Παραπάνω μέτρα ζητάει η τρόικα!
«Ουσιώδη πρόοδος προς την κατεύθυνση της εκταμίευσης της δόσης αλλά αργήσατε..!!»
Αναξιόπιστος για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ο Αντώνης Σαμαράς που υποσχέθηκε
που δύσκολα θα υλοποιήσει την υπόσχεση του ότι θα πάρει τη δόση «έγκυρα, στο ακέραιο, και με το παραπάνω». Το «παραπάνω» είναι που μας έλλειπε καθώς το μόνο παραπάνω που βλέπουμε είναι οι νέες μυστηριώδεις «προαπαιτούμενες δράσεις» που ζητάει η τρόικα για να εκταμιευτεί επιτέλους η δόση και δεν προμηνύουν τίποτα καλό για το ελληνικό λαό.
Καθώς κανένα μέτρα που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα δεν έχει αποδώσει όπως αναμενόταν οι ευρωπαίοι ακούγεται ότι επιμένουν να δοθούν νέες εγγυήσεις ότι θα τους δώσουμε την «Ακρόπολη και τη Μύκονο» (λέμε τώρα) όταν πέσουν τα οικονομικά και πάλι έξω και κυρίως να ενεργοποιηθεί η ρήτρα ότι τα μέτρα θα αναπροσαρμόζονται αυτόματα όταν η κυβέρνηση δεν πετυχαίνει στους στόχους και θα πρέπει η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι αυτόματα θα φτιάχνει νέο «μπουκέτο»! μέτρων και περικοπών για να τους πετύχει. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας θα γίνει με πιο δυσμενείς όρους από αυτούς που υπολογίζει η τρόικα, οπότε η Ελλάδα θα μπει σε έναν εφιαλτικό κύκλο από τον οποίο δεν θα υπάρχει σωτηρία και θα γιγαντώσει ακόμα περισσότερο την ανεργία. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ποιές θα είναι οι αλλαγές που θέλει η τρόικα στη φορολογία
Όσοι στοιχημάτισαν σε «πολιτική απόφαση» υπέρ της εκταμίευσης της δόσης ατύχησαν
Το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη Τρίτη 20 Νοεμβρίου προκειμένου να συνεχίσει τη συζήτηση για την Ελλάδα! Η συμφωνία υποτίθεται ότι θα πρέπει να εγκριθεί μέσα σε μία εβδομάδα από τα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση, ενώ θεωρείται δύσκολο όλα τα κοινοβούλια να δώσουν το ok.
Στη συνέχεια στο επόμενο Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου υπάρχει η ελπίδα παρθεί η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. η οποία τώρα στην καλύτερη περίπτωση μετατίθεται για το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη! Το ελληνικό κράτος θα συνεχίσει να προσφεύγει στον βραχυπρόθεσμο (μηνιαίο και τρίμηνο δανεισμό) από τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες περιμένουν τη δόση σαν μάννα εξ ουρανού!
Το μόνο «θετικό»για την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι θα υπάρχουν κάποιες διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των ομόλογων που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου.
Ως προς το ζήτημα του χρέους, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποκάλυψε ότι ο στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ παραμένει, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα δοθεί διετής παράταση για την επίτευξη του στόχου αυτού, το 2022