«Μάνα, θ’ αργήσω, έχουμε τζιχάντ»

Tο γύρο του διαδικτυακού κόσμου κάνουν οι φωτογραφίες δύο όμορφων κοριτσιών από την Αυστρία, που ισχυρίζονται ότι έχουν καταταχτεί στο στρατό του ΙSIS. Eίναι η 16χρονη Σάμρα Κεσίνοβιτς κα η 15χρονη Σαμπίνα Σελίμοβιτς που φέτος τον Απρίλιο το έσκασαν από το σπίτι τους στη Βιέννη για να φορέσουν το χακί… λάθος, να φορέσουν την μπούρκα και να πάρουν τα όπλα υπηρετώντας το χαλιφάτο.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ύστερα από μερικούς μήνες οι κοπέλες αυτές άρχισαν να ανεβάζουν φωτογραφίες τους στα social media που τις δείχνουν να βαδίζουν στην όχθη μιας λίμνης, καλυμμένες από την κορφή ώς τα νύχια, καθώς και να ποζάρουν ανάμεσα σε άνδρες που κρατάνε καλάσνικοφ… Στα μηνύματά τους οι κοπέλες ισχυρίζονται ότι πήγαν στη Συρία για να πάρουν μέρος στον «ιερό πολέμο», όμως οι γονείς τους αμφιβάλλουν κατά πολύ για τη γνησιότητα αυτών των ισχυρισμών. Παράλληλα, η Ιντερπόλ αναζητεί τις εξαφανισμένες κοπέλες στην Τουρκία και στη Συρία, αλλά χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

girl2
Η Σάμρα και η Σαμπίνα ήταν σαν όλες τις κοπέλες της ηλικίας τους. Οι γονείς τους είναι πολιτικοί πρόσφυγες από τη Βοσνία που εγκαταστάθηκαν στην Αυστρία στη δεκαετία του ’90. Οι κοπέλες έχουν γεννηθεί στην Αυστρία, αλλά τελευταία είχαν προσηλυτιστεί στο Ισλάμ. Ο διευθυντής του σχολείου τους δήλωσε στην εφημερίδα Express ότι λίγο πριν την εξαφάνιση των κοριτσιών, είχαν εμφανιστεί στους τοίχους και στα θρανία συνθήματα που έγραφαν «Aγαπώ την Αλ Κάιντα».

 

rifles
Ίσως αυτή η ιστορία να είναι μια τεράστια μιντιακή φούσκα η οποία (α) πουλάει και (β) δημιουργεί ένα κλίμα φόβου έναντι του ισλαμικού εξτρεμισμού και, επομένως, δικαιολογεί τις πολεμικές επιχειρήσεις και τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ -ενδεχομένως και της Ευρώπης- στην καυτή περιοχή της Μέσης Ανατολής.

 

 

girl1

 

 

 

 
Μα ποια 16χρονη κοπέλα μπορεί να θέλει να γίνει… αποκεφαλίστρια ή, έστω, βοηθός αποκεφαλιστή; Σίγουρα η ιστορία αυτή είναι καλή για σενάριο χολιγουντιανής ταινίας ή σίριαλ τύπου «Homeland», αλλά δεν είναι απαραίτητο να την καταπιούμε αμάσητη.
Κάποτε οι γονείς ανήσυχων εφήβων έψαχναν κρυφά στο δωμάτιο του παιδιού γυρεύοντας σημάδια γύρω από τη χρήση ουσιών (π.χ., χάπια, κουταλάκι για ζέσταμα ηρωίνης, χασίσι), όμως τώρα θα πρέπει να ψάχνουν για σημάδια του Αλλάχ, όπως ένα Κοράνι κρυμμένο ανάμεσα στα σχολικά βιβλία ή ένα χαλάκι προσευχής διπλωμένο στην ντουλάπα ανάμεσα στα πουλόβερ. Αναρωτιέται κανείς μήπως τα διεθνή ΜΜΕ καλλιεργούν ένα κλίμα μαζικής υστερίας απέναντι στον αποτρόπαιο ΙSIS με ευνόητους σκοπούς. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τον πραγματικό αριθμό των Ευρωπαίων πολιτών που έχουν καταταχτεί στο στρατό των φανατικών του χαλιφάτου και πολύ πιθανόν αυτός να εμφανίζεται διογκωμένος για τους ίδιους ευνόητους λόγους.

bourk

Απάντηση