Γάζα: Μια σταγόνα αίμα ζυγίζει λιγότερο από ένα tweet;

    Social Media: To πιο «έξυπνο» όπλο στη σφαγήτης Γάζας

 

Προτιμώ μια σταγόνα αίμα από ένα δοχείο μελάνη έγραφε ο Γιώργος Σεφέρης αλλά στην εποχή των κοινωνικών δικτύων ένα πετυχημένο tweet μπορεί να είναι πιο ηχηρό από μια βόμβα.

«Αυτός ο πόλεμος δεν γίνεται μόνο με βόμβες και ρουκέτες αλλά και με tweets», γράφει η αμερικανική τεχνολογική ιστοσελίδα The Verge, περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο τον πόλεμο της προπαγάνδας που διεξάγεται κυρίως μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα παράλληλα με τον ανελέητο βομβαρδισμό του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας και την προετοιμασία για χερσαία εισβολή.

 

Το 2012 δεν είναι 2008.  Εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου συμμετέχουν σε αυτή την επικοινωνιακή σύγκρουση. Η φιλοπαλαιστινιακή πλευρά έχει με το μέρος της το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης αλλά το φιλοισραηλινό λόμπι είναι πολύ καλύτερα οργανωμένο και δικτυωμένο και κυρίως έχει στο πλευρό του τα περισσότερα επίσημα ειδησεογραφικά πρακτορεία και μίντια.  Ετσι επιχειρούν να περάσουν την αντίληψη ότι η προπαγάνδα της Μοσάντ παρέχει «διασταυρωμένες ειδήσεις» σε αντίληψη με τις διαρροές και τις φήμες  από τη βυθισμένη στο επικοινωιακό σκοτάδι λωρίδα της Γάζας.

 

Οι μηχανισμοί προπαγάνδας του Ισραήλ σαν έτοιμες από καιρό έχουν φτιάξει ειδική σελίδα στη φωτογραφική πλατφόρμα της yahoo flickr και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα με προπαγανδιστικά πόστερ και φωτογραφίες ειδικά φτιαγμένες για να γίνονται εύκολα share σε facebook, twitter και instagram.

Στον πόλεμο συμμετέχουν και τα κινητά τηλέφωνα και οι δορυφορικές απεικονίσεις χαρτών οι οποίοι με εντολή των ΗΠΑ και του Ισραήλ μπλοκάρουν τους δορυφόρους στο google maps στα σημεία των βομβαρδισμών. Μια νέα εφαρμογή των Nokia Maps που δεν είχε ανάλογο μηχανισμό που θολώνει την εικόνα στα «ευαίσθητα δεδομένα»  σχεδόν δημιούργησε διπλωματικό επεισόδιο (ακόμα αποκάλυπτε και θέσεις της ελληνικής αμυντικής διάταξη στο Αιγαίο).

 

Όπως υπενθυμίζει ο Αρης Χατζηστεφάνου το Ισραήλ και τα Διεθνή Μέσα χρησιμοποιούν τον όρο «Πόλεμος» ή  «Κύκλος Αίματος» . Στην επίθεση του 2008 ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 1.417 ανθρώπους. Οι δικές του απώλειες ήταν 13 άτομα εκ των οποίων τα 10 ήταν στρατιώτες σε προωθημένες θέσεις.

Ακόμα και ο –ευνοΪκά διακείμενος στο Ισραήλ-  συντάκτης του Verge δηλώνει έκπληκτος με τις επίσημες ανακοινώσεις των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (ΙDF) οι οποίες παραβαίνουν όλες τις αρχές δημοσίευσης του Facebook και του Twitter και εκτοξεύδουν ανοιχτά απειλές για τη ζωή ανθρώπων. «Μα αυτό αντιβαίνει την επίσημη πολιτική» παρατηρεί .ο συντάκτης της ιστοσελίδας βλέποντας τη δημοσίευση δολοφονικών προθέσεων του Ισραήλ «ότι κανένα στέλεχος της Χαμάς, όσο χαμηλά στην ιεραρχία της οργάνωσης δεν θα τολμήσει να ξεμυτίσει από τα υπόγεια της επόμενης μέρας». Το Verge επικοινώνησε τόσο με το γραφείο τύπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, όσο και με το twitter και το facebook. Η απάντηση που πήρε είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά παρέμβαση ακόμα και αν τα μέσα χρησιμοποιούνται ως μέσα πολεμικής προπαγάνδας. Αρπάξτε το ποπ-κορν λοιπόν και απολαύστε το σόου την ίδια ώρα που το Ισραήλ ετοιμάζει χερσαία επέμβαση ή πάρτε μέρος στη μάχη που τουλάχιστον στο διαδίκτυο δεν είναι τόσο άνιση.

 

Ακόμα

Διαβάστε το info-war: Αυτό δεν είναι «κύκλος αίματος» είναι γενοκτονία

 

 

Πηγές:

alazeera

Ισραηλινό flickr

Verge

BBC

NBC

Stratfor

Απάντηση