Νέα άιπαντ (iPad): iΕπανάσταση ή «άιντε θύμα, άιντε ψώνιο»; *
Ο πιο γρήγορος τρόπος να γίνεις ξεπερασμένος είναι να είσαι απόλυτα μοντέρνος για την εποχή σου»
Ζ. Λ. Γκοντάρ, σκηνοθέτης
Ο νέος σήμερα δεν έχει να πληρώσει το νοίκι, αλλά έχει γκάτζετ στο μανίκι….
Όταν τέλη του 2009 η Apple παρουσίασε την πρώτη ηλεκτρονική ταμπλέτα ipad… οι περισσότεροι χαμογέλασαν ειρωνικά. Ποιος χρειάζεται μια συσκευή που ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο από ένα υπερμεγέθες iphone, χωρίς τη δυνατότητα τηλεφωνικών κλήσεων. Τέσσερα χρόνια και 170.000.000 πωλήσεις μετά, εν μέσω της μεγαλύτερης μεταπολεμικής οικονομικής κρίσης, κανείς δεν γελάει πια.
Όσοι αμφισβητούν ακόμα ότι ο Steve Jobs ήταν ιδιοφυία του μάρκετινγκ πρέπει να το ξανασκεφτούν. Βασική φιλοσοφία τουJobs ήταν ότι οι εταιρείες πρέπει να δημιουργούν ανάγκες που οι άνθρωποι δεν ξέρουν ακόμα ότι έχουν και όχι η προσπάθεια να ανταποκριθείς σε ήδη υπαρκτές αγοραστικές τάσεις. Είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους και ανομολόγητους νόμους του σύγχρονου καπιταλισμού, ότι οι ανάγκες που δημιουργεί είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνητές.
Όπως σημειώνει ο επίσημος βιογράφος του ιδρυτή της Apple, αν ο Jobs στηριζόταν στις καθιερωμένες έρευνες αγοράς (που δείχνουν το ήδη υπαρκτό ενδιαφέρον για ένα προϊόν) σήμερα δεν θα είχαμε ούτε το iphone ούτε το ipad… δύο προϊόντα που όχι μόνο έφεραν τεράστιες ανατροπές στην αγορά αλλά και άλλαξαν τον τρόπο που οι άνθρωποι επικοινωνούν.
Πάρτε το πρώτο ipad και κοιτάχτε το με την οπτική του σήμερα… Βαρύ σαν τούβλο, χοντροκομμένο design, οθόνη χαμηλής ανάλυσης, έλλειψη κάμερας κλπ, κλπ. Όσοι έκαναν το λάθος να προμηθευτούν μια από τις πρώτες ταμπλέτες τις Apple το σίγουρο είναι ότι το μετάνιωσαν πολύ γρήγορα. Κύριος λόγος; H Apple προκειμένου να μεγιστοποιήσει το κέρδος της, εφοδίασε μια απαιτητική συσκευή (που έπρεπε να τροφοδοτεί μια οθόνη 10 ιντσών) με ελάχιστη μνήμη μόλις 256 mb. Αποτέλεσμα; Μέσα σε λίγους μήνες το ipad 1 ουσιαστικά να εγκαταλειφθεί από την Apple, (χωρίς να δέχεται τις νέες αναβαθμίσεις) καθώς εξαιτίας της χαμηλής μνήμης όχι μόνο αδυνατούσε να ανταποκριθεί σε πιο σύνθετες λειτουργίες αλλά κράσαρε συνέχεια και στις πιο απλές. Το ipad 2 απλά διόρθωσε κάποιες από τις παιδικές ασθένειες και το ειρωνικό είναι ότι πωλείται ακόμα σήμερα σε υψηλή τιμή.
Τέσσερα χρόνια μετά η αγορά των προσωπικών συσκευών επικοινωνίας και υπολογιστών είναι εντελώς διαφορετική. Οι ταμπλέτες συνεχίζουν να πουλάνε σαν τρελές αλλά αυτό οφείλεται κυρίως εξαιτίας στο γεγονός ότι η αγορά «έχει πλημμυρίσει» από δεκάδες μοντέλα ταμπλέτας (με το λογισμικό της Google Android) από την Κίνα, χαμηλής ποιότητας σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές 70-140 ευρώ. Η ίδια η Google κυκλοφόρησε φέτος τη δεύτερη έκδοση της δικής της πρότασης στο χώρο της ηλεκτρονικής ταμπλέτας που ακούει στο όνομα Nexus 7. Πρόκειται ίσως για την καλύτερη συσκευή στο χώρο σε σχέση με την αναλογία απόδοσης/τιμής. Αυτό γίνεται γιατί η Google δεν ενδιαφέρεται να έχει βραχυπρόθεσμο κέρδος από την πώληση μηχανημάτων αλλά στην προώθηση του λογισμικού της Android κάτι που θα της αποφέρει μελλοντικά κέρδη από διαφημίσεις και την πώληση προϊόντων και εφαρμογών. Η Google σε αντίθεση με την Apple πουλάει τη συσκευή Nexus 7 σε τιμή κόστους. Η Apple από την άλλη συνεχίζει να έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους.
*
❒Άιφον ❒Άιπαντ ❒Άιποντ ❒Άιμακ ✔Άιντε θύμα άιντε ψώνιο
— Διαλεκτικά Δικός Σου (@tasos_hardcore) December 25, 2012
Τα νέα ipad: ipad Air και ipad mini Retina
Την Τρίτη σε μια φαντασμαγορική συνέντευξη τύπου η Apple παρουσίασε μεταξύ άλλων τα δύο νέα ipad. To μοντέλο iPad Air στις 9,7 ίντσες και το νέο ipad mini στις 7,9» (με οθόνη για πρώτη φορά υψηλής ανάλυσης). Σε επίπεδο σχεδιασμού είναι η πρώτη φορά που το «μεγάλο» μοντέλο αποκτά ένα μοντέρνο σχεδιασμό και παύει να είναι βαρύ (30% ελαφρύτερο), ενώ το μικρό μοντέλο αποκτά επιτέλους έναν γρήγορο επεξεργαστή και μια πολύ υψηλή “Retina” ανάλυση. Το ipad παραμένει ένα προϊόν πολυτελείας καθώς είναι ακριβό για ταμπλέτα και δεν μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά σαν λάπτοπ (σε αντίθεση με την ανταγωνιστική πρόταση της Microsoft, το surface). Ουσιαστικά παραμένει ένας μίνι υπολογιστή με περιορισμένες λειτουργίες (έλλειψη θύρας usb, υποστήριξης mouse κλπ) ώστε να μην «κανιβαλίζει» την ακριβότερη σειρά προϊόντων της Apple (όπως τα Macbook Air και Pro). Ωστόσο αν κάποιος έχει τη δυνατότητα και θέλει να αγοράσει ένα ipad είναι μια καλή περίοδος να το κάνει καθώς το προϊόν έχει ωριμάσει, δεν αναμένονται δραματικές αλλαγές και καινοτομίες τα επόμενα χρόνια, (με κύριο ζητούμενο την ενσωμάτωση keyboard όπως στο Surface) ενώ και ο σχεδιασμός δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά, οπότε το φετινό μοντέλο μπορεί να είναι απόλυτα λειτουργικό για τουλάχιστον τρια χρόνια.
Το πρόβλημα με το ipad είναι ότι δεν έχει καταφέρει ακόμα να πείσει ότι αποτελεί εργαλείο για σοβαρή «δημιουργία» και όχι μόνο για γρήγορη κατανάλωση (σερφάρισμα στο ίντερνετ, μουσική, ταινίες και βιβλία). Ενώ οι εφαρμογές υπάρχουν (ακόμα και το Microsoft Office για συνδρομητές), οι περιορισμοί που βάζει η ίδια η Apple, κάνουν την εμπειρία λειψή. Πάντως ακόμα και οι οπαδοί της ανταγωνιστικής πρότασης της Google, Android παραδέχονται ότι το ipad με το λειτουργικό σύστημα ios (τώρα στην έκδοση 7.03) παραμένει το πιο εύχρηστο, σταθερό και φιλικό προς το μέσο χρήστη σύστημα. Δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά για συγκεκριμένες λειτουργίες παραμένει το καλύτερο της αγοράς.
H Ελλάδα όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη τύπου της Apple, θα βρίσκεται στην «πρώτη ταχύτητα» χωρών όπου θα κυκλοφορήσει τουλάχιστον το iPad Air την 1η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την ενημέρωση του επίσημου αντιπροσώπου της Apple, οι τιμές του μεγάλου μοντέλου ipad Air θα ξεκινούν από €509 (για τη βασική έκδοση χωρίς 4g cellular και με μόλις 16 gb χωρητικότητα). Ενώ το ipad mini σύμφωνα με την Cosmote θα κυκλοφορήσει τέλη Νοεμβρίου (και σε έκδοση 4g) ενώ η τιμή του μικρότερου (σε μέγεθος, αλλά πιο κομψού και φορητού) μοντέλου αναμένεται να είναι γύρω στα 90 ευρώ φθηνότερη.
Η Apple δημιούργησε μια νέα αγορά, αυτή της ταμπλέτας με τις πωλήσεις των παραδοσιακών υπολογιστών να σημειώνουν αρνητικό ρεκόρ αλλά πέρα από τις αλλαγές στο σχεδιασμό και την ταχύτητα, δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη όσον αφορά τις δυνατότητες. Όλο και περισσότεροι επαγγελματίες αναζητούν μια λύση η οποία θα τους επιτρέπει να κάνουν περισσότερα με λιγότερα χρήματα και όχι έναν όμορφο αλλά πανάκριβο και «ανάπηρο» μίνι υπολογιστή.
Σύντμηση του Apple Keynote της Τρίτης, σε 90 δευτερόλεπτα.
Αυτή η στασιμότητα αρχίζει να φαίνεται και στις πωλήσεις που για πρώτη φορά το προηγούμενο τρίμηνο παρουσιάστηκε μια ελαφριά κάμψη σε μια αγορά που παρουσιάζει σημάδια κορεσμού. Επόμενο βήμα;
Σκέψου τι όμορφη που θα’σαι με ένα τρανζίστορ στα μαλλιά….
Είναι οριστικό. Μετά τα «έξυπνα κινητά» και τις ταμπλέτες το επόμενο βήμα στο τομέα της ηλεκτρονικής κατανάλωσης της βιομηχανίας της προσωπικής ζωής είναι τα ηλεκτρονικά αξεσουάρ που θα φοράς πάνω σου σαν ένα κόσμημα, σαν μέρος της γκαρνταρόμπας σου. Από τις φουτουριστικές κατασκοπευτικές ταινίες και σειρές της δεκαετίας του ’50 και του ’60 μοιάζουν να είναι βγαλμένες οι νέες προτάσεις της Apple, της Google, της Samsung και των άλλων τεχνολογικών κολοσσών. Από τον ντετέκτιβ Ντίκ Τρέισι μέχρι τον Αστυνόμο Σαϊνη η έννοια ενός ρολογιού που του μιλάς και σου απαντάει έμοιαζε κάτι εξωτικό. Και όμως σε λίγους μήνες θα είναι πραγματικότητα. H Apple τους επόμενους μήνες –και πιθανότατα μέσα στο 2014- θα ανακοινώσει το ήδη πολυαναμενόμενο iwatch, ένα ρολόι με ηλεκτρονική οθόνη που θα αποτελεί το «απαραίτητο συμπλήρωμα» των κινητών μας τηλεφώνων. Με τα «έξυπνα κινητά» να μεγαλώνουν διαρκώς σε μέγεθος και τις νέες προτάσεις –που ήδη κυκλοφορούν και στην Ελλάδα- από τη Sony, την Samsung και την HTC να έχουν οθόνη 5 ιντσών, (αρκετοί μιλάνε για μέγεθος παντόφλας που σχεδόν σε κάνει να ντρέπεσαι να φέρεις στο αυτί σου), δημιουργείται αυτομάτως η επίπλαστη ανάγκη για μια «ενδιάμεση» συσκευή η οποία θα κάνει πιο «εύκολη» την παρακολούθηση όλων των προσωπικών μηνυμάτων μέσα από όλα τα κοινωνικά δίκτυα και της ηλεκτρονικής σου διεύθυνσης. Στην μικρή οθόνη των ρολογιών αυτών δεν θα «σερφάρεις» στο ίντερνετ, αλλά θα μπορείς να δεις ποιος σε πήρε τηλέφωνο, να διαβάσεις τα sms και τα email σου ή ακόμα και να απαντήσεις σε κλήσεις χωρίς να χρειαστεί να βγάλεις το κινητό από την τσέπη σου. Σε αντίθεση με τα «έξυπνα ρολόγια» που η επιτυχία τους προεξοφλείται ως βέβαιη από όλους τους αναλυτές της αγοράς και πολύ σύντομα θα είναι μια πραγματικότητα τις μεγαλύτερες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το πιο φιλόδοξο σχέδιο της Google μέχρι σήμερα που ακούει στο όνομα «Project Glass». Τα ηλεκτρονικά γυαλιά της google –που ήδη κυκλοφορούν- επιτρέπουν να βιντεοσκοπείς οτιδήποτε βρίσκεται στο πεδίο όρασης σου, με δεκάδες επιχειρήσεις να έχουν ήδη απαγορεύσει τη χρήση τους καθώς ο κόσμος δεν βλέπει με καλό μάτι αυτό τον φορητό «μεγάλο αδελφό». ¨Όπως γράφτηκε το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος είναι μια ακόμα οθόνη να παρεμβαίνει μεταξύ αυτού και της πραγματικότητας.