Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά

Όταν μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας βγάζει αντισυνταγματική την περικοπή των συντάξεων τότε η κυβέρνηση την πετά στα σκουπίδια. Όταν όμως και μόνο η διαρροή μιας απόφασης εξυπηρετεί τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης, τότε τρέχει ο πρωθυπουργός να δώσει εντολή να φτιαχτεί καινούργιος νόμος μέσα σε χρόνο μηδέν. Αυτό έκανε ο Σαμαράς μόλις πληροφορήθηκε ότι το ΣτΕ πρόκειται να βγάλει αντισυνταγματικό το νόμο 3838/2010, που έδινε περιορισμένες δυνατότητες απόκτησης ιθαγένειας και δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές στους μετανάστες.

Της Κατερίνας Θωίδου

Έτρεξε να δώσει εντολή στον υπουργό Εσωτερικών να παγώσει κάθε διαδικασία που αφορά στη χορήγηση ιθαγένειας και εντός επτά ημερών να δώσει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο συμβατό με την παραπάνω απόφαση του δικαστηρίου.

Ο νόμος Ραγκούση μπήκε από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο και του Σαμαρά και της ακροδεξιάς. Ο Σαμαράς είχε μέσα στην προεκλογική περίοδο υποσχεθεί ότι θα καταργήσει το νόμο, ενώ όπως είχε δηλώσει ο Καρατζαφέρης, η ακύρωσή του ήταν το αντάλλαγμα που ζήτησε προκειμένου να στείλει τα τέσσερα στελέχη του να κάτσουν στις καρέκλες των υπουργείων της κυβέρνησης Παπαδήμου. Έστειλε μάλιστα έναν φασίστα δικηγόρο, να καταθέσει τον Αύγουστο του 2010 την προσφυγή στο ΣτΕ.

Σύμφωνα με το Νόμο Ραγκούση που καταργείται, οι προϋποθέσεις για την απόκτηση του δικαιώματος της ιθαγένειας ήταν τόσο αυστηρές που δεν αφορούν παρά ελάχιστους μετανάστες

Ωστόσο ο νόμος Ραγκούση ήταν ένας πολύ δειλός νόμος που παραχωρούσε με το σταγονόμετρο το αυτονόητο δικαίωμα, που ισχύει στην πλειοψηφία των χωρών του κόσμου, να αποχτά ένα παιδί την ιθαγένεια της χώρας στην οποία γεννιέται και ένας μετανάστης το δικαίωμα να ψηφίζει στη χώρα που ζει. Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση αυτού του δικαιώματος όμως ήταν τόσο αυστηρές που δεν αφορούν παρά ελάχιστους μετανάστες. Ο νόμος προβλέπει τη χορήγηση της ιθαγένειας στα ανήλικα παιδιά μεταναστών, εφόσον και οι δύο γονείς διαμένουν νομίμως πέντε χρόνια στην Ελλάδα και στα ενήλικα παιδιά νομίμων μεταναστών που έχουν παρακολουθήσει έξι χρόνια σχολείο και δικαίωμα ψήφου μόνο σε όσους μετανάστες έχουν οριστικές άδειες νόμιμης διαμονής, όπως του επί μακρόν διαμένοντος, αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς διάρκειας.

Ψέματα

Ο Σαμαράς, ο Γεωργιάδης και ο Μιχαλολιάκος έχουν ένα «ακλόνητο» επιχείρημα όταν μιλούν για την ανάγκη κατάργησης του νόμου. Ότι η Ελλάδα δέχεται μεγάλο αριθμό «λαθρο»- μεταναστών και η χορήγηση ιθαγένειας θα οδηγήσει στη ραγδαία αύξησή τους. Πρόκειται για χοντροκομμένα ψέματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών βάσει του Νόμου 3838/2010 μέσα στο έτος 2011 έγιναν 11.821 αιτήσεις για χορήγηση ιθαγένειας και από αυτές εγκρίθηκαν 83 και μέχρι τον Απρίλιο του 2012 έγιναν 9.936 αιτήσεις και έγιναν δεκτές οι 155. Ενώ στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές δικαίωμα ψήφου πήραν 12.000 μετανάστες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι ομογενείς.

«Αυτό που προέχει για το Σαμαρά είναι η ανασυγκόλληση της καταρρέουσας δεξιάς πολυκατοικίας μέσα στην οποία οι συγκάτοικοι της Δεξιάς, η ΝΔ, οι ΑΝΕΛ και οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής βρίσκουν το ρατσισμό ως πεδίο συστράτευσης κατά της αριστεράς που υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, ντόπιων και μεταναστών», ανακοίνωσε η ΚΕΕΡΦΑ. «Το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα, τα συνδικάτα, η αριστερά, οι κοινότητες μεταναστών πρέπει να δώσουν τη μάχη κατά του ρατσιστικού κατήφορου του Σαμαρά που την ίδια ώρα που έστειλε στον Καιάδα με το νέο Μνημόνιο τους μισθούς, τις συντάξεις, την Παιδεία και την Υγεία τώρα αναζητά την ρατσιστική συναίνεση της δεξιάς πολυκατοικίας για την συνεχίσει. Δεν θα αφήσουμε τους οικονομικούς δολοφόνους να αποπροσανατολίσουν με την ρατσιστική υστερία για τις δικές τους ευθύνες και των πλούσιων αφεντικών που υπηρετούν για την φτώχεια την εξαθλίωση και την ανεργία.

Να διεκδικήσουμε ιθαγένεια για όλα τα παιδιά και τους γονείς τους που το επιθυμούν χωρίς ρατσιστικές διακρίσεις. Δικαίωμα στη ψήφο και ίσα δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή. Να αγωνιστούμε για την νομιμοποίηση των μεταναστών και άσυλο στους πρόσφυγες, να κλείσουν τα ρατσιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να κλείσουμε το δρόμο στη συνεργασία ΝΔ και νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

Πηγή: Εργατική Αλληλεγγύη

Απάντηση