζοντας μερικής επαναλειτουργίας του κτιρίου τοποθετείται το νωρίτερο στις αρχές του 2014 ή αργότερα. «Διατείνονται ότι είχαν γίνει ζημιές, δεν νομίζω όμως ότι έγινε έτσι. Αντίθετα είχαν γίνει κι επισκευές», μας λέει ο 59χρονος οικοδόμος Σίμος Π., που κατοικούσε στην κατάληψη. «Εξ αιτίας του επαγγέλματός μου έχω ξοδέψει άπειρες εργατοώρες σε εργασίες στο κτίριο», μας λέει, παραδέχεται όμως ότι γκρεμίστηκε τοίχος για να μετατραπούν δωμάτια σε τραπεζαρία. «Δεν πιστεύω ότι το ΤΕΙ θα το κάνει εστία, θέλει να το πουλήσει σε ιδιώτη, αλλά δεν βρίσκει αγοραστή με την κρίση. Αν μας έλεγε ότι θα το κάνει εστία, μπορεί και να φεύγαμε από μόνοι μας».

 

Κλειστό παραμένει εγκαταλελειμμένο δημοτικό κτίριο στη Βέροια που εκκενώθηκε στις 2 Οκτωβρίου, αφού λειτούργησε μόλις ένα μήνα ως κατάληψη. «Τα παιδιά αθωώθηκαν ομόφωνα στο δικαστήριο, καθώς ακόμα και η δήμαρχος παραδέχτηκε ότι οι κοινωνικές δραστηριότητες που διοργάνωναν είχαν την αποδοχή της γειτονιάς», μας λέει ο Γιάννης, κάτοικος της Βέροιας. «Υπήρξε η πρόταση το κτίριο να ξανανοίξει ως κοινωνικό κέντρο με την άδεια του δήμου, δεν υπήρξε όμως εξέλιξη στη συζήτηση».

 

* Ενεργή παραμένει εδώ και ένα χρόνο η κατάληψη «καλλιτεχνικής ενεργοποίησης» του θεάτρου «Εμπρός» στου Ψυρρή, παρά τις διαδοχικές εντολές εκκένωσης από την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) στην οποία ανήκει. Υπέρ της κατάληψης έχουν υπογράψει πάνω από 2.000 άτομα, αλλά και καλλιτεχνικοί φορείς και επιστημονικοί σύλλογοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

* Πρόταση επαναλειτουργίας της Αγοράς της Κυψέλης, με μικτά συμβούλια συνδιαχείρισης φορέων του δήμου και πολιτών, κατέθεσε ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, με «ζητούμενο την αλληλεγγύη».

 

* Οι καταλήψεις βρίσκονται στο στόχαστρο και των παρακρατικών και φασιστικών επιθέσεων, με πιο πρόσφατο κρούσμα τον εμπρησμό του κοινωνικού χώρου Xanadu στην Ξάνθη στις 22 Δεκεμβρίου.

 

* Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις διοργανώνεται το Σάββατο 12/1 στις 12.00 στα Προπύλαια.

 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Απάντηση