«Ναι» των Ιρλανδών στη λιτότητα, με τους μισούς να απέχουν

 Ενας λαός που ψήφισε κατά του δικαιώματος κάθε γυναίκας στην άμβλωση εφόσον το επιλέξει, τώρα ψηφίζει μια εκτρωματική λύση.

«Ναι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο πειθαρχίας της Ε.Ε  όπως αναμενόταν άλλωστε είπαν οι Ιρλανδοί πολίτες με ποσοστό 60,3%, έναντι 39,7% που το καταψήφισε.

Αναλυτικά, υπέρ του Συμφώνου ψήφισαν 955.091 πολίτες, έναντι 629.088 που το καταψήφισαν.

Η κεντρική εφορευτική επιτροπή εκτίμησε ότι η αποχή κυμάνθηκε στο 50%.

Υπέρ του «ναι» είχε ταχτεί η κυβέρνηση και μέρος της αντιπολίτευσης ενώ, αντίθετα, το «όχι» στήριξε το Sinn Fein, το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης και κάποια συνδικάτα.

Για την έγκριση του Συμφώνου χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη 12 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, αλλά η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα ανάμεσα στις 25 που απαιτεί την έγκριση κάθε Συμφώνου με δημοψήφισμα.

Η συμβολική σημασία του «όχι» θα ήταν πολύ ισχυρή και θα αποτελούσε ένα ηχηρό χαστούκι στις κύριες κατευθύνσεις της Ε.Ε.  Ωστόσο πολύ πιο ηχηρό θα είναι το όχι στη χώρα στην οποία η Ε.Ε αρνείται το δικαίωμα να αποφασίσει με δημοψήφισμα για το μέλλον της, την Ελλάδα.  Η επικράτηση των αντιμνημονιακών και  η ενίσχυση των αντί-ΕΕ δυνάμεων θα αποτελέσει την καλύτερη απάντηση απέναντι στα σύμφωνα λιτότητας που μας σερβίρει η Γερμανία.

One thought on “«Ναι» των Ιρλανδών στη λιτότητα, με τους μισούς να απέχουν

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: